Osijek
OSIJEK NAJUSPJEŠNIJI U KORIŠTENJU EU SREDSTAVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Projekti teški čak 506 milijuna kuna
Objavljeno 11. ožujka, 2019.

Od svih sedam urbanih aglomeracija u Hrvatskoj, Urbana aglomeracija Osijek trenutno je najuspješnija - i u objavi poziva (55,35 %) i po ugovorenim sredstvima (24,57 %) u odnosu prema ukupnoj financijskoj alokaciji po pojedinoj urbanoj aglomeraciji, izvijestila je na nedavno u Zagrebu održanom okruglom stolu Učinci EU urbane politike na razvoj naših gradova - izazovi u provedbi ITU mehanizama Kristina Bilić, pomoćnica ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Svrha je okrugloga stola, izvješćuju iz gradske uprave, bila potaknuti raspravu o politici urbanoga razvoja hrvatskih gradova te razmotriti izazove pripreme i provedbe projekata u ITU gradovima (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split, Zadar, Slavonski Brod, Pula). Vodeći se načelom najvećega doprinosa integriranom i održivom razvoju urbanoga područja, svaki ITU grad predstavio je po jedan projekt. Uime Urbane aglomeracije Osijek, pročelnica Upravnoga odjela za programe EU-a Kornelija Mlinarević izložila je strateški projekt osječkoga IT parka, od čega se dugoročno očekuju najveći razvojni učinci.

Urbana aglomeracija Osijek svoje je razvojne ciljeve odredila u okviru povećanja kvalitete života stanovnika; stvaranja pozitivnoga okružja za razvoj gospodarstva te uspostave čiste, energetski učinkovite i povezane urbane sredine. Za rješavanje nezaposlenosti kao ključnoga problema Republike Hrvatske planirana su ulaganja u razvoj poduzetništva. Intenzitet će se poduzetničke aktivnosti pojačati i infrastrukturnim ulaganjima kroz, primjerice, gradnju kongresno-sajamskog i edukativnog gospodarskog centra te kroz opremanje i unaprjeđivanje poduzetničkih zona i potpornih institucija, s naglaskom na gradnju IT parka. Kroz ITU mehanizam također se planiraju rješavati razvojne potrebe u vezi sa sustavom toplinarstva, kao i problemi napuštenih i neiskorištenih (brownfield) lokacija koje su izniman razvojni potencijal te kojima će Osijek revitalizacijom podariti novu gospodarsku namjenu. Prvi takav projekt ugovoren unutar Urbane aglomeracije Osijek i mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja te najveći dosad ugovoren u pogledu korištenja sredstava EU-a na području grada Osijeka upravo je cjelokupna revitalizacija poznatog dragulja - Tvrđe.

Radi uspostavljanja učinkovitog gradskog i međugradskog prometa, Osijek osuvremenjuje cjelokupnu prometnu infrastrukturu, ponajprije vozilima koja koriste ekološki prihvatljiva goriva ili prometuju na “čiste” energente, zatim i proširenjem te povezivanjem mreže biciklističkih i pješačkih staza, čime se stvaraju preduvjeti za veću protočnost u prometovanju na gradskim i prigradskim relacijama te jaču prometnu integriranost.

M. Mandić
ŠTO JE ITU?
Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) predstavljaju mehanizam koji se u Europskoj uniji koristi u razdoblju od 2014. do 2020. godine, a koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskoga razvoja.
Najčitanije iz rubrike