Osijek
SREDNJOŠKOLCI O EUROPSKIM IZBORIMA

Za bolju izlaznost mladih na izbore ključno je informiranje
Objavljeno 8. ožujka, 2019.

Tridesetak je srednjoškolaca sudjelovalo u četvrtak u osječkom Muzeju Slavonije u specijaliziranoj debati o prednostima, ali i nedostatcima izlaska na nadolazeće izbore za Europski parlament. To je prva takva debata u Slavoniji, a organizirao ju je Informacijski centar Europe Direct Osijek (EDIC) u sklopu kampanje "Ovaj put glasam", a na njoj su sudjelovali učenici osječke Elektrotehničke i prometne škole, Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti, Medicinske škole, Poljoprivredne i veterinarske škole, Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas", a pridružili su im se i gosti iz Srednje škole Donji Miholjac.

- Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj počeo je obilazak cijele države promocijom kamapnje "Ovaj put glasam" kako bismo motivirali, prije svega, mlade za izlazak na izbore za Europski parlament. Naime, na prošle je izbore izišlo tek 25 posto građana RH, od kojih je mladih bilo samo 13 posto. Upravo njima stoga želimo dokazati da je EU u svim sferama našeg života i kako ne smiju dopustiti nekome drugome da bira budućnost i smjer razvoja EU-a umjesto njih - kazao je u uvodu debate Marko Boko iz hrvatskog ureda Europskog parlamenta, otkrivši kako se u kampanju "Ovaj put glasam" do sada uključilo 15.000 Hrvata, od 200.000 ukupno uključenih na razini EU-a. Aktivnosti u sklopu ove kampanje već su održane u Osijeku, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Vinkovcima, kada su se prikupljale povratne informacije mladih.

Svoj su stav o navedenoj temi zauzeli i srednjoškolci na jučerašnjoj debati, koju je uz Brigitu Ivoševac, voditeljicu projekta EDIC Osijek, pratila i Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije, koja je kazala na to kako je svih tridesetak sudionika prije pet godina, na prošlim europskim izborima, bilo maloljetno, a danas zrelo promišlja o demokraciji, pa shvaća da i njihov glas može donijeti promjenu.

- Moju generaciju općenito ništa od ovoga ne zanima, u okviru politike i izbora, a smatram da je glavni razlog nedostatak informacija. Stoga držim da bi mladi bili znatno više zainteresirani da su bolje informirani o radu EP-a, kada bi se više obrazovali o tom sustavu, upoznali političare i otkrili njihove ciljeve. Uz to, vjerujem da bi mnogi izišli na izbore kada bi bilo više mlađih kandidata - objasnila je 18-godišnja Valerija Matić iz afirmativne skupine na debati, a pridružio joj se Niko Žilić iz Trgovačke škole zaključivši kako članstvo RH u EU nema smisla bez glasa mladih. M. Mandić
Davor Japunčić

aktivist kampanje “Ovaj put glasam”

POKRENI PROMJENE!

Tijek debate pratio je i Davor Japunčić, 18-godišnji aktivist kampanje “Ovaj put glasam”, koji je naglasio kako mladi iz Osijeka i okolice moraju shvatiti da svojim glasom mogu pokrenuti promjene i pridonijeti donošenju Vladinih odluka.

“Za kampanju sam se zainteresirao preko Instagrama, kada sam vidio zanimljivu reklamu. Tada sam se kroz EDIC uključio u program te dobio priliku otići na seminar u Bruxelles, gdje sam s još 150 mladih sudjelovao u projektu ‘Young Multipliers’, u sklopu čega sam dva dana polazio radionice i plenarne sesije na kojima smo učili kako pristupiti mladima, kako im uopće prenijeti važne službene informacije te kako stati na kraj lažnim vijestima. Stoga sam zaključio da društvene mreže igraju veliku ulogu kod mladih, pogotovo ako se uzme u obzir da Facebook među njima izumire, pa Instagram postaje najbolje sredstvo informacija”, otkriva Davor, naglašavajući da mladi moraju dati do znanja hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu što točno od njih očekuju.
Možda ste propustili...

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE OVOG TJEDNA

Slijedi nam nekoliko dana kiše i ugodnog osvježenja

DOK IH JE MANJI BROJ U GRADU

Najviše komaraca ima u Podravlju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRI KRAJU SU PRIPREME ZA 21. PANNONIAN

Skate park dobio je nove elemente

2

TESTIRANJE NA INTOLERANCIJU NA HRANU

Sve više ljudi alergično je na neku namirnicu

3

HRASTOVINA UMJESTO U NAMJEŠTAJU ZAVRŠILA U SKULPTURAMA

Na Kiparskoj koloniji nastao impozantan broj umjetnina