Osijek
III. GIMNAZIJI KLIMATIZACIJSKI UREĐAJI

Gimnazijalci se više neće znojiti na maturi, bar ne zbog vrućine!
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Na pitanje što im je najteži dio državne mature maturanti III. gimnazije iz godine u godinu odgovaraju nam: "Vrućina! Ne možemo se koncentrirati, past ćemo u nesvijest.” No, to će se uskoro promijeniti jer u Prirodoslovno-matematičku gimnaziju, kako nam otkriva ravnatelj Dražen Jakopović, napokon stižu klimatizacijski uređaji! Maturanti će se od sada na ispitu zrelosti znojiti samo zbog pitanja, ne i zbog temperature u učionici.

"Kada dođe lipanj i krenu vrućine, realizacija državne mature postaje popriličan problem. Naime, dio zgrade okrenut je na južnu stranu, pa su ne samo pisanje mature nego i kvaliteta nastave za vrijeme vrućina problematični", kaže ravnatelj Jakopović. Naglašavamo – posebno je problematično za vrijeme ispita državne mature u tim ljetnim mjesecima, jer prozori su zatvoreni zbog buke. Bez obzira na to je li vani i 40 Celzijevih stupnjeva. Naime, državna matura polaže se od 3. do 28. lipnja, a u jesenskom od 21. kolovoza do 6. rujna. Ovaj su dugogodišnji problem prezentirali osnivaču, Osječko-baranjskoj županiji, koja im je odlučila pomoći.

"Županija nam je priskočila u pomoć, pa ćemo u nekoliko prioritetnih učionica, gdje uistinu bude jako vruće, postaviti klima-uređaje", kaže Jakopović. Sve se mora pažljivo odraditi, jer zgrada je zaštićeno kulturno dobro. "Klime još nismo ugradili, trenutno smo u fazi ishođenja dozvola od Konzervatorskog odjela. Potom će se odabrati licencirani izvođači radova", napominje ravnatelj.

A u školi je proteklih mjeseci bilo i drugih radova – nakon dugo vremena zidovi su osvježeni, sanirana su oštećenja i izvedeni sitni popravci. A bilo je popravka i na školskoj dvorani. No, najveća ulaganja tek slijede. Naime, kako kaže ravnatelj Jakopović, u pripremi su dokumentacije za apliciranje projekta prema EU-u, kojim će obnoviti dotrajalu dvoranu.

"Našu dvoranu planiramo opremiti kroz projekt Uključivanje djece u nepovoljnom položaju u sportske aktivnosti. Trenutno pišemo dokumentaciju i nadam se da ćemo uspjeti povući sredstva, jer na taj način želimo podići kvalitetu naše dvorane i nastave tjelesnog odgoja", ističe Jakopović. U projekt će se, kaže, uključiti i Kineziološki fakultet i sportske udruge.

"Kako naša dvorana nije standardnih dimenzija, već je to manji prostor od stotinjak kvadratnih metara, razmišljali smo o fitness-dvorani s dobrom opremom, koja bi se najviše koristila tijekom zimskog razdoblja", ističe ravnatelj, napominjući kako se, kada je lijepo vrijeme, srednjoškolsko igralište koristi za sportove s loptom.

Ravnatelj zaključuje kako nastoje iskoristiti prilike koje im se pružaju. Napominje i kako su zadovoljni opremanjem uz pomoć Ministarstva obrazovanja, koje im je nedavno omogućilo sredstva za nabavu novih računala u informatičkoj učionici.
J. Pejaković
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike