Mozaik
FESTIVAL SVJETLA U ZAGREBU OD 20. DO 24. OŽUJKA

Audiovizualnim instalacijama novi život gradskoj jezgri
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Zagreb bilježi porast broja turista, za vrijeme festivala bilo ih je oko 30 posto više

Ovogodišnji će zagrebački "Festival svjetla" audiovizualnim instalacijama i projekcijama povijesnoj gradskoj jezgri, živopisnim bojama i čarolijom svjetla, udahnuti novi, još neotkriveni život te će se proširiti na 20 lokacija na kojima će biti prikazane 23 instalacije, najavljeno je na konferenciji za medije u četvrtak.


Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld kazala je da se predstavljanjem festivala najavljuje i ovogodišnja turistička sezona kao i dolazak proljeća.


Festival će ove godine zbog velikog interesa biti duži za jedan dan i trajat će od 20. do 24. ožujka. Lokacija povijesne gradske jezgre svaki će dan od 18 do 23 sata, uz pomoć audiovizualnih instalacija i projekcija, predstavljati vizije umjetnika.


Kao i lani, instalacije će biti postavljene u tunelu Grič, Art parku, Tomićevoj ulici, kuli Lotrščak, na Strossmayerovu šetalištu, Vranicanijevoj poljani, u parku Grič, na platou Gradec, u atriju i Galeriji Klovićevi dvori, na Jezuitskom trgu, Opatičkoj ulici, Hrvatskom institutu za povijest, velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba, Vrazovu šetalištu, dječjem igralištu na Dubravkinom putu, ljetnoj pozornici Tuškanac i na Tuškancu.


Bienenfeld je najavila da je uključena još jedna lokacija, i to je crkva sv. Katarine, na čijem će pročelju biti prikazani vitraji iz unutrašnjosti crkve.


"Na 20 lokacija bit će prikazane 23 svjetlosne instalacije od kojih će tri postaviti umjetnici iz Kine", rekla je Bienenfeld. Tema Festivala je proljeće koje simbolizira buđenje i rast. Pod motom "Obasjaj! Razvedri! Osvjetljenje! Oduševljenje! Iluzija! Konfuzija! Blještavo, sjajno, obasjano, bajno!" organizatori su pozvali građane da dođu i boraveći u prirodi dočekaju proljeće u čije se ime i organizira svjetlosni i šareni festival.


Juričić je kazao kako je njihovo gostovanje na Venecijanskom bijenalu u biti trebalo postaviti hrvatsku arhitekturu unutar sveprisutne tzv. četvrte digitalne ili industrijske revolucije. Ideja je koristiti se, dodao je, najnovijim digitalnim postignućima arhitekture, ali ne na način da se pokaže u kojem smjeru ide tehnologija, nego da se prikaže njezin poetski potencijal, kazao je.


Izložena instalacija, kao prostor koji prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja, trebala bi pridonijeti pozicioniranju i osvještavanju uloge inovacije i tehnologije u arhitekturi i umjetnosti.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će Zagreb tih dana biti u društvu Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga, Berlina ili St. Petersburga u kojima se također održavaju festivali svjetla te je rekao da očekuje još više turista nego ih je bilo na protekla dva festivala.


"Zagreb svake godine bilježi porast broja turista, lani ih je za vrijeme festivala bilo oko 30 posto više, dok je noćenja bilo čak 46 posto više", rekao je. H
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike