Regija
U DOMU ZDRAVLJA ĐAKOVO

Danas s radom počinju dvije nove ordinacije
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Oftalmološka starta s punim radnim vremenom, kardiološka će raditi pola radnog vremena s liječnicima iz Osijeka i Našica
ĐAKOVO

Dom zdravlja Đakovo (DZ) nastavlja povećavati broj specijalističkih ordinacija, što je znatan pomak u pružanju zdravstvenih usluga pacijentima u gradu bez bolnice, kao što je Đakovo.

Danas, u ponedjeljak, 11. ožujka, s radom počinju oftalmološka i ordinacija opće interne medicine. Oftalmološka će u punom radnom vremenu djelovati gdje je do prije nekoliko godina djelovala i prijašnja – u zgradi Medicine rada, a ordinacija opće interne medicine, tj. kardiološka ordinacija, na katu glavne zgrade Doma zdravlja, u prostoru koji je ‘otpustio‘ Laboratorij.

Dug put
Do današnjeg otvaranja kardiološke ordinacije DZ-a Đakovo prošao je dug put.

- Dom zdravlja registriran je prvenstveno za primarnu zdravstvenu djelatnost i neke od specijalističko-konzilijarnih. Kako smo grad bez bolnice, imali smo potrebe izlazaka specijalista kako bi olakšali pacijentima dolazak na red, tj. smanjili odlaske u Osijek. Prije se probalo tražiti specijalista preko HZZO-a, pa oni šalju dopis bolnicama, no naša nam te 1996./97. nije to mogla omogućiti. Počeli smo s kardiologijom jer je upravo za nju bilo najdužih rokova čekanja i najviše uputnica. Dobivali smo odgovor bolnice da nisu u mogućnosti osigurati ambulantu izvan njihove ustanove pa smo se okrenuli ministarstvu. Zatražili smo specijalizaciju, prvu specijalizaciju interne medicine, da bi ju temeljili na kardiologiji. Dobili smo za nju 2008. odobrenje ministra, raspisali natječaj, točnije četiri natječaja te godine nakon odobrenja, i nitko se te godine nije javio; od Vukovara do Dubrovnika nitko nije bio zainteresiran da radi kao internist u Đakovu. Odobrenje ministra vrijedi jednu godinu, pa smo sljedeće godine ponovo pisali zahtjev, a odobrenje je stiglo 2011., te smo raspisali natječaj. Paralelno se razmišljalo i o prostoru. I prije tri godine razmišljali smo o bivšem rodilištu, o preuređenju u specijalističke i druge ordinacije, čiji je projekt, kao i projekt dizala, zajedno 3,2 milijuna kuna, preko županije ušao u projekt Europske unije, što je za nas velika stvar - kaže o prijeđenom putu do kardiološke ambulante ravnatelj Doma zdravlja Đakovo Boro Knezović.

Ubrzati rad
No, u međuvremenu, Laboratorij je ‘otpustio‘ dio prostora na katu glavne zgrade, pogodnog za jednu ordinaciju, a plan je bio da to bude kardiološka. Ona zasad neće raditi u punom radnom vremenu jer je liječnica, koja je specijalizirala, na porodiljnom. No Dom zdravlja želi ubrzati rad ordinacije te će do dolaska svoje specijalistice kardiologinje na posao u nju dolaziti pet kardiologa iz Osijeka i Našica, ukupno 19 sati tjedno, što je pola radnog vremena, jer zakon im ne dozvoljava više od osam sati prekovremenog izvan matične ustanove.

Dom zdravlja je do prije nekoliko godina imao oftalmološku ambulantu, no oftalmolog je otišao u Osijek. Nakon toga traženo je odobrenje za rad, uspjelo se skupiti nekada tri, nekada dva oftalmologa iz Broda, Belog Manastira, Vukovara. Dom zdravlja dobio je specijalizaciju za oftalmologiju; liječnica ju je završila nedavno i danas starta s radom. Dom zdravlja vodio je računa o opremi, pa je ona za kardiologiju kupljena unatrag nekoliko godina, a to je pitanje kvalitetno riješeno i za oftalmološku ordinaciju.

– Smatramo da će kvaliteta pružanja zdravstvene usluge u te dvije ordinacije biti na razini, a važna je i dostupnost usluge u vlastitome gradu - kaže ravnatelj Knezović. Nakon prenamjene rodilišta, oftalmološka ambulanta preselit će u taj prostor. Kada je riječ o specijalističkim ordinacijama, u DZ-u Đakovo već rade psihijatar, radiologija, fizijatar, specijalist medicine rada, okulist, ortodont, a pedijatrijska i ginekološka ambulanta dio su opće medicine. Upravo je u tijeku još nekoliko specijalizacija – iz medicine rada i drugog.

Suzana Župan
U ožujku osam izlazaka karidologa
“Uspjeli smo za ožujak skupiti osam izlazaka kardiologa. Treba naglasiti kako je to u skladu sa zakonskim mogućnostima, ali i mogućnostima liječnika. Molimo pacijente i ubuduće za razumijevanje, no mislimo da će i to zasad biti dovoljno”, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Đakovo Boro Knezović. Termini rada kardiološke ambulante u ožujku su: 11. ovog mjeseca (danas) od 16 sati, 16. ožujka od 9 sati, 18. i 19. ožujka od 16 sati, 22. ožujka od 8 sati, 26. i 28. ožujka od 16 sati i 30. o. m. od 8 sati. Telefon ambulante za naručivanje je 285 955.
Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike