Regija
EUROPSKO STATISTIČKO NATJECANJE

Našičani uz Valpovčane među najboljima u državi
Objavljeno 26. veljače, 2019.
NAŠICE - Europsko statističko natjecanje promovira statističku pismenost među srednjoškolcima, a odvija se u dvije faze, nacionalnoj, poznatoj i kao statistička olimpijada, te europskoj razini. Za sada su učenici Srednje škole Isidora Kršnjavog sudjelovali u prvoj fazi nacionalnog natjecanja u kojoj su u drugi krug nacionalne faze prošle dvije ekipe u konkurenciji više od 1000 prijavljenih. Među najboljima iz Osječko-baranjske županije prošla je još samo Srednja škola Valpovo.

- Zadatak za učenike je na temelju zadanih statističkih podataka formirati svoju hipotezu i analizom podataka dokazati ju, a rješava se u obliku prezentacije. Zadatak se predaje danas, a rezultati će odlučiti najboljih deset - ističe mentorica Barbara Knežević, profesorica matematike i informatike. Ove godine na natjecanju sudjeluju tri učenika 4. razreda Opće gimnazije Ante Mihalj, Patrik Makaj, Kristijan Đuroković i dvije učenice 1. razreda Ekonomske škole Ana Gašparić i Veronika Zaspan.

- Najveći motiv za uključenje je znatiželja i promoviranje statistike među učenicima. Obje ekipe sa statistikom su se do sada susretale samo u osnovnoj školi, jer gimnazijalci ne obrađuju to u okviru matematike, a djevojke će tek statistiku učiti u sklopu stručne nastave u 3. razredu, kao "problem" - ističe mentorica obje skupine koja kaže da su se učenici pripremali proučavanjem materijala s prošlogodišnjeg natjecanja. Naime, prošle je godine sudjelovalo sedam ekipa, od kojih se jedna pod mentorstvom profesorice matematike i fizike Lidije Gerendaj plasirala u drugi krug nacionalnog natjecanja i ušla u 8,1 posto najboljih.

- Smatramo da je statistika korisna matematička disciplina - rekao je Ante Mihalj, jedan od natjecatelja koji kroz natjecanje uči statističke pojmove, izračune, kako koristiti stranice Eurostata i Zavoda za statistiku te pravi temelje za daljnju primjenu statistike u školovanju.
I.Ć.
Možda ste propustili...

LOVAČKO DRUŠTVO "DUBRAVA"

Zabava za lovce i sve ljubitelje lova

BELIŠĆANSKA LIKOVNA UDRUGA BEL-ART

Zimska kolonija za početak slikarske sezone

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana