Mozaik
U ŠKOLSKOM MUZEJU

Rukopisi Mate Lovraka otvoreni za javnost
Objavljeno 11. ožujka, 2019.

Hrvatski školski muzej izložit će vrijedne originalne rukopise našeg poznatog dječjeg pisca Mate Lovraka u povodu 120. obljetnice njegova rođenja u petak, 8. ožujka. Posjetitelji će moći pogledati originalne rukopise najpoznatijih Lovrakovih dječjih romana Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice i Neprijatelj br. 1., koji se ovom prigodom prvi put predstavljaju javnosti. Novu vrijednu donaciju Muzej je dobio zahvaljujući Jagodi Hodak, unuci književnika Mate Lovraka, koja je 2018. muzeju darovala još jedan dio obiteljske ostavštine, među kojima su i ovi originalni rukopisi.


Osim ovih prvi put izloženih vrijednih rukopisa posjetitelji će moći vidjeti i radnu sobu Mate Lovraka i osjetiti djelić atmosfere u kojoj su stvarani njegovi poznati dječji romani, a koju je muzej dobio na dar od književnikove kćeri Đurđice Lovrak Vujasinović 1978. godine. U petak, 8. ožujka, ulaz je besplatan od 10 do 18 sati za sve individualne posjete.


Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899., u Velikom Grđevcu, nedaleko od Bjelovara. Pučku je školu završio u rodnom selu, a nakon četiri razreda niže realne gimnazije u Bjelovaru upisao je učiteljsku školu u Zagrebu. Punih 35 godina radio je kao učitelj. Službovao je u Kutini, Klokočevcu, Velikom Grđevcu i Velikim Zdencima, a od 1934. u Zagrebu. U osnovnoj školi na Selskoj cesti radio je 19 godina, a umirovljen je 1954.


Kao mlad učitelj Mato Lovrak objavljuje svoju prvu priču Strašan san, u Smilju, 1924. Prva knjiga, zbirka pripovijedaka Slatki potok, objavljena je 1930., a tijekom sljedeće tri objavljeni su najbolji i najpoznatiji romani za djecu: Vlak u snijegu (1931.) i Družba Pere Kvržice (1933.).


Lovrak za djecu piše poučne i odgojne priče, pripovijetke, igrokaze i oko 20 romana, a objavljena su mu su tri biografska romana za odrasle te dva autobiografska opusa postumno. Djela su mu prevedena na više stranih jezika, dramatizirana su i ekranizirana. Romani Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice više su od 50 godina dio obvezne školske lektire. Mato Lovrak i njegova djela smatraju se klasikom hrvatske dječje književnosti.

Hrvatski školski muzej otvoren je 1901., a stalni postav otvorio je na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000., u kojem je izloženo približno 1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovine 19. do početka 20. stoljeća. Muzej je jedini specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike