Sport
IVAN MEŠTROVIĆ, PREDSJEDNIK NK OSIJEK

Ne smeta mi iskazivanje nezadovoljstva, to je dokaz kako postajemo veliki klub
Objavljeno 6. ožujka, 2019.
Temelj nam je naša škola, uz dovođenje neafirmiranih igrača, razvijanje i transferiranje

Prošlog tjedna zaredali su se događaji koji su opet uzburkali duhove oko NK-a Osijek. Bljedunjav i beskrvan nastup u derbiju protiv Dinama izazvao je vrlo oštru javnu reakciju predsjednika Ivana Meštrovića, a kasnije se to pokazalo tek kao početak niza loših stvari kroz koje je klub prolazio u tih tjedan dana.

U noći između petka i subote "na sceni" je bio Petar Bočkaj koji je u "blaženom" stanju "razvalio" benzinsku pumpu, a onda je za kraj i sreća posve okrenula leđa bijelo-plavima u susretu protiv Slaven Belupa. Rano vodstvo, igrač više na terenu duže od sat vremena, promašaji, pa onda bezobzirna kazna u završnici susreta u obliku izjednačujućeg pogotka Koprivničana i dobar dio publike u Gradskom vrtu okrenuo je treneru Zoranu Zekiću i njegovim igračima "prst dolje". Sve je to na svoj način potaknulo pravu provalu negativnih emocija i na kušnju stavilo sve ljude u klubu.

Drami nema mjesta
Takvi poremećaji zapravo su nerijetko dio nogometne svakodnevice, samo što se u Osijeku shvaćaju nekako previše katastrofično. Međutim, predsjednik bijelo-plavih Ivan Meštrović vrlo se mirno osvrnuo na niz tih loših događaja koji su pogodili klub u kratkom razdoblju.

- Odbacujem tvrdnje kako su svi ti događaji izazvali potres u klubu. Katarza koju smo prošli od gostovanja u Maksimiru do danas učinit će nas samo odlučnijima u dokazivanju kako smo najbolji i najstabilniji sportski klub u Hrvatskoj. Napetosti su dio života jednog nogometnog kluba, a očekujem da će one biti još frekventnije, ali na pozitivan način.

Najviše se "tinte" potrošilo na Bočkajevu "noćnu akciju" u kojoj se osobnim vozilo zabio u benzinsku stanicu. Reakcija kluba na taj događaj bila je brza i odlučna. Pero je prekrižen za sva vremena.

- Ne bih se više osvrtao na taj događaj. On se nije dogodio u klupskom okruženju, već ga je počinio igrač pod ugovorom s Osijekom u svoje slobodno vrijeme. Što se naše reakcije tiče, ona je bila pravična prema svim drugim klupskim djelatnicima koji svoj posao obavljaju pošteno i časno. Njom smo željeli poslati jasnu poruku svima koji je jedini način kako se može opstati kao dio NK Osijek.

Zapravo, odluka nakon tog Bočkajeva prijestupa i nije bila teška, ali daleko je kompleksnija situacija oko vrlo negativne atmosfere koja se stvorila nakon remija protiv Slaven Belupa. Puno se nezadovoljstva akumuliralo nakon tog susreta. Kako predsjednik doživljava svu tu negativu?

- Ako me pitate smeta li mi to ili me živcira, odgovor je - negativan. Za mene je to samo potvrda da smo veliki klub jer naši navijači od nas imaju velika očekivanja i na taj način pokazuju kako nisu ravnodušni. Naravno, volio bih da je malo manje negative, ali me na neki način ona i "pali". Pokazuje nam kako je to biti suvremenik velikog kluba. "Pali" me i to što u tom procesu praktički učimo i odgajamo jedni druge. Svi se polako učimo na tim stvarima. Proces stvaranja velikog kluba ne ide lako i preko noći, a u njemu je odnos s navijačima važan. Mi na ovim prostorima nemamo ukorijenjen zapadnjački način privrženosti klubu gdje navijači iskazuju bezuvjetnu ljubav prema svojim igračima i klubu u cjelini. Gdje se plješće kada je dobro i plače kada je loše. Kod nas je sve to temperamentnije. Naš konačni cilj kada je taj dio u pitanju jest postizanje te razine odnosa na relaciji klub - navijači. Nemam iluzije kako ćemo to postići brzo i lako, ali nećemo odustati od tog cilja. Sada smo posve blizu točke da se naša momčad komfornije osjeća u gostima nego kod kuće, a to je posljednje što želimo. To je obilježje provincijskih klubova, a ne velikog kluba iz urbane sredine. Ne trebamo se, bar ne pred gostujućim navijačima, vrijeđati, omalovažavati i ponižavati. Opet ne osjećam zlobu kod ljudi koji prate naš klub. Mislim kako ga samo nisu imali prilike pratiti u stanju u kojemu je danas, da je dio njih ovaj naš nagli uspon pomalo dočekao nespremne. Zato ih želimo povesti u svakodnevicu stabilnog kluba koja nije uvijek savršena. Bit će to proces koji će potrajati, ali sam siguran kako ćemo dočekati dan kada će se on pozitivno završiti. I zato nikakvoj drami nema mjesta u ovom trenutku. Mi smo i dalje na trasi prema ostvarivanju naših dugoročnih ciljeva i nećemo dopustiti skretanje s te rute. Budite sigurni kako ćemo moji suradnici i ja znati adekvatno reagirati ako procijenimo kako je proces zapeo ili zastao.

Trener prvi na udaru
Nakon susreta protiv Slaven Belupa, na "vatrenoj liniji" našao se trener Zoran Zekić. Dosad je klub uvijek čvrsto stajao iza trenera, je li takav stav i danas?

- Očekivati da trener ne nosi najveći pritisak u očima navijača i javnosti je čista iluzija. Kod navijača ili prosječnog gledatelja uvijek je on prvi na udaru. I to je segment s kojim svi u klubu i naš trener moramo naučiti živjeti, a ne od toga praviti drame. Nakon određenih rezultatskih neuspjeha posve je normalno da osjećaji publike budu podijeljeni, ali to ne znači kako stvari treba lomiti preko koljena.

Najviše se ovog proljeća diskutira o rezultatskim ambicijama. Jesenski dio sezone raspirio je navijačku maštu i ambicije možda podignuo čak i malo previsoko, a početkom drugog dijela sezone stvari na rezultatskom planu ne idu baš glatko.

- Kada bismo odmah na početku sezone znali koji ćemo završiti, kakvog bi to smisla sve imalo? U tom slučaju ne bi bilo strasti, strepnje, radosti i ljutnje, a nogomet je baš sve to. Ambicija NK-a Osijek uvijek će biti postizanje što boljeg plasmana i rezultata, ali to ne znači kako smo za to spremni platiti bezuvjetnu cijenu. Imamo dugoročne ciljeve koje sigurno nećemo žrtvovati. Prvi je oslonac na igrače iz vlastite Škole nogometa, a isto tako ne želimo otkazivati ni započete infrastrukturne projekte koji su neviđeni u ovom trenutku na ovim prostorima. Konačni cilj nam je stvaranje samoodrživog kluba koji će moći u budućnosti, ako bude morao, živjeti bez mog partnera Lőrinca Mészárosa i mene. Svaki drugačiji način ponašanja bio bi s moje strane čisti populizam, karijerizam i egoziam.

Podijeljenost u javnosti i kod navijača izazvali su i brojni izlazni transferi koje je klub napravio od ljeta pa do danas. Financijski nema dvojbe kako je to uspješan posao, ali su odlasci nositelja igre morali ostaviti traga na rezultatskim ambicijama.

- To je dio naše politike te pokazatelj odličnog rada naše skautske službe i sposobnosti sportskog sektora. Želimo pronalaziti neafirmirane igrače, razvijati ih kroz igre u NK-u Osijek i kasnije ih transferirati u ugledne europske klubove. U tome smo uspjeli unatrag manje od godinu dana i to se može promatrati samo kao uspjeh. Možda danas na izlazne transfere ne gledaju svi na taj način, ali i to je stvar na kojoj moramo raditi s našim navijačima. Doći će vrijeme kada će se na takve poslove gledati isključivo pozitivno jer su i oni važan temelj klupske samoodrživosti. Ne znam kako se lošom može ocijeniti situacija u kojoj smo u dvije godine uprihodili više novca od transfera negoli u posljednjih 20 godina.

I predsjednikova poruka za kraj:

- NK Osijek nastavlja zacrtanim putem, a bilo kakve prepreke na njemu mogu nas učiniti samo jačima...

Dalibor Keler
PROLJETNI RADOVI NA PAMPASU
Došlo je i vrijeme za početak proljetnih radova na izgradnji novog stadiona i kampa Škole nogometa NK Osijek na Pampasu.

- Ovoga tjedna nastavljamo s radovima na izgradnji stadiona i kampa. Na redu je faza postavljanja pilota koji su pontonski temelj. Unutar smo zacrtanih rokova i budžeta. A što je najvažnije, držimo se obećanja koja smo dali po preuzimanju kluba - kaže Ivan Meštrović, predsjednik NK-a Osijek.
O IGRAČKOM KADRU
Dojam je kako Osijek u ovom trenutku unutar igračkog kadra ima određenih “mrtvih kapitala”. Točnije, igrača koji su dobro plaćeni, a svojim igrama na terenu ne opravdavaju ulaganje ili su duže izvan momčadi zbog bolesti ili ozljeda.

- Vi to nazivate “mrtvim kapitalom”, ali uzet ću za primjer Ezekiela Hentyja. On je uz Lászla Kleinheislera najuglednije ime koje je klub doveo. Igrao je u Milanu i moskovskom Lokomotivu. Treba biti realan i reći kako se radi o ljudima koji moraju proći određeno razdoblje prilagodbe na novu sredinu koje može trajati duže ili kraće. Ako ja kao prvi čovjek kluba koji je platio te igrače imam razumijevanja za razdoblje adaptacije, očekujem i od javnosti da nam pomogne u toj toleranciji, pa makar se prilagodba ne odvijala brzinom kojom smo to očekivali - kaže predsjednik osječkog prvoligaša.
Najčitanije iz rubrike