Osijek
DONIRANIH 157.000 KN UTROŠENO NA NAJBOLJI NAČIN

Petogodišnja Petra prva je u KBCO-u dobila i drugu pužnicu
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Ovo je šesta takva operacija u Hrvatskoj u protekle 23 godine kohlearne implatacije

Na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Osijek u ponedjeljak je ugrađena prva obostrana umjetna pužnica, i to kod petogodišnje djevojčice Petre iz Našica, koja je prvu pužnicu dobila prije godinu i pol. I ovaj put operaciju je predvodio prof. dr. sc. Robert Trotić s Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice iz Zagreba, a asistirali su mu doc. dr. sc. Darija Birtić i prim. mr. sc. Zlatko Maksimović iz osječke bolnice.

Zanimljivo je da je riječ o tek šestoj bilateralnoj operaciji umjetne pužnice u Hrvatskoj, a razlog je tomu što je na račun HZZO-a moguće dobiti samo jednu umjetnu pužnicu, a novac za drugu moguće je nabaviti isključivo preko donacija ili privatnim financiranjem samih roditelja djece do 18 godina.

- Operacija je prošla odlično, a kako je u svijetu trend da se djeci do 18. godine ugrađuju odmah dvije pužnice, cijele su Našice prikupljale sredstva za svoju malu Petru i njezinu drugu umjetnu pužnicu. Pužnice su moderno rješenje za gluhoću i nema im alternative. S jednom umjetnom pužnicom dijete dosegne onu razinu govora i razumijevanja koju gluho dijete s dvije umjetne pužnice dosegne već s 24 mjeseca. To znači da je razvoj govora s dvije pužnice brži za trećinu. Stoga je bitno da se djetetu između druge i sedme godine ugrade dvije umjetne pužnice jer nastojimo osposobiti dijete da može ići u normalnu školu sa svojim vršnjacima, a ne u specijalnu školu - objasnio je prof. dr. sc. Trotić.

I na ovoj operaciji asistirala je osječka audiologinja, doc. dr. sc. Darija Birtić, kojoj je ovo već četvrta operacija s prof. Trotićem, na ugradnji umjetnih pužnica.

- Meni je uistinu čast što mi je prof. Trotić učitelj i nadam se da ćemo nastaviti istim tempom s operacijama i ubuduće. Nažalost, iako bi možda bilo i više kandidata, u Hrvatskoj se tijekom cijele godine ugradi samo oko 30 umjetnih pužnica, stoga je svaka operacija iznimna prilika za učenje - napominje doc. Birtić. Recimo kako je KBC Osijek peti implantološki centar u Hrvatskoj i godišnje ima jednu do dvije ugradnje umjetnih pužnica.

- To je veliki uspjeh jer pacijenti iz našeg kraja ne moraju ići u Zagreb i mi bismo željeli u budućnosti da naši kolege to rade i sami, ali za to će morati proći još mnogo obuke - kaže doc. dr. sc. Hrvoje Mihalj, v.d. predstojnika Klinike za ORL i kirugiju glave i vrata KBC-a Osijek.

Inače, obitelj male Petre za ovu je operaciju isključivo donacijima prikupila 157 tisuća kuna, koliko im je trebalo za drugu pužnicu, a inače u Hrvatskoj se godišnje ugradi samo između 30 i 35 umjetnih pužnica, koliko dopušta fond sredstava HZZO-a za ovu stavku. Recimo i kako se umjetne pužnice u Hrvatskoj ugrađuju već 23 godine, a nedavno je KBC Sestre milosrdnice proslavio ugradnju 500. umjetne pužnice, i to kao Referentni centar Ministarstva zdravlja za kohlearnu implantaciju i kirurgiju nagluhosti i gluhoće.

Nefreteta Z. Eberhard
NUŽAN LOGOPED
Petogodišnja Petra prvi je put operirana u prosincu 2017. godine, kada joj je ugrađena prva umjetna pužnica. “Petra je djevojčica koja je nakon rođenja otpuštena s urednim sluhom, da bi se poslije ispostavilo da je obostrano gluha. Do ugradnje prve pužnice nosila je aparatić, ali kako nije bilo nikakvih pomaka, odlučili smo se na ugradnju umjetne pužnice. U godinu dana čujnosti govori već dvadesetak riječi, a puno više razumije. No, objašnjeno nam je da je s dvije pužnice uzlaznost govora veća za 30 posto. Tako da smo novac za drugu pužnicu skupili preko humanitarne pomoći. Iako smo operacijom iznimno zadovoljni, nismo i rehabilitacijom u našičkom Suvagu jer Petra kao pužničarka i gluha osoba nije dobila adekvatnog i stručnog logopeda - upozorava Petrina majka.
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike