Regija
BURNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Ne ukidaju se mjesni odbori u Vinkovcima
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
VINKOVCI - Najžešću raspravu na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Vinkovaca izazvale su točke dnevnog reda o raspisivanju izbora u 12 mjesnih odbora, koji će se održati 28. travnja 2019., i prijedlog vinkovačkog SDP-a o ukidanju mjesnih odbora kao neučinkovitih i neisplativih jedinica lokalne uprave. Oporbeni vijećnici negodovali su što je točka statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta kojom se predlaže ukidanje mjesnih odbora stavljena kao treća točka dnevnog reda jer drže kako nije logično da vijećnici prvo donose odluku o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora, a potom raspravljaju treba li promijeniti Statut i ukinuti mjesne odbore.

Još prije usvajanja dnevnog reda SDP-ov vijećnik Damir Rimac predložio je da se točka o ukidanju mjesnih odbora stavi kao prva točka, ali mu je predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić odgovorio kako predlagač nije naveo koju točku dnevnog reda želi pa je većinom glasova odlučeno o raspisivanju izbora.

Davor Benić je u ime Kluba vijećnika SDP-a objasnio kako su razlozi za prijedlog o ukidanju mjesnih odbora u činjenici što je zainteresiranost građana za rad i sudjelovanje u radu vijeća mjesnih odbora malena, da provođenje izbora za vijeća mjesnih odbora iziskuje znatne troškove, gotovo 125 tisuća kuna 2015., a izlaznost je birača vrlo malena, te da je samostalnost u radu nedostatna pa drže kako se isti ili veći rezultati mogu postići uz znatno manje troškove direktnim obraćanjem građana upravnim tijelima Grada, vijećnicima Gradskog vijeća i gradonačelniku u rješavanju lokalnih poslova koji su od neposrednog utjecaja na njihov život i rad.

- I sami su građani na prošlim izborima pokazali što misle o ovim izborima jer je izlaznost bila 24 ili još manje posto. Trošak zaposlenih u mjesnim odborima i materijalni troškovi kreću se od 1,1 do 1,2 milijuna kuna godišnje, i ta bi se sredstva mogla preusmjeriti za druge potrebe. Racionalno upravljanje gradskom proračunom i troškovima jedna je od glavnih zadaća gradonačelnika i Gradskog vijeća - podsjetio je Benić i dodao kako, primjerice, Vukovar nema mjesne odbore. Gradonačelnik Ivan Bosančić reagirao je na izjavu Damira Jakšića iz Mosta nezavisnih lista kako se neučinkovitost mjesnih odbora ogleda i u subotnjoj nesreći, kada je ozlijeđena 10-godišnjakinja koja je podletjela pod automobil kojim je upravljala Gabrijela Žalac, jer u toj ulici nema ni jednog obilježenog pješačkog prijelaza i dodao kako u mjesnim odborima "rade supruge tajkuna koje progoni DORH". Bosančić je to nazvao lešinarenjem.

- Odrastao sam u tom dijelu grada i istina je da bi mjesni odbori trebali biti aktivniji i svaki bi građanin tu trebao imati priliku predložiti i reći što ga muči – rekao je gradonačelnik, dodavši kako iz mjesnih odbora dolaze inicijative što treba napraviti jer oni najbolje znaju što im je potrebno. Većinom glasova odbijen je SDP-ov prijedlog o ukidanju mjesnih odbora. M. Flego
Nedopustivo je u vrijeme izbora u MO-ima tražiti ukidanje zbog neučinkovitosti, kaže Cota (HDZ)
Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike