Regija
U TIJEKU ANKETIRANJE MLADIH OBITELJI

Cerna želi da se završi i
useli nedovršena zgrada
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Općinski čelnici Cerne žele pomoći u rješavanju stambenog pitanja
CERNA - Općina Cerna objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima, koji je otvoren do 15. ožujka. Osnovni je uvjet da podnositelj zahtjeva i njegov bračni partner nisu navršili 35 godina prije raspisivanja javnog poziva te da svoje stambeno pitanje rješavaju stjecanjem vlasništva nad nekretninom prvi put.Ni jedan od supružnika, navedeno je, ne smije u (su)vlasništvu imati obiteljsku kuću/stan ili kuću/stan za odmor, a pojedinačno ili zajedno ne smiju biti ni (su)vlasnici poslovnog prostora na području Hrvatske. Jedan od uvjeta je i da bar jedan od bračnih drugova ima stalna primanja. Zahtjev za iskazivanje interesa za rješavanje stambenog pitanja mlade obitelji podnose preko anketnog upitnika koji je dostupan na internetskoj stranici Općine Cerna (www.cerna.hr) ili ga mogu preuzeti osobno u prostorijama Općine. Lokalna vlast, kako nam je objasnio načelnik Goran Begović, želi pomoći u rješavanju stambenih problema i mlade obitelji zadržati i naseliti na tom području.

- Cilj nam je vidjeti postoji li kod mladih obitelji i koliki interes za stambeno zbrinjavanje i skupiti bar 20-ak popunjenih anketnih upitnika, na temelju kojih ćemo moći poduzeti konkretne korake – objašnjava.

A kako neslužbeno doznajemo, interes je i mnogo veći. Naime, već duže od 20 godina u središtu Cerne zjapi prazna i nedovršena stambena zgrada, devastiranoga krovišta, koja je u vlasništvu Ministarstva obrane RH i koju bi općinski čelnici željeli privesti svrsi. Ako mlade obitelji iskažu interes i pokaže se da potreba postoji, Općina će pokrenuti potrebnu proceduru prema MORH-u sa zamolbom za prijenos vlasništva, što je jedna od mogućih opcija za konačni završetak zgrade.

Na temelju ugovora o gradnji iz 1995., MORH je, podsjećamo, od privatnog investitora trebao otkupiti stanove za potrebe djelatnih vojnih osoba, odnosno za potrebe vinkovačke vojarne. Općina Cerna ustupila je zemljište, a zauzvrat je trebala dobiti jedan stan, no cijeli je slučaj dobio sudski epilog, a zgrada ostala nedovršena.

U Općini imaju nekoliko varijanti. Razgovarali su i s Ministarstvom branitelja o mogućnosti da preuzme i završi zgradu jer bi potencijalno i ono ondje imalo interes, dio stanova bio bi namijenjen za rješavanje stambenog problema branitelja, a dio ponuđen za prodaju.

Ako bi pak vlasništvo nad zgradom dobila Općina, tražila bi izvore financiranja za završetak tog objekta, vlastitim sredstvima ili javno-privatnim partnerstvom, te bi se mladim obiteljima pod povoljnim uvjetima ponudili stanovi. Njihov stambeni problem rješavao bi se u okviru Programa poticane stanogradnje, preko APN-a. No sve su to, napominje općinski načelnik Goran Begović, zasad samo planovi, a anketiranje mladih obitelji prvi je korak koji će pokazati ima li uopće interesa za stanove i u kojem smjeru krenuti.

Marija Lešić Omerović
U MORH-ovoj ZGRADI DVADESET STANOVA
Nedovršena zgrada u Cerni ima ukupno 20 stanova. Investitor je odstupio od projektne dokumentacije i izdane građevinske dozvole te potkrovlje zgrade pretvorio u još jedan, četvrti, kat, čemu su se u Ministarstvu obrane usprotivili i na što nisu željeli pristati. Izvođač je prekinuo radove, a slučaj se godinama povlačio po sudu. Završen je izvansudskom nagodbom. Investitor se odrekao svih potraživanja prema MORH-u, koji je preuzeo vlasništvo nad zgradom. Načelno je bilo dogovoreno da će se ponovno ići u izradu projektne dokumentacije, zbog isteka važećih rokova i kata više. Općina Cerna morala je mijenjati i prostorni plan kako se gornja etaža ne bi morala rušiti, jer je ondje bila dopuštena gradnja najviše triju katova. I, tada su stigli parlamentarni izbori u Hrvatskoj, došlo je do promjene vlasti i sve su aktivnosti oko nastavka gradnje stale. Godinama se u vezi s tim nije ništa poduzimalo. MORH više nema interesa za završetak zgrade u Cerni i Općina sada traži druga rješenja, jer cilj joj je da se objekt konačno završi i privede namjeni.
Najčitanije iz rubrike