Kultura
NAŠIČKI GLAZBENICI U ZAGREBU

Koncert sadašnjih i nekadašnjih učenika
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Sljedeći koncert, s brojnim glazbenicima koji su nastupili u Zagrebu, bit će već za mjesec dana, ovaj put u Našicama
ZAGREB/NAŠICE



Na dan kada je umrla prva hrvatska velika kompozitorica Dora Pejačević (Budimpešta, 10. rujna 1885. - München, 5. ožujka 1923.) učenici i profesori Osnovne glazbene škole Kontesa Dora iz Našica održali su veliki koncert na kojem su nastupili i studenti Muzičke akademije iz Zagreba i nekadašnji učenici našičke škole.


Poseban nastup za sadašnje i nekadašnje učenike, koji ih je okupio na večeri posvećenoj jednoj od najpoznatijih Našičanki, održan je u koncertnoj dvorani časopisa Hrvatsko slovo u sklopu Nacionalne i sveučilište knjižnice u Zagrebu.

Obljetnice

Koncert je počeo uvodnim povijesnim crticama o 96. obljetnici smrti Dore Pejačević, 33. godini glazbenog školstva u Našicama i 30 godina Odjela tambure Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. Publiku željnu dobrih nastupa kroz program je vodila Ana Jazbec, današnja magistrica muzikologije a nekadašnja učenica našičke glazbene škole i 137 puta nagrađivanog Odjela tambure.


U glazbenom programu sudjelovali su i drugi bivši učenici Jasmin Ramić i Ana Šostar te mezzosopranistica, polaznica pete godine Muzičke akademije u Zagrebu Katarina Tomaš. Solističkim točkama program su upotpunili na natjecanjima nagrađivani učenici Hana Knežević, koja je na klaviru izvela Dorinu "Pjesmu bez riječi", Mihaela Suk, Luka Nađ, Nuo Cheng i Jakov Drozdak. Profesionalnim nastupom na klaviru mr. art. Eve Kirchmayer Bilić, ujedno i umjetničke voditeljice, s Ivanom Krajačićem, profesorom klarineta u Osnovnoj glazbenoj školi "Dora Pejačević", obogaćen je programski sadržaj, koji je u ovoj prigodi finalno zaokružio našički orkestar.


Mlade nade budnim okom popratili su i mentori zaslužni za velika ostvarenja našičkih učenika na velikom broju natjecanja Sanja Vazdar, Darija Vlajnić i Višnja Sekula. Uz njih, studente su za nastup pripremali profesori s Muzičke akademije Zagreb Valentin Veljko Škorvaga, Snježana Bujanović Stanislav i Filip Fak. Na koncertu je veliku pozornost dobio nedavno odlično plasirani našički Tamburaški orkestar, koji će se ove godine na državnoj razini natjecati s gudačkim, puhačkim i drugim orkestrima, a ujedno je i jedini tamburaški orkestar na finalnom državnom natjecanju. Na nastupu su dirigenti bili Marina Kopri i Dean Kopri. Sljedeći ovakav veliki koncert, s brojnim glazbenicima koji su nastupili u Zagrebu, bit će već za mjesec dana, ovaj put u Našicama.
Nagrade


Među brojnim nagrađivanim solistima našičke Osnovne glazbene škole "Dora Pejačević" je Mihaela Suk, koja je osvojila prvu nagradu u III. kategoriji discipline solo brač. Korepetitor joj je bio Miroslav Majić, mentor Daniel Kopri, a svoj će talent ponovno pokazati na završnici Regionalnog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa.


Ivona Ćosić
Maria Theodora Paulina Sophie von Lumbe
Puno ime hrvatske plemkinje i prve hrvatske sladateljice Dore Pejačević je Maria Theodora Paulina Sophie von Lumbe. Rodom je iz slavonske grofovske obitelji Pejačević. Otac joj je bio hrvatski ban, grof Teodor Pejačević, a majka mađarska barunica Lille Vay de Vaya. U Hrvatskoj je živjela u obiteljskom dvorcu u Našicama, ali su je česta putovanja vodila i u velike europske kulturne centre poput Budimpešte, Münchena, Praga i Beča, u kojima je znala duže boraviti. Posljednje godine života, od udaje za austrijskog časnika Ottomara von Lumbea, 1921., do smrti, 1923., provela je uglavnom u Münchenu.
Uz mlade našičke glazbenike iz Osnovne glazbene škole "Dora Pejačević" nastupili su i studenti Muzičke akademije iz Zagreba i nekadašnji učenici našičke škole
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike