Osijek
STRUČNJACI O PREKOGRANIČNIM OBITELJIMA

Poboljšati nacionalne
i europske propise
Objavljeno 8. ožujka, 2019.
Suci, odvjetnici, profesori i drugi praktičari okupili su se u četvrtak i petak na Pravnom fakultetu u Osijeku na nacionalnom seminaru organiziranom u okviru projekta „EUFam‘s II – Jednostavniji život prekograničnih obitelji: ka zajedničkom europskom standardu”. Riječ je o dvogodišnjem projektu čiji je nositelj Sveučilište u Heidelbergu, a partneri uz osječko su i nekoliko drugih europskih sveučilišta te Institut za međunarodno i europsko procesno pravo u Luksemburgu. Cilj je projekta poboljšati nacionalne i europske propise koji štite djecu i vezani su uz prekogranično kretanje obitelji.

- Zajednički smo detektirali da je problem pojedinca i obitelji pri prelasku granice velika pravna nesigurnost, zbog toga što su režimi prava u svakoj državi nacionalni. EU je u tom smislu ujednačio dio pravila, kojima bi se trebalo omogućiti prekogranično priznavanje odluka i tako zaštititi pojedince kada se kreću iz jednoga u drugi pravni sustav. Ta su pravila brojna i izazivaju probleme u praktičnoj primjeni; zahtijevaju tumačenje, često su nejasna i bitno drukčija od nacionalnih pravila. Sa sucima i praktičarima radimo na otkrivanju ključnih problema s kojima se suočavaju i nastojimo poboljšati njihovu praksu – kaže izv. prof. dr. sc. Mirela Župan s Pravnog fakulteta, glavna istraživačica na projektu, dodajući kako je najveći dio problema vezan uz djecu; česte su roditeljske otmice djece, a sve je više i predmeta s međunarodnim nasljeđivanjem.

Nakon završetka seminara napravit će se izrada finalne studije i izvješća, čiji će se zaključci prezentirati Europskoj komisiji i partnerima.
J.Pejaković
Možda ste propustili...

TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede

HGSS STANICA OSIJEK SE POHVALILA

Dobar tim vodiča i psa ništa ne može zamijeniti

Najčitanije iz rubrike