Kultura
U OSIJEKU PREDSTAVLJEN ROMAN "SAMO SREĆA, NIŠTA DRUGO"

Književnik Hrvoje Hitrec predstavio romansirani život Nikole VII. Zrinskog
Objavljeno 9. ožujka, 2019.
OSIJEK



Novi povijesni roman hrvatskoga književnika Hrvoja Hitreca "Samo sreća, ništa drugo - Romansirani životopis Nikole VII. Zrinskog" predstavljen je u Državnom arhivu u Osijeku. Roman su uime nakladnika predstavili ravnatelj AGM-a Stjepan Bekavac i ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dr. Dražen Kušen.


Nikola VII. Zrinski bio je hrvatski ban i pjesnik, brat Petra Zrinskoga, istaknuo je Bekavac i napomenuo kako je braći Zrinski svakodnevica bila borba s Osmanlijama. Ocijenio je kako je Hitrec uporabom različitih narativa od povijesnih događaja stvorio roman. Nikola Zrinski u stanci između bitaka pisao je na mađarskom jeziku poznato djelo "Jadranskoga mora sirena", a u tom spjevu slavi Sigetsku bitku iz 1566. i svoga pradjeda, sigetskoga junaka, Nikolu Šubića Zrinskog. Oslanjajući se na povijesne činjenice, napomenuo je, Hitrec prati život jedinog hrvatskog dvora te životnu svakodnevicu od kuhinje do radionica i odgoja djece. Podsjetio je kako se Nikola VII. borio oružjem i diplomacijom te napomenuo kako je legendu o njemu prekinulo nesretno, a mnogi smatraju i sumnjivo, stradanje u lovu.


Hitrec se posljednjih godina posvetio pisanju povijesnih romana. Uz roman "Što Bog dade i sreća junačka", romansirao je doba bana Jospa Jelačića, a u epistolarnom romanu "Špilberk" oživotvorio je lik baruna Trenka, koji je imao 102 dvoboja, a bio je blizak s tadašnjom austro-ugarskom caricom i hrvatskom kraljicom Marijom Terezijom. Hitrec, uz Ivana Aralicu i Nedjeljka Fabrija, pripada skupini hrvatskih književnika koji stvaraju nove povijesne romane u hrvatskoj književnosti.


Zajedno s Hitrecovim romanom (trilogijom) "Kolarevi", koji se bave hrvatskom poviješću 20. stoljeća, Hitrecov roman "Samo sreća, ništa drugo" govori o 18. stoljeću. Roman "Samo sreća, ništa drugo" objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM.


Hrvoje Hitrec osječkoj je publici pojasnio da će napisati po jedan roman za svako stoljeće hrvatske povijesti, krenuvši od 20. ka 7. stoljeću. Trilogija "Kolarovi događaju se u 20. stoljeću, a roman "Špilberk" (tvrđava i zatvor kod Brna u Moravskoj, u kojemu je umro barun Franjo Trenk) događa se u 18. stoljeću. U pripremi mu je roman "Muke od Sigeta" o velikom hrvatskom junaku Nikoli Šubiću Zrinskom (Sigetskom), pradjedu Nikole VII. Zrinskog.
Romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu 1943., a nakon 50 godina života i rada preselio se u malo mjesto kod Samobora. D. Kovačević
U romanu "Špilberk" oživotvorio je lik baruna Trenka, koji je bio je blizak s caricom i kraljicom Marijom Terezijom
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike