Regija
VIŠEGODIŠNJE PRIJATELJSTVO KOJE S VREMENOM JAČA

Mještani Bizovca njeguju suradnju s njemačkim gradom Freiburgom
Objavljeno 10. ožujka, 2019.
BIZOVAC

Nastavljajući njegovati dugogodišnju tradiciju prijateljevanja i suradnje između Bizovca i njemačkog Freiburga u mnogim područjima, ekipa veteranske momčadi Nogometnog kluba BSK Termia iz Bizovca proteklih je dana boravila u Freiburgu u uzvratnom posjetu kod njihove veteranske ekipe NK-a Croatia.

Domaćini su ih ugostili u prostorijama Hrvatske katoličke misije Freiburg. Drugi dan ručkom ih je počastio poznati poduzetnik Ino Bill, nakon čega su krenuli u Breisach, grad na granici Njemačke i Francuske, u kojemu se 1951. godine rodila ideja o stvaranju Europske unije između francuskog i njemačkog predsjednika Renéa Cotyja i Konrada Hermanna Josefa Adenauera. Iako je EU formalno uspostavljen 1. studenoga 1993., Breisach i dalje zovu prvim europskim gradom, u njemu se i danas vijori europska zastava s jednom zvjezdicom.

Kako na svojim stranicama prenosi Fenix magazin, zanimljivo je spomenuti da je u Breisachu, koji je udaljen 34 kilometra od Freiburga, već prije pedesetak godina živjelo oko 500 Hrvata, što je za to vrijeme bio velik broj. Hrvati su radili u tekstilnoj industriji, a kad je ona zatvorena, i oni su se odselili iz grada.

Stjepan Herceg, dugogodišnji socijalni djelatnik i referent za pitanja migracije u Njemačkom Caritasu, koji je danas u mirovini, proveo je nogometaše kroz grad i pričao im o njegovoj zanimljivoj povijesti. Razgledali su i najveći vinski podrum u Europi, koji se također nalazi u Breisachu. U večernjim satima odigrana je utakmica, a nogometaši Croatije Freiburg revanširali su se za poraz u Bizovcu i pobijedili goste, koji silno žele revanš što prije, ali u Bizovcu.

U sklopu posjeta, nogometaši Croatije Freiburg s gostima razgledali su staru jezgru Freiburga i na poznatom Münsterplatzu počastili se tradicionalnom freiburgškom kobasicom, a potom su svi zajedno otišli na utakmicu Freiburg - Augsburg, gdje su pratili najveću pobjedu Freiburga u Bundesligi. Bili su oduševljeni navijanjem raznolike publike, od mladih do starih navijača, koja na našim stadionima nije uobičajena. Poslije utakmice nastavljeno je druženje u Hrvatskoj katoličkoj misiji do kasno u noć. Četvrti dan nazočili su misi u crkvi Srca Isusova, gdje Hrvati slave euharistiju, a nakon toga vratili su se u Bizovac. L.Aničić
GRADE Humanost i prijateljstvo
Dugogodišnje prijateljstvo koje veže dvije sredine s godinama je nadograđivano humanitarnom notom koja se osjeti prilikom svakog novog susreta. Tako su prilikom posljednjeg posjeta Bizovcu, u rujnu prošle godine, prijatelji iz Freiburga s bizovačkim domaćinima odigrali nogometnu utakmicu revijalno-humanitarnog karaktera, nakon koje je sav dobrovoljni novčani prilog gledatelja iskorišten za nabavu didaktičke i druge opreme potrebne malim polaznicima bizovačkog vrtića, a novčani donatorski prilog nogometnog kluba iz Freiburga bio je namijenjen za kupnju televizora, također za predškolsku ustanovu “Maslačak” u Bizovcu, kojima je ovaj poklon itekako dobrodošao.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike