Tehno
TEST: GOODRAM CX400

Za brz rad na računalu - dostojna zamjena za čvrsti disk
Objavljeno 8. ožujka, 2019.
Profil diska je nešto niži od standardnog čvrstog diska, pa će biti pogodan i za ugradnju u izuzetno tanke prijenosnike

SSD, odnosno skraćenica za Solid State Drive, odnosno nama poznatiji kao disk baziran na memorijskim modulima ili jednostavno u narodu poznat kao SSD disk, sinonim je za brz i fluidan rad računala. Tomu SSD može zahvaliti jer nema pokretnih dijelova i vremenskog zaostatka koji je potreban običnim čvrstim diskovima u očitanju podataka s magnetnih ploča. Osim nedostižne brzine u čitanju i zapisivanju podataka, SSD-ovi su spram klasičnih HDD-ova i mnogo otporniji na vanjske utjecaje, ponajprije vibracije i udarce koji za klasične čvrste diskove mogu biti fatalni.



Kompatibilan

S obzirom na sve prednosti SSD-a spram običnog HDD-a, ovi su diskovi postali svojevrsni standard u računalima. Međutim, ako malo pogledate ponude i imate sreću pronaći računalo sa SSD-om, nerijetko ćete vidjeti računala sa SSD-om kapaciteta 128 ili u najboljem slučaju 256 GB. Često će u računalima biti i drugi mehanički disk, koji će biti većeg kapaciteta. Ideja iza ove konfiguracije je u omogućavanju bržeg rada operacijskog sustava, međutim u radu s datotekama opet nema napretka jer se i dalje koristi standardni mehanički disk. Stoga, planirate li nadogradnju računala, svakako je dobro uzeti samo SSD. I dok je prije koju godinu cijena bila nepremostiv faktor, zahvaljujući napretku tehnologije i snižavanju cijena SSD je sada moguće kupiti za razumnu cijenu i u velikom kapacitetu. Jedan od primjeraka takvih SSD-ova je i GOODRAM CX400. Ovi diskovi dobro nam poznatog poljskog proizvođača GOODRAM dostupni su u raznim kapacitetima, od osnovnih 128 GB do čak 1 TB (1024 GB). GOODRAM CX400 stiže u formi 2,5-inčnog diska, pa je kao takav kompatibilan i za ugradnju u prijenosna, odnosno stolna računa. Povezivanje je izvedeno standardno SATA konektorom, pa ni tu nema bojazni od nekompatibilnosti.

Odlične performanse

GOODRAM CX400 dolazi u potpuno plastičnom kućištu, a dimenzije mjere 100 x 69.85 x 7 milimetara, dok je masa zaustavljena na niskih 40-ak grama. Profil diska je nešto niži od standardnog čvrstog diska, pa kao takav SSD će biti pogodan i za ugradnju u izuzetno tanke prijenosnike. Proizvođač navodi performanse do 550 MB/s za čitanje i do 490 MB/s za zapis kada su u pitanju linearne performanse, te 77.500 IOPS-a za čitanje i 85.000 IOPS-a za zapis kada su u pitanju nasumične 4K performanse. Kako smo naveli, sučelje je klasično SATA 6 Gbps, tako da će eventualna nadogradnja računala ili prijenosnika biti jednostavna. Disk radi s AHCI upravljačkim programima, podržava SmartECC, SmartFlush, Guaranteed Flush i SmartZIP tehnologije koje pomažu u performansama i očuvanju dugovječnost memorijskih modula. SSD-ovi su poznati po niskoj potrošnji energije, pa je takav slučaj i s GOODRAM CX400. Memorijski moduli su 3D NAND, a zahvaljujući njima omogućen je velik kapacitet i fer cijena. Ovakvi memorijski moduli kao što znamo imaju niži životni vijek od MLC-a modula koje nalazimo u skupljim modelima, pa se koristi u entry-level diskovima, no i dalje je riječ o uređajima koji mogu izdržati zapis veće količine podataka, što će prosječnim korisnicima biti i više no dovoljno. Tome svakako svjedoči i srednje vrijeme između kvarova (MTBF) od visokih 2.000.000 sati! Cijena za testirani GOODRAM CX400 512 GB iznosi oko 60 eura.
Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike