Osijek
SVE GLASNIJE ŠPEKULACIJE O LOKACIJI

Nova će se osječka bolnica
graditi na zemljištu u Gackoj?
Objavljeno 28. veljače, 2019.
U igri su, navodno, tri lokacije, ali je ona u Gackoj najizglednija i oko nje se intenzivno pregovara. U ravnateljstvu zasad šute

Iako u ravnateljstvu osječke bolnice još uvijek ne žele izlaziti u javnost s lokacijom na kojoj bi se trebao graditi novi klinički bolnički centar, iz neslužbenih izvora doznajemo kako je u ovom trenutku najizglednija lokacija, oko koje se ovih dana i najviše pregovara, ona u Gackoj ulici, odnosno golema danas neiskorištena površina između Peveca i Prosvjetno-kulturnog centra Mađara.

Riječ je o zemljištu koje se u zemljišnim knjigama vodi pretežito kao voćnjaci i oranice u vlasništvu Poljoprivrednog instituta Osijek i proteže se na gotovo 50 tisuća četvornih metara. Naime, u igri su ukupno tri lokacije, ali ova, navodno, slovi kao najveći adut, s obzirom na to da je u zoni tramvaja i autobusa, s brzim i jednostavnim pristupom svim prometnicama, pa vozila Hitne pomoći koja dovoze pacijente iz Vinkovaca, Vukovara ili Našica ne bi morala ulaziti u grad kao do sada, a otvorena je i mogućnost gradnje helidroma. Odnosno, lokacija je blizu gradskog središta, a opet izdvojena iz samog srca poslovne i zone stanovanja te s dovoljno prostora da se osigura objekt dostatne veličine s adekvatnom parkirališnom zonom.

Kako je zemljište posredno u državnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu Poljoprivrednog instituta, odluči li se u konačnici za tu lokaciju, u cijelu će se priču opet morati uključiti i Ministarstvo državne imovine. To ne bi trebalo biti zaprekom jer oni dobro upoznati s projektom napominju kako je riječ o strateškom projektu Vlade RH, kojemu će sva vrata biti otvorena.

Recimo kako su za lokaciju nove bolnice u igri bile tri adrese, a spominjalo se i zemljište koje za tu namjenu želi donirati jedna privatna osoba.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uvrstio je gradnju nove osječke bolnice u plan gradnje bolnica u financijskom razdoblju 2021. – 2027. U tijeku je pokretanje postupka izrade idejnog projekta, a potom i glavnog projekta, što će potrajati iduće dvije-tri godine. Na jednoj od prošlih sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ministrica Žalac najavila je kako je osigurano 30 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, a ministar Kujundžić najavio je iz Ministarstva zdravstva osigurati još pet milijuna kuna, čime su, dakle, osigurana sva potrebna sredstva. O ukupnoj vrijednosti investicije za sada se može samo nagađati, no pretpostavlja se kako će ona biti veća od 150 milijuna eura, odnosno više od milijardu kuna. Župan Ivan Anušić u više je navrata istaknuo kako se osobno nada da će novi osječki klinički bolnički centar biti dovršen do 2025. Inače, kako je KBC blisko povezan s Medicinskim fakultetom Osijek, projekt je dobio i potporu Sveučilišta J. J. Strossmayera, te bi se na novoj lokaciji trebala nalaziti i nova zgrada Medicinskog fakulteta. U osječkoj bolnici, ali i ministarstvima računaju i na mogućnost financiranja što većeg dijela projekta iz europskih fondova. Vjeruju kako bi novi KBC mogao biti i centar zdravstvenog turizma u ovom dijelu Hrvatske, ali i Europe.

Recimo kako je sadašnji KBC, kad je infrastruktura u pitanju, potpuno neadekvatan za moderni bolnički centar - nalazi se u velikom broju zgrada, različitih godina gradnje, a odavno je kapacitetom nedostatan za najveću bolnicu u istočnom dijelu Hrvatske. Već sada se razmišlja o budućnosti sadašnjih paviljona u Huttlerovoj ulici i Parku Katarine Kosače nakon što se bolnica preseli u novosagrađeni objekt. Tako upoznati s cijelim projektom kažu kako se razmišlja o tome da objekte preuzme Sveučilište, ali i da se na tom prostoru osnuje centar za palijativu, starački domovi ili prošire zdravstvene ustanove u vlasništvu Osječko-baranjske županije.

Nefreteta Z. Eberhard
KBCO najveći poslodavac u Slavoniji
KBC Osijek najveći je poslodavac u ovom dijelu Hrvatske, zapošljava više od tri tisuće djelatnika. Prema posljednjim podatcima, KBC Osijek s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ima ugovoreno 986 kreveta za stacionarno liječenje bolesnika te upošljava 545 liječnika i 1227 medicinskih sestara. Omjer je medicinskog i nemedicinskog kadra 75 posto prema 25 posto. U posljednje je dvije godine za 80 osoba smanjen broj nemedicinskih zaposlenika, ali je za toliko gotovo povećan broj medicinskih sestara i tehničara. Ovih je dana raspisan i natječaj za zapošljavanje medicinskih sestara.
BILO JE U IGRI...
Podsjetimo kako se priča o novoj lokaciji bolnice vrti već niz godina, a kao potencijalna nova adresa svojedobno se spominjao i Eurodom, ali i zemljište uz osječku obilaznicu, odnosno na potezu istok - zapad, od Portanove do Juga 2, i to također zbog brzog pristupa.
Riječ je o zemljištu koje se u zemljišnim knjigama vodi kao oranice Poljoprivrednog instituta Osijek
Najčitanije iz rubrike