Tehno
TEST: GOODRAM CX400

Za brz rad na računalu - dostojna zamjena za čvrsti disk
Objavljeno 8. ožujka, 2019.
Profil diska je nešto niži od standardnog čvrstog diska, pa će biti pogodan i za ugradnju u izuzetno tanke prijenosnike

SSD, odnosno skraćenica za Solid State Drive, odnosno nama poznatiji kao disk baziran na memorijskim modulima ili jednostavno u narodu poznat kao SSD disk, sinonim je za brz i fluidan rad računala. Tomu SSD može zahvaliti jer nema pokretnih dijelova i vremenskog zaostatka koji je potreban običnim čvrstim diskovima u očitanju podataka s magnetnih ploča. Osim nedostižne brzine u čitanju i zapisivanju podataka, SSD-ovi su spram klasičnih HDD-ova i mnogo otporniji na vanjske utjecaje, ponajprije vibracije i udarce koji za klasične čvrste diskove mogu biti fatalni.Kompatibilan

S obzirom na sve prednosti SSD-a spram običnog HDD-a, ovi su diskovi postali svojevrsni standard u računalima. Međutim, ako malo pogledate ponude i imate sreću pronaći računalo sa SSD-om, nerijetko ćete vidjeti računala sa SSD-om kapaciteta 128 ili u najboljem slučaju 256 GB. Često će u računalima biti i drugi mehanički disk, koji će biti većeg kapaciteta. Ideja iza ove konfiguracije je u omogućavanju bržeg rada operacijskog sustava, međutim u radu s datotekama opet nema napretka jer se i dalje koristi standardni mehanički disk. Stoga, planirate li nadogradnju računala, svakako je dobro uzeti samo SSD. I dok je prije koju godinu cijena bila nepremostiv faktor, zahvaljujući napretku tehnologije i snižavanju cijena SSD je sada moguće kupiti za razumnu cijenu i u velikom kapacitetu. Jedan od primjeraka takvih SSD-ova je i GOODRAM CX400. Ovi diskovi dobro nam poznatog poljskog proizvođača GOODRAM dostupni su u raznim kapacitetima, od osnovnih 128 GB do čak 1 TB (1024 GB). GOODRAM CX400 stiže u formi 2,5-inčnog diska, pa je kao takav kompatibilan i za ugradnju u prijenosna, odnosno stolna računa. Povezivanje je izvedeno standardno SATA konektorom, pa ni tu nema bojazni od nekompatibilnosti.

Odlične performanse

GOODRAM CX400 dolazi u potpuno plastičnom kućištu, a dimenzije mjere 100 x 69.85 x 7 milimetara, dok je masa zaustavljena na niskih 40-ak grama. Profil diska je nešto niži od standardnog čvrstog diska, pa kao takav SSD će biti pogodan i za ugradnju u izuzetno tanke prijenosnike. Proizvođač navodi performanse do 550 MB/s za čitanje i do 490 MB/s za zapis kada su u pitanju linearne performanse, te 77.500 IOPS-a za čitanje i 85.000 IOPS-a za zapis kada su u pitanju nasumične 4K performanse. Kako smo naveli, sučelje je klasično SATA 6 Gbps, tako da će eventualna nadogradnja računala ili prijenosnika biti jednostavna. Disk radi s AHCI upravljačkim programima, podržava SmartECC, SmartFlush, Guaranteed Flush i SmartZIP tehnologije koje pomažu u performansama i očuvanju dugovječnost memorijskih modula. SSD-ovi su poznati po niskoj potrošnji energije, pa je takav slučaj i s GOODRAM CX400. Memorijski moduli su 3D NAND, a zahvaljujući njima omogućen je velik kapacitet i fer cijena. Ovakvi memorijski moduli kao što znamo imaju niži životni vijek od MLC-a modula koje nalazimo u skupljim modelima, pa se koristi u entry-level diskovima, no i dalje je riječ o uređajima koji mogu izdržati zapis veće količine podataka, što će prosječnim korisnicima biti i više no dovoljno. Tome svakako svjedoči i srednje vrijeme između kvarova (MTBF) od visokih 2.000.000 sati! Cijena za testirani GOODRAM CX400 512 GB iznosi oko 60 eura.
Marin Režić
Možda ste propustili...

KAKO SE NAJBOLJE ZAŠTITITI OD NEŽELJENIH HAKERSKIH NAPADA?

Kibernetički kriminalci sve su kreativniji, a štete sve veće

LEGO STAR WARS: THE SKYWALKER SAGA

Najveća LEGO igra obuhvaća 9 filmova

Najčitanije iz rubrike