Osijek
DJECA U OPASNOSTI!

Roditelji upozoravaju: U Ružinoj se ne vide ni prijelazi, ni prometni znakovi
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Valja onemogućiti parkiranje uz raskrižja i dodatno osvijetliti prijelaze

Ružina ulica, u samom središtu grada, trn je u oku kako građana tako i policije i gradske uprave. U toj je ulici prijašnjih godina više osoba smrtno stradalo, a ozljeđivanja su se nastavila sve do danas.

U toj ulici nije toliko problem u brzini jer je u njoj, uz toliku gužvu, teško jurcati. Problem je nepažnja vozača, ali i zgrade koje su ondje niknule posljednjih godina, zbog čega je preglednost u raskrižjima iznimno loša.

Stanari Ružine ulice ogorčeni su i boje se za svoju djecu.

- Unatrag godinu dana u nekoliko sam navrata kontaktirala gradski Ured za promet telefonski i e-mailom zbog stanja u Ružinoj ulici, ali nisam dobila nikakav odgovor niti se išta promijenilo na terenu. Problem sigurnosti odnosi se na sve, ali prvenstveno na djecu koja su najranjivija skupina u prometu. Oni su zaigrani i nepredvidljivi, a ne vidi ih se od parkiranih automobila. Pješački su prijelazi slabo vidljivi jer se boja izlizala, krošnje drveća su neodržavane i od njih se ne vide prometni znakovi. Neosporna je činjenica da se u Ružinoj ulici često događaju nesreće. Bio je i naleta vozila na pješake na nogostupu - požalila nam se stanarka Ružine ulice.

Policijska statistika
Kako doznajemo iz osječke policije, u protekle je dvije godine policija laserom u prebrzoj vožnji uhvatila 13 vozača, od kojih je 11 vozilo brzinom između 51 i 60 kilometara na sat, dva brzinom između 61 i 80 kilometara na sat, a ostala su vozila bila u granicama dopuštene brzine kretanja do 50 km/h. U vrijeme kontrole laserima prošlo je više od 1000 vozila.

- Glede ukupno evidentiranih prometnih nesreća i njihovih posljedica u protekle dvije godine, 2017. i 2018., u Ružinoj ulici dogodilo se 14 prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe zadobile lakše ozljede te 11 s materijalnom štetom. Tijekom 2017. godine dogodilo se pet prometnih nesreća, od čega jedna s ozlijeđenom osobom (lakše ozljede) i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Tri su se prometne nesreće dogodile zbog nepoštovanja prednosti prolaska, jedna zbog nepropisne vožnje unatrag i jedna zbog neprilagođene brzine kretanja. Tijekom 2018. godine dogodilo se devet prometnih nesreća, od čega dvije s ozlijeđenim osobama, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene, a četiri prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Prošle su se godine četiri prometne nesreće dogodile zbog nepoštovanja prednosti prolaska, dvije zbog nepropisne vožnje unatrag te po jedna zbog nepropisnog uključivanja u promet, neprilagođene brzine kretanja i ostalih pogrešaka - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Vezano uz najkritičnija mjesta, u Ružinoj ulici najkritičnije točke su: raskrižje Ružine i Dubrovačke ulice, gdje se 2017. dogodila jedna prometna nesreća, a 2018. godine dvije, te raskrižje Ružine ulice i Svete Ane, gdje su se 2017. dogodile tri prometne nesreće, a 2018. dvije. Ostale su se prometne nesreće dogodile po cijeloj dužini ulice, pa iz policije kažu kako se ne mogu istaknuti kao mjesta koja su posebno opasna.

Što učiniti?
- Mišljenja smo da su osnovni problem u Ružinoj ulici raskrižja, odnosno njihova preglednost, koja je uvjetovana gradnjom stambenih objekata - zgrada i obiteljskih kuća - koji su građeni u vremenu kada prometni uvjeti nisu bili ovakvi kakvi su danas. Stanje sigurnosti može se poboljšati tako da se odgovarajućim tehničkim rješenjima dodatno uspori prometni tok te da se provede regulacija prometa u smislu fizičkog sprječavanja parkiranja u zoni raskrižja, kao i da se dodatno osvijetle obilježeni pješački prijelazi. Za dodatno je poboljšanje sigurnosti u prometu nužan i aktivan doprinos svih sudionika u prometu, i pješaka i vozača, koji se trebaju pridržavati svih odredaba Zakona. Posebno je važno upravljati vozilom primjerenom brzinom i povećanom opreznošću kada se prilazi obilježenim pješačkim prijelazima i raskrižjima. Vozila treba parkirati samo na prostoru koji je dopušten za parkiranje, a prilikom uključivanja u Ružinu ulicu provjeriti može li se sa sigurnošću uključiti u promet - kažu iz policije.

Sandra Lacić
GRAD REAGIRAO
- Na temelju više upita građana te praćenjem stanja u Ružinoj ulici, zatražili smo početkom veljače izradu prometnoga elaborata i očekujemo da će biti završen do sredine ožujka te da će se nakon konzultacija s projektantom i predstavnicima PU osječko-baranjske ishoditi i suglasnost za dopunu regulacije prometa u toj ulici, koja će se provesti kada vremenski uvjeti budu dopuštali bojenje oznaka, stavljanje zapreka i slično - kažu iz gradske uprave.
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike