Ekonomija
OTVORENI 26. SAJAM POLJOPRIVREDE I PREHRANE I 20. OBRTNIČKI SAJAM

Na više od 7000 kvadrata izložena je bogata ponuda proizvoda iz Hrvatske, Srbije i Slovenije
Objavljeno 2. ožujka, 2019.
Značenje ove priredbe potvrđuju i mnogobrojni pokrovitelji i sponzori, kazao je Vukašinović

Osječki proljetni sajam, koji objedinjuje 26. Sajam poljoprivrede i prehrane te 20. Obrtnički sajam, jučer je na osječkom sajamskom prostoru Pampas svečano otvorila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a u nazočnosti ministrice Regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac, izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac, osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića sa suradnicima, predsjednika Gradskog vijeća Osijeka Željka Požege, Zdravka Barača, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, predsjednika HGK-a ŽK Osijek Zorana Kovačevića, predsjednika Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Darka Kneževića, izaslanice generalnog konzula Mađarske u Osijeku Ene Obradović, čelnika općina i gradova...Sajmovi se u Osijeku održavaju pod predsjedničinim pokroviteljstvom jer, kako je kazala, na taj način podržava gospodarstvo, a ovaj je put odlučila osobno doći u Osijek i uvjeriti se da su svaki raspoloživi kvadratni metar izlagači iskoristili.
Sajamska manifestacija, kaže direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović, održava se do 3. ožujka na Pampasu pa poziva građane da dođu i razgledaju bogatu ponudu oko 180 hrvatskih, srpskih i slovenskih proizvođača na 2000 kvadrata zatvorenog i 5000 kvadrata otvorenog prostora.
Vukšinović je zahvalio svima koji su svojom podrškom pomogli da ova manifestacija uspije, a to su, uz hrvatsku predsjednicu, i ministarstva poljoprivrede, gospodarstva, poduzetništva i obrta, regionalnog razvoja i fondova EU-a, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, HGK ŽK Osijek, Obrtnička komora Osječko-baranjske županije, sponzori - tvrtka Pevec, Općina Čepin, Noky Security, Osječka pivovara i Parangal, medijski pokrovitelji - među kojima su Glas Slavonije i Agro Glas, zatim HGK ŽK Osijek, obrtničke komore Osječko–baranjske i Međimurske županije, Udruženje obrtnika Osijek, općine Semeljci, Antunovac, Darda, Petrijevci te Grad Vinkovci.

Centar poljoprivrede


- Značenje ove sajmske priredbe potvrđuju i mnogobrojna pokroviteljstva, na čemu zahvaljujemo našim sponzorima, i dugogodišnji vjerni izlagači, na čijem povjerenju punih 26 godina zajednički radimo i razvijamo najznačajniju specijaliziranu sajamsku priredbu u regiji s temom poljoprivrede i obrtništva. Zahvaljujem i osječkim gradskim tvrtkama koje su nam pomogle u realizaciji ovog sajma – kazao je Vukašinović.
- Uvijek svesrdno podržavam sajamske manifestacije kojima je cilj promicati proizvode, usluge i tehnologije koje unaprjeđuju proizvodnju i ruralni razvoj, tako važnima za razvoj pojedinih regija i državu u cjelini. Vjerujem da će se posjetitelji na sajmu upoznati s onim najboljim što nude proizvođači, sa svime što vrijedne ruke znaju stvoriti – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.
Dodala je kako ova sajamska priredba pridonosi rastu proizvodnje, zaposlenosti i izvoza kao važnog čimbenika rasta malih i otvorenih gospodarstava kakvo je hrvatsko.
"Nažalost, u većem dijelu Hrvatske prinos proizvodnje, izvoza i zaposlenosti gospodarskom razvoju nije bio dovoljno vrednovan ni potican. Naprotiv, gospodarski rast bio je zasnovan na potrošnji i investicijama u sektorima koji su se temeljili na uvoznim robama, a gospodarstvo nam je nastavilo biti u neprekidnoj strukturnoj krizi. Ta kriza ima i danas za posljedicu nedovoljnu konkurentnost i produktivnost, što je osobito došlo do izražaja u šest kriznih godina, kada smo izgubili više od 10 % BDP-a i oko 180.000 radnih mjesta. Iako već četvrtu godinu ostvarujemo umjereni rast, posljedice osjećamo i danas", navela je predsjednica, dodavši da oni koji stvaraju s punim pravom traže reforme koje će im otvoriti dodatni prostor da rade ono što najbolje znaju – ulažu, proizvode i zapošljavaju, pa u tim traženjima imaju uvijek njezinu potporu.
Potpora državnih institucija

- Potpora državnih institucija hrvatskom gospodarstvu uz poštovanje postulata slobodne tržišne utakmice i vladavinu prava ne smiju biti tek prazne riječi. Naprotiv, takva potpora jamac je gospodarskog uspjeha i društvenog napretka a time i stabilnosti, pa i vjerodostojnosti i uspješnosti, državne politike. Kada je o gospodarskom razvoju riječ, ponavljam svoje zadovoljstvo pozitivnim pomacima i izražavam optimizam s obzirom na ekonomska kretanja kojima svjedočimo. Napravili smo pozitvne pomake u gospodarskom rastu, smanjenju nezaposlenosti, dovođenju u red javnih financija. Ali ti nas rezultati ne smiju opustiti, oni moraju biti tek prvi korak i poticaj za pravi cilj – rast od pet posto godišnje. Jedino nam to može omogućiti stvarni ekonomski razvoj, ozbiljniji iskorak u odnosu prema prosječnoj razvijenosti EU-a te u konačnici bolju perspektivu i viši standard svakom građaninu – smatra Grabar-Kitarović, dodajući da je to ambicija na koju ohrabruje Vladu RH.
Dodala je kako to treba biti na održiv način, temeljeno na zapošljavanju i izvozu uz poticanje domaće proizvodnje i domaćeg proizvoda.
Ministrica Žalac iskazala je optimizam u razvoju gospodarstva, a istaknula kako je ovaj sajam najvažnija manifestacija u Osijeku u području poljoprivrede te prenijela premijerove čestitke.
- Ovo je iznimna mogućnost za promociju proizvođača na početku sjetvenog ciklusa. Sve aktivnosti koje promiču poljoprivrednu proizvodnju i tehnologiju u proizvodnji i preradi hrane ili jačanju ruralnog i regionalnog razvoja itekako su dobrodošle – istaknula je Žalac i podsjetila na niz projekata koje njezino ministarstvo provodi s ciljem uravnoteženog razvoja Hrvatske te je najavila promjene koje će dodatno pomoći slabije razvijenim područjima, među kojima je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ili nova podjela na dvije statističke regije, ili pak povezivanje županija u projektima. Istaknula je kako je do sada ugovoreno 8,9 milijardi kuna u Projektu Slavonija, odnosno 48 posto Vladina ciljanog iznosa za pet slavonskih županija, a u Osječkoj su županiji do sada ugovorene 3,3 milijarde. Na području Osijeka ugovoreno je, kaže Žalac, 256 projekata s dodijeljene 1,2 milijarde kuna. Ocijenila je da ovaj sajam prezentira brojne potencijale koje ovaj naš kraj ima.
Matko Jure Šutalo, predstavnik sponzora Peveca, kazao je kako Pevec prepoznaje kvalitetu i zato je sponzor sajma, a i u sljedećim se godinama planira na taj način približiti potrošačima. Inače, tvrtka Pevec ima u Slavoniji nekoliko trgovačkih centara s raznovrsnom i kvalitetnom ponudom. Pevec uspješno asortimanom zadovoljava veliku većinu potreba kućanstava. Darko Pejić
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić nazočio je svečanosti otvorenja prve ovogodišnje sajamske priredbe Osječkog sajma. Vidljivo zadovoljan obišao je u pratnji predsjednice RH i ostalih uzvanika izlagače i razgledao njihovu ponudu. Prigodan program na otvorenju izveli su članovi HKUD-a Željezničar Osijek.
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

Najčitanije iz rubrike