Osijek
TKO STOJI IZA BESKRUPULOZNE PRIJEVARE?

Lažna humanitarna akcija: Nakon otkrića “Glasove” novinarke, DORH pokreće izvide
Objavljeno 26. veljače, 2019.
Lažne humanitarne akcije poput ove stvaraju atmosferu nepovjerenja i prema ljudima koji doista trebaju pomoć

Vezani članci

OPREZ, LAŽAN APEL ZA POMOĆ!

Glasova novinarka razotkrila: Bolesna Kristina ne postoji!

Tri dana nakon otkrića naše novinarke o prijevari vezanoj uz humanitarnu akciju za djevojčicu Kristinu Omić, za koju se već neko vrijeme prikuplja novac zbog navodne operacije u Chicagu, reagiralo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

- Na temelju vašeg članka počet ćemo izvide radi utvrđivanja svih okolnosti, mi postupamo čak i kad do nas dopre glas o mogućem počinjenju kaznenog djela, kao što je to sad slučaj. Postupanje tijekom izvida tajno je, no svakako ćemo ga pokrenuti - potvrdio je Ivan Barna, zamjenik općinskog državnog odvjetnika i glasnogovornik osječkog ODO-a.

Potreban oprez
Doznajemo i da PU osječko-baranjska i dalje provodi izvide oko slučaja koji je podigao na noge cijelu Hrvatsku. Podsjetimo, društvenim se mrežama proširila vijest o "petogodišnjoj Kristini Omić iz Ulice Tina Ujevića 48a u Osijeku, rođenoj 12. lipnja 2014., za koju je ugovorena operacija kod dr. Davida Frima u Chicagu i potrebno je prikupiti 80.000 USD." Na navedeni su žiroračun jedne domaće banke građani počeli uplaćivati novac. I naša je redakcija, u želji da pomogne uspjehu humanitarne akcije, željela kontaktirati obitelj. No nismo uspjeli, a kako i bismo kad ta obitelj ne postoji, u Osijeku nema navedene adese, a dijete pod navedenim imenom nije evidentirano ni u policji, ni u HZZO-u. Postoji jedino dr. Frim, kao i dijagnoza ArnoldChiari malformacije. Sudeći prema bolestima koje su navedene u pozivu za pomoć, nekim je našim čitateljima bilo sumnjivo što djevojčica na fotografiji izgleda potpuno zdravo, no prevaranti su, očito, bili upućeni i u to. Naime, od Tamare Kvas, tajnice Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, doznajemo da ArnoldChiari malformacija naoko nije vidljiva, no isto tako i da se bolest uspješno liječi u Hrvatskoj!

- Oboljelih od te bolesti u Hrvatskoj ima, a operativni se zahvati izvode i kod nas. Činjenica je da ova lažna humanitarna akcija šteti našim članovima, koji će možda u budućnosti biti prisiljeni prikupljati pomoć radi liječenja neke bolesti. Pozivam stoga građane da bez obzira na ovakve pojedinačne slučajeve ne odustanu od doniranja, no svakako da budu oprezni i da prije uplate provjere o čemu se radi kod krovnih organizacija, odnosno da kontaktiraju roditelje – naglasila je Kvas. Kvas je istaknula i to da Savez nikada nije prikupljao novac za pojedince upravo zbog činjenice da se priče oko donacija obično završe na ispitivanju o vlasniku računa, načinu raspolaganja novcem, transparentnosti i slično. Stoga djeluju samo kroz projekte resornog ministarstva i sličnih institucija. Članovi koji prikupljaju novac, kaže, o tome ponajprije obavijeste Savez i donacije bivaju javno vidljive.

Za osudu
Ogorčeni su i oni koji su već morali prikupljati novac za svoju oboljelu djecu. Jedan od njih je i Momir Dvornić, otac malog Doriana kojeg u talijanskoj Padovi očekuje transplantacija bubrega. Pomoć se prikupljala mjesecima, a otac kaže kako će im novac ponovno biti potreban kad bude dogovoren termin za operaciju. Međutim, Dvornić strahuje da se nakon ovakve prijevare građani neće odazvati na poziv za pomoć ili će to učiniti samo rijetki.

- Ne mogu vjerovati da bi netko koristio bolest djeteta, odnosno lažno predstavljao dijete da bi dobio novac. To je za svaku osudu! Sramota je izmisliti sve te podatke za dijete i prikupljati novac - prokomentirao je Dvornić, čije je dijete jedno od mnogih kojima je pomogao i "Glas Slavonije" pozivajući građane da im pomognu. Željeli smo to učiniti i ovaj put, uz obveznu provjeru, kao i uvijek do sada. Dodajmo na kraju da je žiroračun na koji prevaranti prikupljaju pomoć još u trenutku pisanja teksta bio aktivan.

Marija Mihelić
ZATVORSKA KAZNA DO OSAM GODINA
Prema čl. 236. Kaznenog zakona, onaj tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede na štetu svoje ili tuđe imovine da nešto učini ili ne čini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako je kaznenim djelom iz st. 1. ovog članka pribavljena mala imovinska korist, a počinitelj je išao za pribavljanjem takve koristi, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. U slučaju znatne imovinske koristi, zatvorska kazna može biti i od jedne do osam godina.
TUĐA FOTOGRAFIJA
Fotografija djevojčice objavljena uz poziv, provjerili smo, nalazi se na više linkova, i to pod imenom Elizabeth Buder, koja se, navodno, 2015. liječila u Seattleu (SAD). Inače, link na tekst o navodnoj Kristini Omić, koji je bio na www.simplesite.com, uklonjen je nakon objave našeg članka.
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu