Crna kronika
DRSKE KRAĐE U OSIJEKU

Napao ženu (81), oteo joj torbicu i srušio na tlo
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
U posljednjih nekoliko godina pokradeno je više žena u Osijeku, muškarce su lopovi zaobilazili
OSIJEK - Dvije osobe napadnute su na osječkim ulicama protekloga vikenda. U jednoj otimačini torbice lakše je ozlijeđena 81-godišnjakinja.- U subotu u kasnim večernjim satima nepoznati je počinitelj u Gundulićevoj ulici 81-godišnjoj hrvatskoj državljanki, dok je šetala ulicom, prišao s leđa i iz ruke otrgnuo torbicu u kojoj se nalazilo više predmeta. Pri tome je 81-godišnjakinja pala na tlo te zadobila ogrebotinu na ruci. Nadležnom državnom odvjetništvu slijedi posebno izvješće - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Sljedećeg dana u večernjim satima, još uvijek neidentificirani napadač, iz ruke 19-godišnjakinje istrgnuo je mobitel na Vijencu Ivana Meštrovića te pobjegao. Policija je pokrenula potragu za uličnim razbojnicima.

Iako su se napadi i razbojstva na ulicama Osijeka u velikom broju smanjili u odnosu prema prijašnjim godinama, karakteristično za sve takve pljačke je da su napadane žene i djeca. Ni jedan "hrabri" ulični razbojnik nije napao mušku osobu, a žrtve su bile i starice s hodalicama.

U rujnu 2017. napadnute su djevojčica i baka. Više je osoba prišlo 12-godišnjoj djevojčici u Svilajskoj ulici i zaprijetilo joj da će ju ozlijediti ako im ne da mobitel. Uplašena djevojčica nije imala izbora pa im je dala svoj mobitel. Nekoliko dana poslije napadnuta je žena s hodalicom u Ulici svete Ane. Ondje je muškarac prišao s leđa 73-godišnjakinji te joj uzeo platnenu torbu koja je bila obješena na hodalicu s kotačićima s pomoću koje je žena hodala. U torbici su se nalazili osobni dokumenti, novac i mobilni aparat pa se šteta procjenjuje na nekoliko stotina kuna. Neke žrtve imale su sreću u nesreći što su im građani priskočili u pomoć. Naime, 22-godišnji pljačkaš, ponovno u Ulici svete Ane, krajem studenoga 2016. godine, prišao je s leđa 46-godišnjakinji te joj s ramena otrgnuo torbu s osobnim stvarima i počeo bježati. Nedaleko od mjesta događaja, građani su ga uhvatili i zadržali do dolaska policije. Zahvaljujući hrabrim građanima napadač je uhvaćen, a kako neslužbeno doznajemo, u bijegu ga je spriječilo nekoliko mladića koji su se zatekli u blizini. Oni su vidjeli kako prilazi ženi, koja je od povlačenja torbice s ramena pala na tlo. Ne dvojeći ni sekunde, mladići su potrčali za odbjeglim napadačem i ubrzo ga sustigli, ne dajući mu priliku da ponovo pobjegne, pozvali su policiju. Nju je dočekala i orobljena žena koja prilikom pada, srećom, nije teže ozlijeđena.

Sandra Lacić
“hrabri” lopovi
ŽRTVE SU

DJECA I

ŽENE
BROJNI NAPADI PO GRADU
U listopadu 2012. u Gundulićevoj ulici, dva su muškaraca napala 47-godišnju Osječanku. Pokušali su joj oteti torbicu, ali kako ju žena nije ispuštala iz ruku, ubrzo su odustali i pobjegli. U travnju iste godine, na širem području Bosutskog naselja, zbog torbica su napadnute četiri žene; dvije u Krbavskoj te po jedna u Vinkovačkoj i Drinskoj ulici. Većina je ostala samo bez torbica, a 51-godišnjakinja, napadnuta 12. travnja u Vinkovačkoj ulici ispod podvožnjaka, je i ozlijeđena. Nju je mlađi razbojnik zaskočio i udario šakom u lice. Višetjedni rad policije, vezan uz napadača s Bosutskog naselja, na kraju se isplatio jer je maloljetni napadač uhićen. Slobode je lišen i 18-godišnjak koji je orobio staricu u središtu Osijeka.
Najčitanije iz rubrike