Crna kronika
POTRAGA ZA UBOJICOM

Hrvatska ne zna gdje je, a u BiH uhićen lani!?
Objavljeno 26. veljače, 2019.
Ivanu Juriću, koji je ubio Brođanina Milana Gubića u kolovozu 2017. godine suditi će se u odsutnosti
SLAVONSKI BROD - Ivanu Juriću, ubojici Brođanina Milana Gubića (31), sudit će se u odsutnosti. Odluka je to Vrhovnog suda nakon što se državni odvjetnik žalio na rješenje Županijskog suda u Slavonskom Brodu od 3. prosinca 2018. godine. Ivan Jurić ima i hrvatsko i bosansko državljanstvo te se tako pridružio ostalm bjeguncima pred hrvatskim pravosuđem.Vrhovni sud u svojoj odluci navodi da osobito važni razlozi, kao opća pretpostavka da se Ivanu Juriću sudi u odsutnosti, proizlaze iz težine kaznenog djela za koje se tereti, proteka vremena od počinjenja kaznenog djela te interesa nasljednika žrtve.

- Protiv optuženog Ivana Jurića, koji uz hrvatsko ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine, najprije je rješenjem Županijskog suda u Slavonskom Brodu od 27. listopada 2017. određen istražni zatvor, nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu 10. studenoga 2017. naložilo izdavanje međunarodne tjeralice, 24. studenoga 2017. tuzemne tjeralice, a 9. siječnja 2018. i europskog uhidbenog naloga koji su ostali nerealizirani, iz čega slijedi da je Ivan Jurić u bijegu - obrazlaže Vrhovni sud.

Kako dalje dodaje drugostupanjski sud, da je Jurić u bijegu proizlazi i iz dopisa Interpola Sarajevo od 7. prosinca 2017. u kojem se navodi da ima prijavljeno prebivalište u Bosni i Hercegovini, Donje Ledenice, općina Gradačac, na kojoj adresi je obavljenim terenskim provjerama utvrđeno da u napuštenoj obiteljskoj kući optuženik već nekoliko godina ne boravi te iz činjenice da se dostava optuženiku u više navrata vratila kao neuredna, i to dostava rješenja o provođenju istrage i rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 26. rujna 2018. s naznakom "nepoznat", kao i dostava poziva za sjednicu optužnog vijeća 3. prosinca 2018. s naznakom "otputovao u Njemačku po izjavi komšija".

- Kraj takvog stanja stvari, kada je optuženik u bijegu i nije dostupan ni državnim tijelima Bosne i Hercegovine, pogrešno je pozivanje prvostupanjskog suda na odredbu Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izručenju koja se odnosi na izručenje vlastitih državljana jer ta odredba dolazi u obzir samo ako optuženik stvarno i prebiva, odnosno boravi u Bosni i Hercegovini što, s obzirom na ranije izneseno, nije utvrđeno - navodi u rješenju drugostupanjski sud.

Dakle, hrvatsko pravosuđe nema nikakve podatke da je Jurić uopće uhićen, no krajem ožujka prošle godine policija u Trebinju u BiH priopćila je da je osoba s inicijalima I. J. uhićena u tom gradu te da se radi o osobi koja će u zakonskom roku biti izručena sudu u Slavonskom Brodu, koji je za njim 10. studenoga 2017. godine raspisao potragu zbog sumnje da je 23. kolovoza 2017. godine počinio kazneno djelo ubojstva. Jurić je očito odlučio ostati u BiH.

Sandra Lacić
4

djece ostalo je iza Milana Gubića, koji je stradao u pucnjavi u Slavonskom Brodu u kolovozu 2017.
MILAN GUBIĆ JE DRUGOG DANA PREMINUO
Podsjetimo, 22. na 23. kolovoza 2017. godine Milan Gubić, otac četvero djece, teško je ranjen u pucnjavi koja se dogodila nekoliko stotina metara od kafića u Posavskoj ulici u Slavonskom Brodu, u kojem je netom prije pucnjave viđen zajedno s Jurićem. Iako je Gubić odmah operiran, nažalost, nije mu bilo spasa. Zadobio je prostrijelnu ranu trbuha i lijeve noge te je drugog dana preminuo. Nakon pucnjave Jurić je pobjegao, a policija je objavila njegovu fotografiju i zamolila sve građane koji imaju informacije o njemu da im ih dojave.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike