Regija
ZAREDALO NEKOLIKO BIZARNIH KRAĐA

Svećenik lovio lopova koji
je ukrao dobrovoljne priloge
Objavljeno 8. ožujka, 2019.
Uz dobrovoljne priloge, na meti lopova bila je slanina i kobasice
BELI MANASTIR - Nekoliko pomalo bizarnih krađa prouzročenih teškom socijalno-ekonomskom situacijom, biometeorološkim uvjetima, opojnim sredstvima, ili nečim sasvim četvrtim, dogodilo se proteklih dana na području Belog Manastira, odnosno njegovih prigradskih naselja.
Kako je izvijestila Policijska uprava osječko-baranjska, (do jučer) nepoznati počinitelj tijekom prijepodneva, 6. ožujka, ušao je u crkvu u Belom Manastiru te provalio u četiri metalne škrabice iz kojih je otuđio više od tisuću kuna. Dva dana ranije ista PU objavila je kako nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, sumnjaju da su 30-godišnji i 22-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo teške krađe.


- Navedeni su između 3. i 4. ožujka provalili u pušnicu i ostavu obiteljske kuće u Branjinom Vrhu. Iz njih su otuđili razne alate i suhomesnate prerađevine pričinivši štetu u vrijednosti od više tisuća kuna - stoji u policijskom priopćenju. Uz to, sumnja se da je isti dvojac provalio u prostorije Centra za socijalnu skrb Beli Manastir i pokušao ukrasti metalni sef. U ovoj namjeri, ipak, nisu uspjeli. Kako ističu u PP Beli Manastir krađe se na području grada događaju, ali su one sporadične. Do ovih posljednjih slučajeva. Brzim djelovanjem svi su počinitelji identificirani. Krenimo od posljednje, prekjučerašnje krađe, koja se, ‘‘u po‘ bijela dana‘‘ dogodila u župnoj crkvi svetog Martina biskupa.


- U tijeku su radovi na uređenju garaže, a ja sam s majstorom krenuo u crkvu da se dogovorimo o novim radovima u unutrašnjosti crkve. Počinitelj je u to vrijeme sigirno bio tamo, negdje skriven. Kada smo izišli van vidio sam nepoznatog čovjeka kako izlazi iz crkve - priča don Josip Kajić, župnik belomanastirski, nastavljajući kako je u prvi mah mislio da je riječ o nekom vjerniku. No, dodaje, cijeli mu se slučaj učinio sumnjivim, pa ga je upitao treba li što i može li mu kako pomoći.


- Rekao mi je da se došao pomoliti i uzeti novine - priča don Kajić, nastavljajući kako se odmah nakon razgovora ponovno vratio u crkvu i ugledao obijene lokote na škrabicama u kojima se čuva novac od ‘‘lemuzije‘‘ - dobrovoljnih priloga. Izišavši ponovno u crkveno dvorište vidio je tog čovjeka kako užurbano prelazi cestu.
- Sjeo sam u automobil i krenuo za njim. Kada sam ga sustigao, pitao sam kako može krasti u crkvi, zaprijetivši mu da vrati novac, ili ću pozvati policiju. Molio je da ne zovem policiju, tvrdivši da će novac vratiti. Vratili smo se, novac je ostavio, ali mi je već na prvi pogled bilo jasno da veći dio nije vratio, nego je ostavio kod sebe. Kada sam to rekao, pobjegao je - prisjeća se don Kajić. Nije siguran koliko je u škrabicama bilo novca, budući da ih prazne jednom u tri-četiri mjeseca, ali je najvjerojatnije riječ o iznosu između 1000 i 1500 kuna.
Ivica Getto
Sef u "Socijalnom" nisu znali obiti
Kako ističe ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir Đimi Fuštin, prilikom provale u zgradu Centra za socijalnu skrb njemu nepoznati počinitelji nisu uspjeli ukrasti ništa. No, navodi ravnatelj, ipak su počinili određenu štetu i napravili poprilično veliki nered u prostorijama te ustanove. ‘‘Zatekli smo razbijen prozor i oštećen sef. S njega su pokidali brave i kotač mehanizma za zatvaranje, ali do novca nisu uspjeli doći‘‘, kaže ravnatelj Fuštin. U sefu Centra za socijalnu skrb, kako saznajemo, čuva se minimalni iznos novca potreban za isplatu takozvanih ‘‘jednokratnih pomoći‘‘ koje Centar za socijalnu skrb redovito isplaćuje. Ako je u pitanju isti dvojac, očito im je znatno lakše bilo ući u ne tako sofisticiran objekt pušnice u belomanastirskom prigradskom naselju Branjin Vrh te u ostavu smještenu u istom dvorištu, iz koje je otuđen razni alat, ali ‘‘nastradali‘‘ su brojni tamošnji suhomesnati proizvodi, poput slanina, šunki i kobasica, pohranjeni u nečuvanu pušnicu.
Možda ste propustili...

IZDVOJIT ĆE 10,3 POSTO PRORAČUNA

VPŽ najviše u državi daje za poljoprivredu

NASTAVAK OBNOVE VUKOVARSKIH ULICA

Sajmište - najavljeni sveobuhvatni radovi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana