Regija
NA VIŠESATNOM SASTANKU SINDIKALACA I UPRAVE U ITALIJI

Dogovoreno povećanje plaće radnicima Same Deutz Fahr Žetelica
Objavljeno 4. ožujka, 2019.
ŽUPANJA - Nakon neuspjelog štrajka, radnicima Same Deutz Fahr Žetelica Uprava je odlučila povećati plaće, a pojedinosti su dogovorene na radnom sastanku čelnika grupacije SDF i tvornice u Županji s predstavnicima sindikata, održanom proteklog petka u sjedištu SDF Grupe u Trevigliu u Italiji.Štrajk je, podsjećamo, počeo 9. siječnja i poslodavac ga je sudskim putem odmah pokušao osporiti kao nelegalan. Županijski sud u Vukovaru proglasio ga je zakonitim, no Vrhovni je sud prihvatio žalbu Uprave i zabranio štrajk. Radnici su se 8. veljače vratili na svoja radna mjesta i nastavili proizvodnju.

Tražili su povećanje brutoplaće od 740 kuna na svim razinama, plus osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Predsjednik Štrajkaškog odbora i sindikalni povjerenik SDF Žetelica Marko Ivkošić tada je najavio da će odmah raskinuti Kolektivni ugovor i da radnici neće odustati od zahtjeva za povećanje plaća. Nakon odluke Vrhovnog suda regionalni pravni povjerenik SSSH-a Mato Stanković najavio je podizanje ustavne tužbe zbog povrede ustavnog prava na štrajk i načela zakonitosti. Upozorio je da je njome povrijeđen Zakon o radu jer im je ograničeno pravo na štrajk zbog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora. Uprava ih je krajem prošlog tjedna pozvala na sastanak, a nakon višesatnih pregovora dogovor je ipak postignut, i to povećanje plaća na svim razinama iz Aneksa Kolektivnog ugovora iz travnja 2016., počevši s plaćom za ožujak 2019. godine, s isplatom u travnju.

- U Italiji smo se sastali s čelnicima grupacije i tvornice kombajna u Županji i dogovorili smo povećanje brutoplaće za ovu godinu u iznosu od 487,50 kuna na svim razinama, od sezonaca pa nadalje. A u sljedeće dvije godine povećanje za dodatnih 260 kuna, i to 112,50 kuna u sljedećoj i 150 kuna u 2021. godini. Riječ je o ukupnom povećanje brutoplaće za 750 kuna u tri godine – ističe Ivkošić. Povećanja obuhvaćaju i povećanje minimalne plaće za 2019., ali se ne primjenjuju na sve radnike u odjelu prodaje, kao ni na radnike koji imaju menadžerski ugovor.

Uz predstavnike sindikata Podružnice SDFŽ-a, sastanku u Italiji nazočili su i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, pravni povjerenik SSSH-a Mato Stanković, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) Siniša Kosić i regionalni povjerenik Antun Štivić.

- Štrajk nije uspio i morali smo prihvatiti uvjete koji su nam ponuđeni. Dogovoreno povećanje nije na način kako smo mi to tražili, ali opet je nekakav pomak i ipak možemo biti zadovoljni - kazao je Ivkošić. Dodaje da je u vrijeme štrajka tvornicu napustilo osam radnika koji nisu htjeli potpisati ugovore.

- Cilj štrajka bio je ne samo veće plaće, nego i zadržati naše kvalificirane radnike, mlade ljude, a samim tim i opstojnost proizvodnje i kvalitetu kombajna - zaključuje Ivkošić.

Na tragu postignutog dogovora, SMH-IS i SDF Žetelice Županja sklopit će u roku osam dana Aneks Kolektivnog ugovora s odgovarajućim prilozima. Dogovoreno je i da socijalni partneri u SDFŽ-u neće pregovarati o daljnjim izmjenama Kolektivnog ugovora ili povećanju plaća do zaključno 1. ožujka 2022. godine. Marija Lešić Omerović
Ukupno povećanje brutoplaće bit će 750 kuna, ali do njega će doći postupno, u sljedeće tri godine
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIKAD CRNJE BROJKE

Župa imala dvostruko više ukopa od krštenja

2

STIPO STANKOVIĆ INSTRUKTOR JE I SAVJETNIK ZA PONAŠANJE PASA

Pse uči poslušnosti, socijalizaciji i priprema ih za razna natjecanja

3

SKLIZOVIĆI ČUVAJU PREDMETE STARE 120 GODINA

Šokački kutak i za snimanje glazbenih spotova