Regija
VELIKI INTERES ZA GERONTODOMAĆICE

Tražili 60 žena, a na natječaj ih se javilo 183
Objavljeno 28. veljače, 2019.
BELI MANASTIR - Do 12. veljače trajao je natječaj za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme (dvije godine), za poslove gerontodomaćice - pružanje usluge potpore i podrške u kućanstvu za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Riječ je o projektu Zajedno za bolju i sretniju budućnost, sukladno kojem je planirano zapošljavanje 60 žena. Kandidatkinje su, podsjetimo, morale ispunjavati nekoliko općih i posebnih uvjeta za prijam u radni odnos, a neki od njih su, primjerice, žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu), pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice, dugotrajno nezaposlene (duže od 12 mjeseci na evidenciji HZZ-a), samohrane majke, majke s troje i više djece… Na natječaj su se mogle javiti žene s područja Belog Manastira te općina Petlovac i Popovac.
- Na natječaj su se javile 183 žene, od čega najviše iz Belog Manastira, 32 iz općine Petlovac te 36 iz općine Popovac - kaže Bogdanka Čudić-Vilić, vanjski provoditelj projekta, naglašavajući kako je planirani početak zasnivanja radnog odnosa bio 1. ožujka, ali će on, zbog tehničkih razloga (otvaranje bankovnih računa, porezne kartice i slično) biti malo prolongiran. I dok je natječaj za zasnivanje radnog odnosa zatvoren, kontinuirano će biti otvoren onaj na koji se mogu javljati potencijalni korisnici, kojima će gerontodomaćice tijekom iduće dvije godine pomagati pri obavljanju raznih kućanskih poslova.


- S jučerašnjim (prekjučerašnjim, nap.a.) danom pomoć od gerontodomaćica zatražilo je više od 200 ljudi, od čega 150 iz Belog Manastira, 45 iz Općine Petlovac i 16 iz Općine Popovac - kaže Čudić-Vilić, dodajući kako je ova brojka već sigurno veća budući da se potencijalni korisnici svakodnevno javljaju ili osobno dolaze u prostorije GD-a Crvenog križa, gdje se zaprimaju prijave. Inače, sukladno projektu, svaka bi se gerontodomaćica trebala brinuti o pet korisnika. Broj zainteresiranih žena sasvim dovoljno govori o socijalnoj slici jedinog baranjskog grada, spomenutih općina, ali i cijele Baranje.
Nositelj cijelog projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, a partneri Grad Beli Manastir, općine Petlovac i Popovac, HZZ-ov regionalni ured Osijek i belomanastirski Centar za socijalnu skrb.
Ivica Getto
Nezaposlenih žena više nego muškaraca
Početkom ove godine na području između Dunava, Drave i Mađarske bez posla je bilo 1774 žena, od kojih 326 bez škole, 442 sa završenom osnovnom školom, 376 sa završenom trogodišnjom srednjom školom te 542 žene sa završenom četverogodišnjom srednjom školom odnosno gimnazijom. Najveći je udjel žena starijih od 50 godina, kojih je na belomanastirskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje evidentirano 648. Žena u dobi između 40 i 50 godina nešto je manje, 373.

Na području Osječko-baranjske županije krajem prošle godine na Zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 10.447 nezaposlenih žena, od kojih 797 bez završene škole, 2156 sa završenom samo osnovnom školom, te 2770 s trogodišnjom, odnosno 3420 sa završenom četverogodišnjom srednjom školom. Broj nezaposlenih žena prilično je veći u odnosu na nezaposlene muškarce (bez posla je 7293 muških osoba), pa se s pravom može reći da su, posebice one starije, u skupini koja vrlo teško može dobiti posao. Na "birou" je krajem prošlogodišnjeg prosinca bilo 3974 žena starijih od 50 godina, dok je onih nešto mlađih, u životnoj dobi između 40 i 50 godina, 2151.
Možda ste propustili...

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike