Novosti
PLENKOVIĆ ODBIO OSTAVKU MINISTRICE ŽALAC

Premijer: Propust s vozačkom dozvolom nije prekršaj zbog kojeg bih tražio izlazak iz Vlade
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Gabrijela Žalac: Nisam znala da mi je istekla dozvola, no to me ne opravdava

Premijer Andrej Plenković odbio je ostavku koju mu je ponudila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac nakon što je u subotu u Vinkovcima, vozeći automobil s isteklom vozačkom dozvolom, udarila djevojčicu koja je pretrčavala cestu.


- Ministrica i ja u kontaktu smo već 30 minuta nakon što se to dogodilo u subotu ujutro. Razgovarali smo više puta tijekom subote, razgovarali smo jučer, a jutros (ponedjeljak nap.a.), došla je i ja sam ju primio. Ona je ponudila svoj mandat na raspolaganje. Dakle, prepustila je odluku meni i spremna je prestati biti ministrica i mislim da je to s njene strane potez koji je u ovim okolnostima vrlo korektan i moralan - izjavio je Plenković novinarima. O svemu je, kazao je, razmišljao od subote.

Potresena

- Smatram da prema načelu razmjernosti ovo što se, na žalost, dogodilo s prometnom nesrećom nešto je što se moglo dogoditi i nekom drugom. Ono što je propust s produljenjem vozačke dozvole nije vrsta prekršaja za koju bih ja od nje tražio da napusti Vladu - rekao je Plenković.


Pohvalio je rad Žalac kao ministrice, istaknuvši da je u njezinu mandatu Hrvatska s devet posto ugovorenih sredstava došla na 65 posto ugovorenih sredstava iz fondova EU-a, a ambicija je da do kraja godine to bude 85 posto.


- Što se tiče vozačke dozvole koja joj je istekla, to je propust, svojevrsni nemar, no to nije kazneno djelo, nego prekršaj. Ministrica je platila kaznu i izvadit će novu dozvolu - rekao je Plenković. Podsjetio je da su nekad vozačke dozvole trajale otprilike do 65. godine, a oni koji su mlađi krenuli polagati vozački ispit sada moraju dozvole produljivati svakih deset godina.


Najvažnije mu je, istaknuo je, da je djevojčica koju je ministrica udarila autom dobro, da je u Osijeku dobila svu potrebnu skrb te da će se dobro oporaviti i neće imati nikakvih posljedica.


Žalac je prije premijerovog obraćanja medijima izišla pred novinare u svom ministarstvu ispričavši što se događalo u subotu.


- Jako sam potresena.To što se meni dogodilo u subotu ne bih željela da se ikome dogodi. Krenula sam u trgovinu, kada mi je pred auto istrčala djevojčica. Udarila sam ju, na licu mjesta sam joj pomogla koliko sam mogla, pozvali smo Hitnu i policiju, i prevezena je u vinkovačku bolnicu, a iz nje u KBC Osijek - rekla je vidljivo uzrujana i uplakana Gabrijela Žalac novinarima. Za vozačku dozvolu rekla je kako nije niti znala da joj je istekla te priznala kako je to ne opravdava.


- To me uopće ne opravdava. Tu je moja dozvola koja je istekla 9. lipnja 2016. - pokazivala je Žalac vozačku, dodajući kako je "nosi ovako ne znajući da je istekla". Dozvola joj je, kako je rekla, izdana 2006. te je mislila kako vrijedi do nekog trenutka kada treba ići "na nekakav pregled".


- Meni je samo drago da je djevojčica dobro i da se dobro oporavlja te da će sve s njom biti u redu i to mi je najvažnije - ponovila je Žalac više puta.


Premijeru Plenkoviću je, naglasila je, odmah u subotu kada se nesreća dogodila, ponudila svoju ostavku.


- I jutros sam s premijerom razgovarala o tome i ponudila mu moj mandat na raspolaganje - rekla je Žalac, ističući da je ostavku ponudila iz moralnih i svih drugih razloga. Dodala je kako priznaje apsolutno sve što se dogodilo toga dana. Pojasnila je da ne vozi auto od kada je u Zagrebu, jer ima vozača, a vikendom, kad je kod kuće u Vinkovcima, vozi "kad treba nešto obaviti". Ispričala se i hrvatskoj javnosti rekavši kako je vozila bez dozvole iz neznanja, što ju, ponovila je, ne opravdava.


Nakon što je više puta spomenula šok koji je doživjela, novinari su ju pitali može li ona u takvom stanju uopće obavljati svoju ministarsku dužnost.


- Sigurno da mogu, ali kada malo dođem k sebi, i kad se sve ovo što se događa već dva dana na neki način smiri. Meni je najvažnije da je moja susjeda, curica, dobro - poručila je.
Skandinavski standardi

Iz Vlade su odmah nakon nesreće poručivali kako ne vide nikakvu političku odgovornost ministrice zbog prometne nesreće i da se takva nesreća mogla dogoditi svakome.


Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako je ministrica napravila što je trebala, dakle prihvatila je odgovornost prema nordijskim i skandinavskim standardima koji sve više postaju europski standardi ponašanja u politici.


- U Hrvatskoj nije bilo slučajeva da je netko zbog takvih razloga podnosio ostavku. Naša politička kultura za sada nije takva da bi tražila ostavku ministrice. Bilo je mnogo gorih stvari koje su se događale, pa ministri nisu podnosili ostavku. Jasno, sve je bilo na premijeru. Jasno mi je da je on s jedne strane sigurno želio uspostavljati te najviše europske standarde odgovornosti, a s druge strane ministrica Žalac značajna je u Vladi, jer pokriva politički važnu regiju - Slavoniju. Gospođa Žalac je jako angažirana oko projekta Slavonija. Mislim da je istek njezine vozačke dozvole bagatelna priča. Ne znamo kojom je brzinom vozila, no znamo da je vozila svoj privatni automobil, a ne službeni. Podsjetit ću kako se ministre u Hrvatskoj običavalo viđati da ako ne koriste usluge vozača 24 sata na dan, sami voze službeni automobil ministarstva. Prema mome mišljenju, to je nedopustiva praksa. To što se dogodilo ministrici Žalac ipak je splet nesretnih okolnosti - drži Gjenero.


Podsjetio je kako se ministrica nakon nesreće ponaša izuzetno korektno, nije pokušala smanjiti svoju odgovornost ili zataškati taj događaj, posjetila je odmah dijete u bolnici, ispričala se djetetu, njezinoj obitelji i javnosti. Napomenuo je i licemjerje nekih političara koji su namjerno počinili i veće prekršaje, a da nisu snosili političku odgovornost.
- Držim da je Anka Mrak Taritaš počinila veći politički grijeh. Ona je sebe samu imenovala na poziciju koja joj je donosila prihode, a te je prihode zatajila javnosti - podsjetio je Gjenero.


Igor Mikulić/Hina
KREŠIMIR MACAN O OSTAVCI

U Hrvatskoj nemamo švedske standarde

Stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan na pitanje je li ministrica Žalac dobro postupila i nije li trebala odmah u subotu iznijeti sve informacije o nesreći pred novinarima, jer su se do ponedjeljka otvarale moguće manipulacije informacijama o brzini njezine vožnje ili razlozima nevaženja vozačke dozvole, kazao nam je kako je Žalac dobro postupila. "Rekla je što je trebala reći u subotu. Posjetila je djevojčicu u bolnici, ispričala se... U Hrvatskoj političari nisu odlazili ni zbog težih prekršaja. Dio javnosti smatra da zbog toga treba otići iz Vlade, dio je stava da se takva nesreća može svakome dogoditi i da ministrica ne treba otići iz Vlade. Razumijem i jedne i druge. Kada je u pitanju važenje vozačke dozvole, to se može dogoditi svakome od nas, ali problem je kada se to dogodi ministrici. Kada ste u izvršnoj vlasti, javnost vas neće nagraditi ako ste maksimalno transparentni, ali će vas i za najsitniji prekršaj pribiti na križ. To je cijena pozicije. Javna osoba mora biti primjer svima. Svi se mi pozivamo na primjere jedne Švedske, ali mi u Hrvatskoj nemamo takve standarde. Mogao bih reći da ni jedan političar u Hrvatskoj realno ne očekuje da ministar ode iz Vlade zbog ovakve stvari. Pa i kada je riječ o isteku vozačke dozvole, može se shvatiti koliko je potrebno provesti digitalizaciju kako bi svakog građanina sustav obavještavao kada mu istječe neki dokument", kazao nam je Macan. I.M.

Davor Gjenero

politički analitičar

U Hrvatskoj nije bilo slučajeva da je netko zbog takvih razloga podnosio ostavku. Naša politička kultura za sada nije takva da bi tražila ostavku ministrice. Bilo je mnogo gorih stvari koje su se događale, pa ministri nisu podnosili ostavku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike