Kultura
18. POŽEŠKI PLESOKAZ OD 1. DO 3. OŽUJKA

Ovoga će vikenda Požega biti ponosno plesno središte cijele Hrvatske, ali i regije
Objavljeno 1. ožujka, 2019.
POŽEGA

Uz potporu Ministarstva kulture, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, kao i TZ Grada Požege i TZ Požeško-slavonske županije, Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar pripremila je 18. izdanje Požeškog plesokaza, koje će se održati od 1. do 3. ožujka u Gradskom kazalištu Požega. U programu sudjeluje više od 500 plesača iz 29 gradova Češke, Slovenije, BiH, Makedonije i Hrvatske, najavila je Ilijana Lončar na konferenciji za novinare kojoj je nazočio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Kultni je Plesokaz ove godine zakoračio u punoljetnost, a punu zrelost i snagu pokazat će u tri festivalske večeri. U trodnevnom se izdanju prvi put predstavio prošle godine, i to zbog velikog broja sudionika. Ove je godine broj sudionika još veći, a neospornu kvalitetu Plesokaza potvrđuje i ovogodišnji veliki interes umjetničkih plesnih škola i akademija kojima je posvećena prva večer.

Na Plesokazu će nastupiti 48 plesnih skupina, studija i škola iz 29 gradova Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije i BiH. Iz BiH dolaze gosti iz Gradiške, iz Slovenije iz Celja i Ljubljane, iz Makedonije iz Kumanova te iz češkog Jaroma.

- Tijekom 18 godina plesna publika sve je zahtjevnija i brojnija i sve se više odaziva na programe Plesokaza. Dodana vrijednost u odnosu prema prošloj godini je da je prvi dan posvećen obrazovnoj plesnoj vertikali Hrvatske. Na to sam posebice ponosna jer mislim da publika treba biti educirana. Tako ćemo 1. ožujka u 19 sati na Večeri umjetničkih plesnih škola i akademija vidjeti 10 škola, među kojima su i Akademija dramske umjetnosti, Plesni odsjek, zbog čega sam posebice sretna. Drugi je dan posvećen suvremenom plesu i klasičnom baletu, a 3. ožujka je Večer show, jazz, hip hop, break i step plesa, jedna od najpopularnijih večeri na koju Požežani najradije dolaze - ističe Ilijana Lončar.

Već tradicionalno, pripremljen je dodatni program - u jutarnjim se satima svi okupljaju u Sportskoj dvorani "Tomislav Pirc" na plesnim radionicama Happy to met.

- Ove godine pozvali smo tri vrsna plesna pedagoga jer Plesokaz gostima želi pružiti i visoku edukacijsku razinu. Prvi će dan radionicu suvremenog plesa voditi Aleksandra Mišić, drugi dan Larisa Lipovac Navojec, a nedjeljna jutarnja rezervirana je za Commercial workshop, koju će voditi Brazilac Diego Siqueira. Nakon sva tri programa bit će Plesokaz Disco Party by DJ Topa - najavila je Ilijana.

Program dobrodošlice plesna je predstava Tanka linija autorice Aleksandre Janeve Imfeld, koju izvode studenti ADU-a. Izvedba je u petak u Gradskom kazalištu. Drugi i treći dan bit će izvedena predstava Liberdancea i Zagrebačkog plesnog centra pod nazivom Personas autorice Aleksandre Mišić.

Novost je da će za 18. rođendan Plesokaz dobiti i snimanje promospota. U hodniku kazališta bit će postavljen fotopoint na kojem će publika i gosti moći snimiti fotografije uz mobilnu maskotu Plesokaza, koju je izradio Marijan Grbac. N.Vekić
Ove godine pozvali smo tri vrsna plesna pedagoga jer gostima želimo pružiti i visoku edukacijsku razinu
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike