Novosti
UTJECAJ BREXITA NA FINANCIJSKO TRŽIŠTE U RH

Hanfa: Iako nema većih
rizika, oprez je potreban
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
"Pozivamo sve sudionike tržišta da prate informacije o izlasku Britanije iz EU-a"

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga objavila je procjenu utjecaja izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU-a na hrvatsko tržište kapitala, pa sukladno tome i upute za ulagatelje i korisnike nebankarskih financijskih usluga. No i ako se dogodi izlazak Britanije prema modelu bez dogovora (tzv. no-deal Brexit), to se neće značajno odraziti na domaće financijsko tržište, prije svega jer je vrlo mali broj sudionika s obje strane. Ipak, u cilju zaštite korisnika financijskih usluga i očuvanja stabilnosti financijskog sustava, pozivaju na osobit oprez.


- Nakon izvršene analize stanja, prikupljenih podataka od subjekata nadzora i utvrđene relativno male izloženosti domaćih subjekata britanskom tržištu, ne očekujemo materijalizaciju sistemskih rizika na domaćem tržištu kapitala. No, bez obzira na relativno nizak stupanj rizika pozivamo sve sudionike tržišta da redovito prate informacije o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije te svoje poslovanje prilagođavaju aktualnim okolnostima - naglasio je u jučerašnjem priopćenju Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.


Britanski subjekti koji na području EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, izravno pružaju određene financijske usluge, u trenutku izlaska UK-a iz sustava EU-a izgubit će to pravo, osim ako na vrijeme ne ishode nove dozvole za rad na području pojedinih država članica EU-a. Jednako tako i hrvatski subjekti koji koriste financijske usluge društava iz UK-a trebaju provjeriti jesu li ona osigurala preduvjete za nastavak suradnje, bez obzira na način izlaska UK iz EU-a.


Hrvatska investicijska društva (brokerske kuće) koja se bave pružanjem usluga u UK-u, ako žele nastaviti pružati te usluge morat će do 28. ožujka prilagoditi svoje poslovanje novom britanskom režimu.
- Uputno je pripremiti i alternativne mogućnosti za provođenje transakcija ili korištenja usluga, primjerice, sklapanjem ugovora sa sličnim društvima u drugim državama članicama EU-a - sugeriraju iz Hanfe.


Dario Kuštro
INVESTICIJSKA DRUŠTVA DUŽNA SU KLIJENTE OBAVIJESTITI O PROMJENAMA
U svakom slučaju i hrvatska i britanska investicijska društva notificirana u Hrvatskoj dužna su svoje klijente pravovremeno obavijestiti o promjenama koje za njih donosi izlazak, posebice u slučaju nepostizanja sporazuma o istupanju.

Ova se informacija odnose na sve institucionalne ulagatelje koji ulažu u financijske instrumente u UK (a što će postati ulaganje u treće zemlje). Britanska društva za osiguranje i reosiguranje, kao i distributeri osiguranje nakon izlaska iz EU-a također više neće moći pružati usluge na području Hrvatske kao do sada.

Nadležno britansko tijelo, UK Financial Conduct Authority, objavilo je informacije u vezi s privremenim režimom u ovom poslovnom segmentu.

Detaljnije informacije o utjecaju Brexita na sudionike, ali i cjelokupnu javnost, uz popis referentnih internetskih poveznica, dostupan je i na internetskoj stranici Hanfe.