Osijek
‘’STVARI KOJE NISMO SMJELI REĆI’’

Započeo studentski simpozij o holokaustu
Objavljeno 6. ožujka, 2019.
Na Filozofskom fakultetu Osijek u utorak je svečano otvoren interdisciplinarni simpozij studenata psihologije i medicine ‘’Stvari koje nismo smjeli reći’’, organiziran u povodu Dana sjećanja na holokaust (27. siječnja). Program četverodnevnog simpozija uključuje 32 izlaganja studenata i stručnjaka o temi Drugog svjetskog rata i holokausta iz perspektive različitih znanstvenih područja - medicine, psihologije, povijesti, filozofije, književnosti, lingvistike, umjetnosti i pedagogije, kao i projekcije nekoliko dokumentarnih i igranih filmova te kazališnu predstavu ‘’Naš razred’’ u izvedbi studenata druge godine diplomskoga studija Glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

- Prije svega želim čestitati organizatorima na hrabro odabranoj temi. Iako je riječ o studentskom simpoziju, ozbiljnost i način pristupa ovoj uvijek aktualnoj, ali nedovoljno istraženoj temi definitivno treba pozdraviti jer s njom se nerado suočavaju ozbiljnije strukture ovoga društva. Često možemo čuti kako mladi nemaju interesa, da ih stvarni život zapravo ne zanima i kako su se preselili u online svijet, a ovim skupom naši mladi kolege ne samo da su demantirali takve tvrdnje nego su se usudili progovoriti o stvarima o kojima mi nismo smjeli - rekla je doc. dr. sc. Gordana Lesinger, profesorica na Odsjeku za informacijske znanosti FFOS-a.

Studentice psihologije Katarina Ešegović i Sara Grbešić, kao članice Organizacijskog odbora simpozija, s posebnim su se zadovoljstvom osvrnule na izlaganja gostujućih predavača. ‘’Na simpoziju je danas sudjelovao gospodin Oleg Mandić, ‘’posljednji dječak koji je napustio Auschwitz’’, čije je bogato životno iskustvo nastalo upravo zbog ili unatoč zatočeništvu u tom zloglasnom koncentracijskom logoru. U četvrtak će gospodin Darko Fischer govoriti o tome kako su Hrvatska i Slavonija izgledale u vrijeme Drugog svjetskog rata i što su mladi ljudi radili kako bi se spasili’’, rekla je Ešegović te je pozvala sve zainteresirane da dođu i poslušaju neka od brojnih zanimljivih izlaganja i pogledaju poučne filmove. D. Miklić
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike