Regija
PRVA KOBASIJADA U ČAČINCIMA

Grujić pobjednik prve Kobasijade
Objavljeno 4. ožujka, 2019.
ČAČINCI

U organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, suorganizaciji DVD-a, ŠRU-a Klen i DVD-a Čačinci, održana je 1. Kobasijada. Manifestacija je obilovala slavonskim delicijama, pekla se slanina i kobasice na ražnju, kuhao grah, pekle lepinje uz slavonsko vino. Središnji događaj bilo je ocjenjivanje kobasica, na što je pristiglo 17 uzoraka od Velike do Slatine. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša, kao predsjednik te Tomo Trstenjak iz Osijeka i Zoran Putniković iz Udruge kuhara grada Orahovice kao članovi, imali su težak zadatak.

- Presretan sam što se sve više općina, gradova i mjesta odlučuje za organizaciju Kobasijade, jer naši domaći slavonski proizvodi su najukusniji i najzdraviji i moraju imati dobru reklamu. Uzorci u Čačincima bili su jako dobri, opet ponavljam da na ovakvim manifestacijama mahom nastupaju amateri i doista rade odličan posao. Čestitam najboljima i nadam se da su uz naše savjete ponešto korisno i naučili – rekao je Pleša. Nakon kušanja i ocjenjivanja najviše bodova dobio je Bernard Grujić iz Velike kome je pripala novčana nagrada od 1000 kuna, drugo mjesto i 500 kuna pripalo je Maji Kunštek iz Velikog Rastovca, dok je broncu oko vrata te 300 kuna kući ponio Mirko Bušljeta iz Duge Međe.

- Za dobru slavonsku kobasicu važna je domaća slavonska svinja, dakle kvalitetno meso. Začini također, u prvom redu paprika, najbolje da su domaći, a iznimno je važno i pravilno sušenje. Ja se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda bavim dugi niz godina i moram zahvaliti svom majstoru učitelju Stanku Ragužu koji me je učio – rekao je pobjednik Bernard Grujić. Manifestaciju je zatvorio te uz predsjednika Povjerenstva Plešu i nagrade najboljima uručio načelnik Općine Čačinci Mirko Mališ.

- Zahvaljujem Vladimiru Pleši koji je glavni inicijator ove naše kobasijade, a potom i Turističkoj zajednici te svim našim udrugama koje su odmah uskočile kao suorganizatori. Za prvi put smo prezadovoljni, a siguran sam da će svake godine ova manifestacija u Čačincima biti sve bolja – zaključio je načelnik Mališ. V.Grgurić
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike