Regija
DOBILI 210.000 KUNA

Obnova tornjeva dvorca Mailath u Donjem Miholjcu
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Riječ je o redovitom održavanju. Nije dio programa Kulturna baština Prandau-Mailath
DONJI MIHOLJAC

U Donjem Miholjcu u tijeku je sanacija prepoznatljivih stožastih tornjeva dvorca Mailath iz 20. stoljeća.

Izvedba sanacije počela je krajem prošle godine, ali zima nije bila naklonjena izvoditelju, pa su bili obustavljeni.

- Radi se o nastavku radova na stožastim tornjevima. Lani smo obnovili istočni toranj i sada su pri kraju radovi na ovom zapadnom tornju. Vrijeme je malo paraliziralo radove, no bitno je da se krenulo - objašnjava dogradonačelnik Donjeg Miholjca Tomislav Brusač, dodajući kako je vrijednost radova 210.000 kuna, a financira ih Ministarstvo kulture. Radovi se izvode sukladno dogovoru konzervatora i stručnog nadzora. Obuhvaćaju izvedbu novog daščanog poda tavana, daščanih oplata na krovnim plohama, ugradnju novih krovnih prozora, postavljanje horizontalnih i vertikalnih oluka, vraćanje gromobranske vanjske krovne instalacije te pokrivanje bakrenim limom krovnih ploha.

Dogradonačelnik Brusač kaže da se radovi na dvorcu Mailath izvode u kontinuitetu, a sukladno sredstvima koje odobri Ministarstvo kulture.

- Svake godine dobije se između 200 i 300 tisuća kuna od Ministarstva kulture te se obnavlja ono što je nužno. Ovo je redovito održavanje i nije povezno s projektom zaštite kulturne baštine - kaže Brusač.

Obnova dvoraca Mailath (novi) i Prandau (stari) sastavni je dio integriranog razvojnog programa i najvrjedniji segment oko 100 milijuna kuna vrijednog projekta "Kulturna baština Prandau-Mailath" u sklopu kojeg će se urediti kompleks dvoraca, izgraditi botanički vrt i obnoviti staklenik u perivoju, rekonstruirati i dograditi multimedijalni centar te urediti Trg Ante Starčevića. Izrađena je projektna dokumentacija za obnovu i revitalizaciju svih objekata, no čeka se natječaj za financiranje iz fondova Europske unije, jer Grad Donji Miholjac nema sredstava.

- Vrijednost obnove je više od 100 milijuna kuna. Sredstva su velika, a naš proračun teško može pratiti tolika ulaganja, te ćemo se okrenuti fondovima Europske unije kako bismo kulturnu baštinu kojom se ponosimo obnovili. Zasigurno će se tražiti i naš doprinos, no iskreno se nadam da će nam ulaganja koja smo imali na novom i starom dvorcu prijašnjih godina biti priznata kao naš udjel zahjevne i skupe obnove kulturne baštine - navodi dogradonačelnik. Dodao je da se još uvijek čeka natječaj koji bi sadržajem odgovarao njihovu projektu zaštite kulturne baštine.

A što će biti nakon obnove dvorca Mailath, itekako je poznato. Miholjačka gradska vlast želi da ovaj zasigurno najvrjedniji povijesni objekt upotpuni Donji Miholjac kao prepoznatljivu turističku, kulturnu i povijesnu destinaciju sa zanimljivim gastronomskim i zabavnim sadržajima.

Snježana Fridl
100

milijuna kuna ukupna je vrijednost projekta uređenja dvorca “Kulturna baština Prandau-Mailath”
vlasnici bili Grofovi pa Židovi
Posljednji vlasnik dvorca bio je Ladislav grof Mailath, koji ga je 1923. prodao braći Filipu i Adolfu Schlezingeru. U vlasništvu Schlezingera dvorac je bio do 1941. godine kada cijela njegova židovska obitelj odlazi iz Miholjca. Dvorac ima historicistička neoromantičarska obilježja, tornjeve, razigrane krovne plohe, krovne prozore, ukrasne dimnjake, terase s neoklasicističkim balustradama i kovanoželjeznim ogradama koji stvaraju sliku dvorca u duhu engleskog stila Tudor. Nekad je dvorac bio ukrašen lovačkim trofejima iz Azije i Afrike.
Najčitanije iz rubrike