Regija
PRIČA O DOBROTI KOJA JE UJEDNILA SLAVONSKO SELO

Od velike tragedije do čuda: Samatovčani sami sagradili novu kuću obitelji Maranić
Objavljeno 4. ožujka, 2019.

Vezani članci

NAKON STRAŠNOG POŽARA U SAMATOVCIMA

Ljudi dobra srca pritekli u pomoć Maranićevima

IZGORJELA KUĆA U SAMATOVCIMA

Dom obitelji Maranić uništen u požaru

SAMATOVCI - Rano ujutro 13. veljače u Samatovcima je buknuo požar kakav se u ovom kraju ne pamti – za samo dva sata vatrena je stihija progutala do temelja kuću obitelji Maranić, u kojoj su živjeli 82-godišnji Joža, njegov sin Miroslav i unuci Danijel i Denis. Ni dvadeset dana nakon tog strašnog događaja, na nekadašnjem zgarištu potpuno drukčija slika: obnovljena obiteljska kuća s novim krovištem, na kojem se vijore hrvatska i zastava Općine Bizovac.- Svako je zlo za neko dobro, a upravo je ova nesreća obitelji Maranić bila ispit naše dobrote i našeg jedinstva, koji smo doista uspješno položili! - pričaju ovoga vikenda s neskrivenim ponosom stanovnici tog malog sela bizovačke općine, u kojem je doslovce svaka obitelj na svoj način dala doprinos rijetko viđenoj priči - kako su mještani sami u rekordnom roku obnovili izgorjelu kuću.

Čim su vatrogasci nakon intervencije napustili požarište, počelo je spontano okupljanje i organiziranje mještana da se krene u raščišćavanje i obnovu. Cijelom akcijom rukovodio je Tomo Ivković, predsjednik Nogometnog kluba Sloga 1958. iz Samatovaca. Zahvaljujući njegovu angažmanu i trudu, ali i brojnim znanim i neznanim donatorima koji su svoje priloge za pomoć uplaćivali što na žiro-račun obitelji, što osobno u prolazu kroz mjesto, obnova je počela mnogo prije negoli se itko tome mogao nadati. Veliku pomoć, financijsku i materijalnu, pružili su i Općina Bizovac, koja je osigurala početni materijal, te tvrtka Sanitacija, u kojoj su zaposleni Miroslav i Danijel, a čiji se čelnici nisu libili i osobno doći, zasukati rukave i pomagati na gradilištu.

- Nije bilo niti jedne osobe koju smo zamolili za pomoć a da nam se nije odazvala. Procjenjujemo da je u protekla dva i pol tjedna ovdje besplatno pomagalo više od stotinu ljudi, uglavnom iz Samatovaca, ali i ostalih dijelova Općine Bizovac te Valpovštine - otkriva Ivković, dodajući da je riječ o obrtnicima različitih profila: zidarima, tesarima, krovopokrivačima, električarima, a već se javljaju novi, ličioci, keramičari, instalateri i drugi, koji su spremni volonterski pomoći kada se bude uređivala unutrašnjost objekta.

Početkom ovog tjedna u priču se uključuje i HEP, koji će osigurati priključak na električnu energiju, a ne bude li većih problema s vlagom i sušenjem zidova u objektu, u Samatovcima očekuju da će najkasnije do 1. svibnja Maranići ponovo biti pod vlastitim krovom.
Lidija Aničić
Više od 100 osoba volontiralo je u obnovi kuće Maranićevih, dnevno se okupljalo dvadesetak radnika
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana