Novosti
CVJETA NEKONTROLIRANI UZGOJ

Od višemilijunske zarade na trgovini psima ni kune poreza
Objavljeno 5. ožujka, 2019.
Na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana "okrene" se iznos od sedam milijuna kuna

Udruga Prijatelji životinja objavila je analizu prodaje pasa u Hrvatskoj bez kontrole i plaćanja poreza i u svom priopćenju istaknula kako je sramotno da "dok baka ne smije samo tako peći rakiju, na uzgoju pasa okreću se milijuni bez kontrole".


- Aktualna vijest o kažnjavanju bake koja je pekla rakiju bez dobivene dozvole, i njoj sličnih, sablažnjava, osobito kada se usporedi s tržištem prodaje pasa koje je bez kontrole, bez plaćanja ikakvog poreza, a riječ je o neusporedivo većem obrtanju novca od rakije. Pritom je riječ o živim bićima i posljedice uzgoja izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih. Dok višak pasa, koji se ne proda, završava na ulici, dok se štancaju i dva legla godišnje po deset pasa, od kojih se jedno štene prodaje za oko 2500 kuna, a cijene se penju i na 2500 eura, zar je zaista prioritet baviti se bakama koje peku rakiju, pitaju se Prijatelji životinja. Zar prepuna skloništa zbog ljudske neodgovornosti nisu dovoljan razlog da se uzgoj potencijalnih neželjenih životinja oporezuje? Ne bi li, već sama po sebi neljudska, trgovina živim bićima trebala biti pod strogom kontrolom, pitaju se Prijatelji životinja.


Spominju sajam u Benkovcu i tvrde da se na njemu godinama tolerira prodaja "vidno zapuštenih, pothranjenih i bolesnih pasa punih buha.‘‘ Ističu kako je to samo jedan u nizu primjera koji pokazuje katastrofalno stanje u Hrvatskoj kada je riječ o trgovini psima. Pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja ističe: "Samo jedno istraživanje, koje su prošle godine proveli autori bloga ‘Psi laju, a karavane prolaze‘, pokazalo je, promatrajući promet samo u jednom oglasniku, da se na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana okrene iznos od nevjerojatnih sedam milijuna kuna, i to bez ikakve kontrole i bez plaćanja poreza. Taj iznos, koji uzgajivači pasa mogu uprihoditi za deset dana, omogućio bi godišnje funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene životinje!"


Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju čini više od 40 udruga za zaštitu životinja, upozorava: "Dok s jedne strane cvjeta neregistrirana prodaja pasa, s druge strane udruge za zaštitu životinja i suosjećajni pojedinci ulažu goleme napore u zbrinjavanje na tisuće napuštenih pasa koji završavaju zgaženi, ugušeni, utopljeni, izmasakrirani, bačeni u kontejnere ili jarke ili, ako su sretniji, ostavljeni u šumama, na ulicama ili pred vratima skloništa s nekom šansom za preživljavanje."


Prema podatcima iz tablice Prijatelja životinja, Osječko-baranjska županija je na petom mjestu u Hrvatskoj, sa zaradom od više od pola milijuna kuna od prodanih pasa.


- Unatoč zakonskoj odredbi o obveznoj registraciji svih uzgajivača, tržište prodaje pasa u Hrvatskoj posluje bez ikakve kontrole i poreza, daleko od inspekcije i kažnjavanja. Da je baka, umjesto pečenja rakije, uzgajala i prodavala pse, uz daleko veću zaradu, nitko ju ništa ne bi niti pitao, a kamoli da bi platila ikakva davanja - zaključuje Ivana Lunka i dodaje da su Prijatelji životinja u nekoliko navrata upozorili oglasnike da krše Zakon o zaštiti životinja objavljujući oglase za prodaju pasa bez objave mikročipa psa i majke, no "oglasnici nastavljaju raditi protuzakonito jer ih inspekcije ne sankcioniraju".


Prijatelji životinja smatraju da se sav uzgoj pasa i drugih kućnih životinja treba hitno staviti pod kontrolu poslovanja i uvjeta, oporezivati svaku trgovinu živim bićima te uspostaviti konkretan i djelotvoran nadzor i kažnjavanje. Pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje životinja jer se udomljavanjem izravno spašavaju životi.


S obzirom na to da su Prijatelji životinja u svojoj analizi povukli paralelu s navodnim kažnjavanjem starije žene zbog pečenja rakije, u Carinskoj upravi pokušali smo doznati njihovo mišljenje o tome. Međutim, iz Carinske uprave demantirali su sve, kao i potpuno lažne informacije o postupanju prema starici, navodno 98-godišnjoj osobi iz Udbine, koje su, kažu, nekritički i bez bilo kakve provjere objavljene u medijima 1. ožujka.
- Prema službenoj prijavi policije, Carinska uprava provela je nastavni nadzor u kojemu je utvrdila nezakonito postupanje 58-godišnje osobe, kojoj je izrečena novčana kazna od 600 kuna, a koja je umanjena do najniže zakonske razine. Navedeno postupanje proizlazi iz EU propisa, koji strogo zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola, pa i onu za privatne potrebe te propisuju obvezu naplate trošarine na sve tako proizvedene količine, u konkretnom slučaju iznos od 1488,24 kuna što, dakle, nije kazna kako je to pogrešno objavljeno. Dakle, ne radi se o postupanju prema 98-godišnjakinji, nego o osobi staroj 58 godina, koja je, osim toga, tijekom provedbe nadzora aktivno i angažirano sudjelovala - poručuju iz Carinske uprave.

Sandra Lacić
Ivana Lunka

Prijatelji životinja

Unatoč zakonskoj odredbi o obveznoj registraciji svih uzgajivača, tržište prodaje pasa u Hrvatskoj posluje bez ikakve kontrole i poreza, daleko od inspekcije i kažnjavanja.
Možda ste propustili...

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

PARLAMENTARNI IZBORI ZATVARAJU ŠALTERE

Banke 17. travnja neće raditi