Ekonomija
UZNEMIRENOST NA VALUTNOM TRŽIŠTU

Investitori kapital iz eura prebacuju u američki dolar
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Na redovitom sastanku čelnika Europske centralne banke (ECB) odlučeno je da do dizanja referentnih kamatnih stopa u eurozoni neće doći bar do 2020. godine. Do sad se očekivalo da bi do prvog podizanja moglo doći u drugoj polovini ove godine, pa su investitori na valutnom tržištu odmah počeli prodavati euro jer držanje novca u toj valuti očito još dugo vremena neće biti isplativo, naveli su, među ostalim, analitičari Admiral Marketsa u svojoj najnovijoj analizi.
"Sudionici na Forex valutnom tržištu odmah su počeli kapital iz eura prebacivati u ostale valute, a ponajviše američki dolar. Dva su razloga zbog kojih je u trenutačnoj situaciji mudrije posjedovati dolar nego euro. Kamatne stope u SAD-u su više nego u Europi, pa je trenutačno isplativije posjedovati američke obveznice nego Njemačke ili Francuske. Kamatne stope na oročenu štednju također su više u SAD-u. ECB je navedenim odlukama priznao da se gospodarska situacija u eurozoni pogoršava, dolar u pravilu jača u nesigurnim vremenima. Naime, sudionici na financijskim tržištima smatraju da SAD može lakše prebroditi globalnu recesiju nego razjedinjena Europa, koja bi se čak mogla i raspasti u nekoj od idućih kriza. Upravo zbog toga, pri objavi loših političkih ili gospodarskih vijesti, euro ima tendenciju slabiti, a dolar, švicarski franak i japanski jen imaju tendenciju jačati, jer su smatrani sigurnim utočištima" ističu iz Admirala.
Dodaju i da je dolar sigurnija valuta od eura, a trenutačno donosi i veću kamatu te da je stoga realno očekivati da će mnogi pojedinci, kompanije, financijske institucije, investitori i špekulanti u idućim mjesecima kapital prebacivati iz eura u dolar, što će dovesti do jačanja američke valute. U slučaju dublje recesije moguće je da će u idućim godinama bar nakratko dolar postati jači od eura. Odluka ECB-a je uznemirila i investitore na tržištu dionica i plemenitih metala, pa su njemačke dionice počele padati, što se može vidjeti iz pada vrijednosti DAX indeksa od približno 1 % u četvrtak nakon objave vijesti. Cijena zlata izražena u eurima od četvrtka je porasla 1,4 % i vjerojatno će nastaviti rasti. Naime, u krizama se štednja ne isplati, a rizik bankrota banaka ili čak država veći nego je u dobrim vremenima, pa se mnogi konzervativni investitori odlučuju na kupnju zlata, koje se kroz povijest pokazalo kao vrlo sigurna imovina u kriznim vremenima. Z.Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike