Kultura
U LIPIKU PROGLAŠENJE NAJBOLJE NOVE RIJEČI

Možemo tvoriti svoje riječi, ne moramo preuzimati tuđe
Objavljeno 8. ožujka, 2019.
Dr. sc. Sanda Ham predsjednica je Povjerenstva za izbor najbolje nove riječ

Ove godine 16. ožujka u Lipiku časopis Jezik i Zaklada "Dr. Ivan Šreter" proglašuju najbolje nove hrvatske riječi za 2018., dodjeljuje se Nagrada "Dr. Ivan Šreter". Nagrada je novčana. Pobjedniku Zaklada daruje 5 000 kn, drugonagrađenomu 3 000 kn, a trećenagrađenomu 1 500 kn. Uz novčane nagrade, pobjednicima se daruje i kipić koji predočava dr. Ivana Šretera, a rad je akademskog kipara Tonka Fabrisa.

- Dodjela je ove godine u Lipiku, a ne u Pakracu kao inače, u prostorima novootvorenoga bolničkoga krila. Naime, dr. Šreter bio je liječnik u lipičkoj bolnici pa je mjesto svečane dodjele nagrade svrhovito. Sudbina dr. Šretera vjerujem, svima koji prate naš natječaj, dobro je poznata. U Jugoslaviji bio je medijski i zakonski progonjen jer je umjesto penzionisani oficir napisao u bolnički list umirovljeni časnik. U Domovinskom ratu mučili su ga i ubili pobunjeni Srbi, krivci još nisu privedeni pravdi, a njegov nam grob još nije poznat jer oni koji mu znaju mjesto - isticalo se čak i u Hrvatskom saboru - to ne žele reći - napominje prof. dr. sc. Sanda Ham, glavna i odgovorna urednica časopisa Jezika, predsjednica Povjerenstva za izbor najbolje nove riječi, čiji su članovi: dr. sc. Nataša Bašić, doc. dr. sc. Dubravka Smajić, prof. emeritus Igor Čatić, prof. dr. sc. Zvonimir Jakobović, prof. dr. sc. Mile Mamić, prof. dr. sc. Mario Grčević, književnik Hrvoje Hitrec.

Šreteru u čast

Njegovi su prijatelji osnovali zakladu s njegovim imenom njemu u čast i spomen i pokrovitelji su Jezikova natječaja. Akademik Stjepan Babić utemeljitelj je natječaja i bivši dugogodišnji predsjednik povjerenstva za izbor nove riječi. Ove će godine u Lipiku prikazati i dokumentarni film o dr. Šreteru, a okupljenima će se obratiti radni kolege i prijatelji pokojnoga dr. Šretera. Među njima je i liječnica i pjesnikinja Senka Rendulić Slivar koja će nam otkriti slabije poznatu Šreterovu stranu - pjesničku - pa će okupljenima pročitati Šreterove stihove. Brojni Osječani kao gosti časopisa Jezik i u organizaciji Časopisa putuju na dodjelu.


Poučeni iskustvom da kadgod i tvorbeno i upotrebno dobre riječi ne dobiju nagrade (jer uvijek ima i boljih), ove su godine uzeli u obzir i riječi koje su u užem izboru bile i prošlih godina, a koje se nisu (još) proširile u upotrebi i nisu više puta predlagane.


- Neke dobre riječi, kao često spominjani sebić za selfie, mišište za podlogu za računalni miš ili kucanj kao zvuk koji nastaje kucanjem, nisu mogle doći u obzir za nagradu jer su ih predlagale osobe bliske članovima povjerenstva, ali to ne smeta da ih ističemo i upozoravamo na njih - kaže dr. sc. Ham.

Mogućnosti jezika

Tvorbene su mogućnosti hrvatskoga jezika neograničene i nema potrebe da se služimo nepotrebnim tuđicama kada za sve nove (i stare) pojmove možemo tvoriti svoje riječi i ne moramo preuzimati tuđe. Perilica je, primjerice, tako dobro urasla u hrvatski jezik da se malo tko sjeća vremena kada se ta riječ probijala u upotrebu uz tada vladajuću vešmašinu. Predlagano je te davne 1970. i stroj za pranje rublja i rubljerica i peraćica, ali je perilica bila upotrebno snažnija i prevladala je. Računala i kompjuteri vodili su pravi medijski i upotrebni rat, a pobijedila je naša riječ - podsjeća Sanda Ham.


Hrvatske su riječi, u odnosu na tuđice, jednoznačne, bolje tvorbeno i gramatički usustavljene u hrvatski jezik.
- Primjerice, kompetencija može značiti mnogo toga: sposobnost, djelokrug prava ili bavljenja čime, znanje jezika. Biti kompetentan znači ili biti sposoban za što ili imati pravo što raditi ili što poznavati dobro… hrvatska riječ uklanja nedoumice. Isto tako, riječ celebrity može stvarati nedoumice u pismu: Nema celebritya ili celebritija? Sa slavnikom nedoumica nema. Prijave za ovo natječajno kolo primamo do 22. prosinca, taj smo nadnevak izabrali jer je tada rođendan dr. Šretera. Može se prijaviti najviše pet riječi, a prednost imaju zamjene za nepotrebne tuđice. Prijedloge primamo na e-adresu: jezik.hr@gmail.com ili na zemaljsku: Časopis Jezik, Bijenička 97, 10 000 Zagreb - poručuje dr. sc. Ham.
Narcisa Vekić
Neke su riječi predlagane više puta
- Od riječi koje su ušle u uži izbor izabrali smo tri najbolje. Neke su nam predlagane i više puta, iz godine u godinu nam ih predlažu, a kad ih mi tijekom godina javno ističemo kao dobre, postupno uđu u upotrebu. To je slučaj s riječima šiljevina i slavnik, slavnica. Budući da su se upotrebno već pomalo raširile, iako su dobre riječi - a o tom svjedoči i njihova upotrebna vrijednost - ne možemo ih više uzeti u obzir za nagrade. Riječ šiljevina za otpad od šiljenja olovke predložena nam je još 2006. i od tada je ušla u Žargonaut (e-rječnik žargona), postala je 2014. naziv umjetničke videoinstalacije i proširila se toliko da se skoro i ne smatra novom riječi. Predložila nam ju je Adriana Rossi, koja je 2006. bila učenica 4. razreda osnovne škole iz Zagreba. Slično je i s riječima slavnik i slavnica - i te su nam riječi predložene još 2008. i budući da su dobre riječi, često smo ih isticali pa su se iz našega natječaja i proširile. Autor im je Zdravko Pišković iz Zagreba - pojašnjava prof. dr. sc. Sanda Ham.
U uži su izbor ušle riječi
Na natječaj se javilo 49 predlagatelja iz cijele Hrvatske, predložili su stotinjak novih riječi. U uži su izbor ušle riječi:

bilješkinja - žena bilježnik

istinik - detektor laži

niznik - alogoritam

odnosnik - korelat

označnik - hashtag

oznak - brend

oznakoviti - brendirati

oznakovljenje - brendiranje

prisjetni - memorijalni

smičnica - zipline

utik - stick

zapozorje - backstage

zračilo - radioaktivna tvar
49

predlagatelja iz cijele Hrvatske javilo se na natječaj
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike