Regija
U VINKOVAČKOM NASELJU LAPOVCI

Etnopark Đeram-Lapovci posvađao stanare zgrada
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
I gradonačelnik je više puta bio u etnoparku i pohvalio viđeni trud
VINKOVCI

Vinkovčani, stanovnici naselja Lapovci, koji su se potpisali kao "stanari iz Kneza Mislava 12 i 13 i Slavka Jankovića 11 i 12" i tvrde da ih je "oko 300 građana ovog grada", uputili su dopis vinkovačkom gradonačelniku Ivanu Bosančiću u kojemu se žale kako je nadstojnik jedne od stambenih zgrada uzurpirao gradsko zemljište i "zelene površine pretvorio u smetlište."

Kako su naveli, dopis upućuju njemu "prije nego uputimo otvoreno pismo u dnevni tisak", ali odgovor od gradonačelnika nisu čini se dobili, pa se obraćaju medijima.

- Radi se o gradskom zemljištu koje se nalazi između zgrada Kneza Mislava 13 i Slavka Jankovića 11. Tu gradsku površinu od zelene površine pretvorio je u smetlište Antun Miškei. Možda ste i čuli za taj uradak kojemu je on čak dao i ime – Đeram Lapovci. Vjerojatno nikada niste pogledali izbliza taj dio gradskog, javnog prostora na kojemu se sada nalazi hrpa starih stvari koje "ukrašavaju" tu nekoć oazu zelenila. Pozivamo Vas da dođete i osobno se uvjerite kako je Miškei uništio javni prostor na najgori mogući način i još se ponosi time. Tu se nalazi hrpa starih lustera, slika, stolica, dječjih igračaka svih veličina, tu je i gipsana roda, kavezi za ptice, pa čak i stari kuferi. Postavio je stol i stare stolice (svaka je drugačija). Sva ta gomila starih stvari razbacana je bez ikakvog plana, on je to stavljao kako je nabavljao stvari po toj maloj zelenoj površini pa to sve izgleda još strašnije. No ta zelena površina nije njegovo dvorište nego površina u vlasništvu Grada Vinkovaca. Miškei to predstavlja kao izložbu starina i očuvanje prošlosti, a mi bismo voljeli čuti što o tome ima reći struka, npr. Etnološki odjel muzeja, jer dopuštamo da smo možda mi u krivu. Osim toga, držimo da raspelu nije mjesto na drvetu ispod đerma kao ni prljavoj, zapuštenoj zastavi Republike Hrvatske za koju se ne tako davno ginulo", pišu Lapovčani gradonačelniku. Dodaju i kako tjera djecu iz susjednih zgrada koja se igraju tamo i govori da je to njegovo, odnosno vlasništvo njegove zgrade, a na njihov komentar kako je to gradska odnosno javno površina "odgovara prijetnjama jer on to održava pa je onda to njegovo i tko ne živi u njegovoj zgradi nema tu što raditi." Tvrde također da je uzurpirao parkirno mjesto i svoj auto većinu vremena drži na već spomenutoj cesti- parkingu jer u svojoj garaži popravlja namještaj, to naplaćuje, "ali ne izdaje račune i ilegalno prodaje rakiju koju onda njegove mušterije ispijaju na spomenutoj devastiranoj javnoj površini, a naša dijeca to promatraju", kažu.

Prozvani Antun Miškei, znajući za dopis jer su mu ga ubacili u poštanski sandučić, također je pisao gradonačelniku i tvrdi kako je priča o "300 građana bezočna laž" i podsjeća kako je gradonačelnik više puta bio u njihovu etnoparku i uvjerio se kako nema ništa spornoga.

- Posadili smo deset sadnica raznog drveća, zar to nije za pohvalu? - kaže Miškei i dodaje kako đeram nije na trulom već zdravom bagremu.

Miroslav Flego
uredno PLAĆA POREZ ZA RAKIJU
Miškei kaže kako roda nije od gipsa već je od drveta izrađena na koloniji u Ernestinovu i da su izložene starine autentične i predstavljaju vrijedne artefakte iz prošlosti. Stanari njegove zgrade naslućuju autora optužnice - susjed umirovljenik koji je protiv svega u čemu nije i on. “Da se kod mene prodaje rakija je smiješno. Ona se poslužuje besplatno svima koji dođu i pomažu održavati taj prostor. Popilo se i poklonilo 50-ak litara jer u Cerni imam voćnjak i kazan za rakiju za koji uredno plaćam porez već sedam godina. To se može provjeriti. Ni jedan prolaznik nije pogrdno komentirao instalaciju, nekoliko stotina ih se slikalo u etnokutku. Puno ružnoga je izrečeno kako bi se diskreditirao moj trud i doprinos uređenju grada. Za instalaciju smo dobili priznanja Turističke zajednice i Vinkovačkih jeseni, na Vinkovačkoj televiziji u špici se dugo prikazivao naš kutak kao nešto pozitivno, a stari drveni plug darovali smo Muzeju u Vukovaru”, kaže Miškei i dodaje kako su supruga i on invalidi i zbog toga imaju posebno parking-mjesto.
Najčitanije iz rubrike