Objavljeno 28. veljače, 2019.
Indukcijsko kuhanje je brže, zagrijava se samo dno i stranice posude, nema gubitaka energije
Suvremena kuhinja nudi novu generaciju namještaja, njegov raspored te inovacije koje promoviraju zdravlje ljudi. Kuhinja je postala višefunkcionalan prostor koji uključuje rad, prehranu i druženje. Moglo bi se reći da je uloga kuhinje dosegnula svoj vrhunac u razvoju stanovanja.
Radne plohe
Podešavanje radnog prostora po visini, promicanje zdravih radnih procesa, olakšan pristup spremištu ili stroju za pranje posuđa - sve su to značajke najnovijih kuhinja. Radne zone su isprojektirane tako da maksimalno zadovolje ergonomske zahtjeve pri kuhanju hrane te olakšaju rad kvalitetnom rasvjetom. Ipak, primarna funkcija kuhinje je priprema hrane. Proizvođači kuhinjskih uređaja maksimalno su koncentrirani na zdravu prehranu kao potrebu suvremenog čovjeka.
Nakon kupnje, većina namirnica pohranjuje se u hladnjak. Trend je ostvarivanje energetskih ušteda, kao i očuvanje kvalitete namirnica pohranjenih u hladnjak. Stoga oni imaju različite temperaturne zone za različite namirnice. Svježe voće i povrće ima različite temperaturne zahtjeve za održavanje svježine od mesa, kao i potrebu za vlagom. Pravilnom pohranom hrane u suvremenim hladnjacima produžen je rok trajnosti namirnica koje su se donedavno često bacale.
Parno kuhanje
Parno kuhanje postaje sve veći trend. Često je integrirano s pećnicom. Pri takvoj vrsti kuhanja povrće zadržava više hranjivih sastojaka, kao i svjež izgled. Razvijaju se i mobilni uređaji za parno kuhanje koji omogućuju brzu i jednostavnu pripremu hrane čak i na radnom mjestu te tako smanjuju troškove i podižu kvalitetu prehrane tijekom dana. Indukcijsko kuhanje također je sve zastupljenije. Taj način kuhanja brži je od klasičnog jer se zagrijava samo dno i stranice posude, pa nema gubitaka energije, a čuvaju se i hranjive tvari. Indukcijsko kuhanje je kuhanje budućnosti. U kombinaciji s kvalitetnom napom, kvaliteta kuhanja je zagarantirana, a održavanje prostora kuhinje vrlo jednostavno. Kvalitetni kuhinjski uređaji ubrzat će i olakšati radne procese u kuhinji, a namirnice će očuvati kvalitetu. Uz pravilan funkcionalan raspored i rasvjetu, rad u kuhinji postat će pravi užitak za sve ukućane.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.