Osijek
BONUS, BENDEK, LOVAČKI...

Nekada kultni restorani
danas mrtvi kapitali
Objavljeno 4. ožujka, 2019.
Razlozi što su ovi prostori prazni su imovinski odnosi, porezni dugovi, nezainteresiranost ulagača

Lovački rog 80-ih je godina prošlog stoljeća bio kultni restoran koji je slovio kao jedan od onih u kojem se može pojesti najbolji roštilj i, naravno, jela od divljači, a na terasi, u dubokom hladu, ljeti bi se tražio stol više. Bilo je to mjesto druženja i okupljanja u kojem su u poslijepodnevnim satima često sjedila velika društva kartajući belu. Čak je i biti konobar u Lovačkom rogu bio znak prestiža, jer znalo se da je bakšiš veliki.

Svi rođeni nakon 90-ih ne znaju ništa o zlatnom razdoblju ovog društvenog restorana koji je nakon Domovinskog rata neko vrijeme radio samo kao kafić, a potom bio pretvoren u trgovinu kineskom odjećom. No, nakon što su iz njega izišli i Kinezi, ovaj atraktivni prostor u Gundulićevoj ulici, površine 250 četvornih metara, zjapi prazan i propada. Razlog tome zapravo leži u imovinskim odnosima prema kojemu se ovaj prostor dijeli na čak 64 udjela. Tako je vlasnik 30 od 64 udjela Republika Hrvatska, a ostalih 34 podijeljeno je između pet privatnih vlasnika s adresama u Zadru, Splitu, Zagrebu i Osijeku.

U potrazi za nekada kultnim osječkim restoranima, a koji danas stoje napušteni kao mrtvi kapitali, svakako treba spomenuti i donjogradski Bendek koji je svoja vrata zauvijek zatvorio 2013. godine. Taj je donjogradski ugostiteljski objekt počeo rad 1896. godine, a ime je dobio prema obitelji Bendeković, vlasnicima objekta. Osim toga što je bio omiljeno mjesto za brojne poslovne ručkove, svatove, različite druge proslave i obljetnice, ovaj je restoran u dobroj mjeri odredio život i profesionalnu karijeru Branka Varenine koji je ondje kao mladi konobar počeo raditi 1975. godine, a od 1994. postao je zakupoprimac ovog restorana. Upravo on bio je posljednja osoba koja je simbolično izišla iz njega. Osnovni je razlog zatvaranja Bendeka bio njegov odlazak u mirovinu. U obitelji, ali i nitko na tržištu, nije bio zainteresiran otkupiti tvrtku i nastaviti poslovanje. Bendek je inače u doba društvenog vlasništva, pod nazivom “Donji grad” bio omiljeno mjesto i sastajalište poslovnih ljudi. Poslije rata, a posebice za Vareninina upravljanja, 14 je godina bio restoran namijenjen uglavnom studentskoj populaciji. Inače, ovaj je prostor državno vlasništvo.

Restoran Bonus, koji je otvoren 80-ih godina prošlog stoljeća kao prva pizzeria u Osijeku, a poslije Domovinskog rata slovio za restoran s najboljim grillom, svoja je vrata zatvorio 2014. godine. Vlasnica objekta Enesa Bukvica tada je tvrdila kako je to radi uređenja i promjena instalacija te uvođenja videonadzora. No, do ponovnog otvorenja ovog objekta nikada nije došlo, a uvidom u zemljišne knjige evidentno je kako je glavni razlog za to najvjerojatnije dug prema Poreznoj upravi u visini od gotovo 300 tisuća kuna, zbog čega je založno pravo na ovu nekretninu upisalo upravo Ministarstvo financija.

Nefreteta Z. Eberhard
najstariji
BENDEK JE POČEO RADITI 1896.
KONFUCIJUS - PRVI KINESKI RESTORAN
Još jedan kultni restoran koji je radio otprije Domovinskog rata bio je kineski restoran Konfucijus, u sklopu hotela Royal, otvoren kao prvi kineski restoran u Osijeku. No, hotel Royal zbog derutnog stanja nedavno je u potpunosti zatvorio svoja vrata, pa u njegovu sklopu ne djeluje više ni kavana u prizemlju. Naime, vlasnik Jure Lovrinčević još je 2011. godine priznao kako za temeljitu obnovu cijelog kompleksa, unutarnje i vanjske površine od oko 7000 kvadrata - nema novca.
Možda ste propustili...

POVIJEST DUGA DVIJE TISUĆE GODINA

Bilje nastanjeno još od rimskog doba

NATJECANJE “BREAK THE FLOOR”

Osječki breakdanceri donijeli kući srebro

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas