Ekonomija
NEDOSTAJUĆA INFRASTRUKTURA

U tri godine gradit će se sedam hladnjača
Objavljeno 9. ožujka, 2019.
Skladišno-distribucijski centri bit će kapaciteta svaki po 5000 t voća i povrća, a 12 skladišnih centara svaki po 3000 t

Ministarstvo poljoprivrede pokreće Program izgradnje infrastrukture za prijam i trženje poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća, čime je plan u iduće tri godine izgradnja sedam tipskih skladišno-distribucijskih centara (SDC) kapaciteta svaki po 5000 tona te 12 skladišnih centara (SC) svaki po 3000 tona.Vijest je to koju voćari i povrtlari nasušno čekaju, vapeći za hladnjačama i centrima distribucije. Naime, nedostajuća je to infrastruktura ovom, prioritetnom sektoru domaće poljoprivrede.
– Najave treba pozdraviti, ali treba vidjeti kakvi će biti uvjeti za nas proizvođače, koliko će nam roba ondje moći ležati. Sada smo ju prisiljeni davati na akcije, samo da ne propadne, kaže povrtlarka Blaženka Škorvaga čiji OPG veličinom proizvodnje pripada u red srednjih.
Iz Ministarstva poručuju da će uskoro biti raspisan javni poziv za javnu nabavu za izradu tipske projektne dokumentacije za izgradnju SDC-a i SC-a. - Voćne vrste proizvodimo na više od 30.000 ha, a ukupna proizvodnja glavnih voćnih vrsta kreće se godišnje oko 364.000 tona.
Postojeći rashladni kapaciteti dostatni su za 60.000 tona voća, većinom tehnološki zastarjeli, pa oko 50 % proizvedenog voća u nas nema prostora za odgovarajuće skladištenje i čuvanje.
- Dvanaest skladišnih centara sastojalo bi se od 24 komore, kapaciteta od po 125 tona. Točne lokacije odredit će se u dogovoru sa županijama, a zbog smanjenja ukupnog troška projektiranja i nabave opreme cilj je izraditi tipski glavni i izvedbeni projekt koji bi u konkretnim slučajevima trebalo prilagoditi odabranim lokacijama u pogledu temeljenja, manipulativnih i parkirališnih površina te priključaka na komunalnu infrastrukturu. Od 12 SC-ova na 10 lokacija kapacitet bi bio 2250 tona voća + 750 tona povrća, a na dva SC-a 1000 tona voća + 2000 tona povrća - ističu u Ministarstvu.
SDC-ovi će imati sortirnicu, pakirnicu, laboratorij za praćenje kvalitete, upravne i pomoćne prostorije. Projektant će trebati predvidjeti i mogućnost dogradnje skladišnog prostora za dodatne kapacitete te prostore za sortiranje, pakiranje i preradu, čuvanje smrznutog voća i povrća, linije i tunele za brzo smrzavanje, proizvodnju soka, sušaru za voće i povrće i aukcijsku dvoranu. Projektnim zadatkom predviđena je i proizvodnja električne energije za vlastite potrebe iz fotonaponskih panela na krovu objekata instalirane snage 150 kW za SDC-ove, odnosno 100 kW za SC-ove. - Tim projektom voćari će ojačati položaj u lancu opskrbe hranom, potaknuti udruživanje i olakšati skladištenje i distribuciju. Izrada tipskih projekata ubrzat će proces i omogućiti pokretanje prvih natječaja u kratkoročnom roku - kažu u Ministarstvu. Ova infrastruktura omogućuje voćarima i povrtlarima da robom budu prisutni na tržištu cijele godine.Za člana Vijeća Hrvatske voćarske zajednice Franu Ivkovića ovo je rascjepkan koncept, a najavljeni kapaciteti još uvijek nedovoljni.- Mi smo za dvije strateške hladnjače s distribucijskim centrima, jedna za Slavoniju, druga za sjeverozapadnu Hrvatsku, gdje su najveći nasadi voća, jabuka. To je najopravdanije o čemu svjedoče i primjeri izvana - kaže Ivković.
Istodobno Ministarstvo pokreće i zahtjev za izmjenom Programa ruralnog razvoja (PRR) i uvođenje novih operacija za financiranje - investicija u javnu infrastrukturu za skladištenje voća i povrća, te investicije u korištenje obnovljivih izvora energije za javnu infrastrukturu za skladištenje tih proizvoda.
- Korisnici će im biti jedinice regionalne samouprave koje će na transparentan način omogućiti korištenje skladišnih kapaciteta voćarima, povrtlarima i prerađivačima.
Intenzitet potpore je 80 - 100 %, ovisno o indeksu razvijenosti, kažu u Ministarstvu, gdje dodaju da je predviđena ukupna alokacija za dva nova tipa operacije 70 milijuna eura - 50 milijuna eura za financiranje prve, a 20 milijuna eura za financiranje druge nove operacije vezane za korištenje obnovljivih izvora energije. Suzana Župan

Tolušić: Skladišni kapaciteti svim voćarski značajnim županijama
- Pogledamo li skladišne kapacitete, vidljive su velike razlike između županija i zato su nam potrebni novi skladišni kapaciteti u svim voćarski značajnim županijama. Voćari se suočavaju s velikim tržišnim izazovima među kojima su nedovoljna udruženost i manjak skladišnih kapaciteta. Gradnja novih u glavnim regionalnim centrima, koji će biti na raspolaganju lokalnim proizvođačima, omogućit će im plasman proizvoda na tržištu kada mogu ostvariti najveću cijenu - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike