Ekonomija
BAZA POSLOVNIH ŽENA

Na rukovodećim pozicijama u državnim je tvrtkama samo pet posto žena
Objavljeno 5. ožujka, 2019.
Na tržištu postoji dovoljno žena spremnih za najodgovornije pozicije, ističe HUP

Baza poslovnih žena Hrvatske udruge poslodavaca, pokrenuta 2016., dobila je 28 novih članica. Projekt je to pokrenut u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, a u suradnji s Kanadskom alijansom napravljen je i priručnik namijenjen poslodavcima s konkretnim uputama i prijedlogom alata za povećanje broja žena na upravljačkim pozicijama u kompanijama."Baza žena HUP-a je u tri selekcijska ciklusa uključila sto žena koje su svojim znanjem i iskustvom dokazale da u svakom trenutku mogu preuzeti upravljačke pozicije. Baza je pokazatelj da na hrvatskom tržištu postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije", ističe HUP.
Na predstavljanju novih članica ponovno je problematizirano pitanje neravnopravnosti spolova u poslovnom svijetu i nedovoljne zastupljenosti žena na upravljačkim funkcijama.
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, upozorila je na važnost pružanja podrške ženama u ostvarenju njihovih poslovnih ciljeva i razvoju karijere. Istaknula je i da je samo 22 posto žena u Hrvatskoj na upravljačkim pozicijama, a prosjek kvare državne tvrtke u kojima ih je samo pet posto.

Radno okružje

- Da bi žene mogle iskoristiti svoje talente, znanje i potencijale koje bez ikakve sumnje posjeduju moraju imati uvjete koji im kao i muškim kolegama omogućavaju da se i profesionalno u cijelosti realiziraju i napreduju i do samog vrha ako to žele. Čitav je niz načina na koji država može podržati ovakva nastojanja, a jedan od njih je i fleksibilizacija Zakona o radu. Ženama u određenim životnim faza može više odgovarati projektni angažman, rad u kraćem vremenu kao i učestala mogućnost rada od kuće. I Zakon o radu mora omogućiti ženama da usklađuju karijeru i brigu za obitelj - kaže Deranja.
Predsjednica HUP-a rekla je kako HUP ima veliko i pretežito muško članstvo, "a upravo toj skupini možemo pokazati našu Bazu poslovnih žena kako bi vidjeli da postoje žene spremne preuzeti upravljačke funkcije unutar kompanija".
- Radno okružje iznimno je važno - uz sposobne ljude koji nas okružuju svi smo u mogućnosti biti bolji zaposlenici i šefovi. Trebamo biti glasni te zajedno utjecati na izmjenu zakonodavstva zbog stvaranja veće ravnoteže privatnog i poslovnog života za sve - ističe Deranja.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podsjetila je kako je do osnivanja Baze poslovnih žena došlo preko EU projekta koji je iznjedrio istraživanja koja su prokazala situaciju u upravljačkoj strukturi velikih poduzeća u Hrvatskoj.
Navela je i da su istraživanja koja je institucija pravobraniteljice provela pokazala kako unatoč činjenici da 60 posto visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj čine žene te da je udio visokoobrazovanih žena na tržištu rada veći od udjela muškaraca, u upravljačkim tijelima situacija je obrnuta.
- Zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj 2014. bila je 17 posto, a u nadzornim odborima 22 posto - rekla je Višnja Ljubičić.
Korporativno vodstvo

- U Kanadi i Hrvatskoj sudjelovanje žena kao rukovoditeljica i donositeljica odluka u poslovanju jedan je od ključnih faktora za ostvarivanje našeg punog ekonomskog potencijala. Udruga poslodavaca to je već odavno prepoznala i važan je zagovornik osnaživanja žena u svim aspektima poduzetništva i korporativnog vodstva. Vrlo sam ponosan što možemo raditi zajedno s HUP-om kako bismo preporučili neke modele iz Kanade - istaknuo je kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk.
Da ni Velika Britanija nije još uspjela riješiti pitanje neravnopravnosti spolova priznao je veleposlanik Velike Britanije u RH Andrew Dalgleish.
- Danas više od 60 posto kompanija u Velikoj Britaniji pitanje spolne ravnopravnosti smatra jednim od ključnih za rast njihovih biznisa - naveo je Dalgleish.
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, smatra kako su žene potencijal koji nije iskorišten u Hrvatskoj. Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa, istaknula je kako će tehnološki razvoj i u budućnosti utjecati na ekonomiju.
- Važno je da imamo veći broj žena u IT zanimanjima kako bi bile spremne za radna mjesta budućnosti. Siemens je konzervativna tvrtka koja je tradicionalno muške strukture zaposlenika, a u nadzornom odboru i upravama kvotama smo osigurali veći broj žena - rekla je Lončar. Dijana Pavlović
60 %

visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj čine žene, a u upravljačkim tijelima situacija je obrnuta



17 %

žena bilo je zastupljeno u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj prije četiri godine



22 % bilo je zastupljeno u nadzornim odborima u Hrvatskoj prije četiri godine
Sudjelovanje žena kao rukovoditeljica ključan je faktor za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala
Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike