Zdravlje
LAN LJEKOVITO BILJE

Na prirodan način uklanja povišene masnoće u krvi
Objavljeno 25. veljače, 2019.
Lan je preporučljivo posipati po salatama te dodati jelima neposredno prije uporabe

Kao kultivirana biljka, još iz kulture starog Egipta i Mezopotamije oko 5000 godina prije naše ere, uzgajala se za hranu i za dobivanje vlakna - platna.

Sjemenke lana bogate su omega-3 masnim kiselinama, topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem.

Lanene sjemenke sadrže i fitoestrogene, preteče estrogena koji se nalaze u biljkama, koji pomažu u stvaranju uravnotežene razine estrogena u tijelu i imaju antioksidativna svojstva. Zbog toga ih možemo usporediti i sa sjemenkama konoplje i podjednako su korisne za ublažavanje simptoma PMS-a ili menopauze.

Lan je jednogodišnja biljka visine do 60 cm, cvjeta modre boje s pet latica na dugoj peteljci. Plod je tobolac okruglog oblika u kojemu se nalazi deset sjemenki. Pitomi lan kultivirana je biljka te se rijetko može naći u prirodi. Cvjeta od lipnja do kolovoza, bez posebnog je mirisa te je gorkog i sluzavog okusa. Vlakna lana od davnina su služila za dobivanje platna, a od sjemena se dobivalo i brašno. Sjeme lana vrlo brzo i na prirodan način odstranjuje povišene masnoće u krvi, a ujedno okrjepljuje cijeli organizam. Lan je preporučljivo uvrstiti u našu prehranu tako da ga posipamo po raznim salatama, dodajemo raznim jelima i to mljevenjem neposredno prije uporabe, ili pripremimo čaj od sjemena lana. Evo najvažnijih razloga zašto je to tako: sjeme sadrži masnu kiselinu omega 3, i to sedam puta više nego orah, a ona štiti srce od srčanih bolesti i naš organizam ju mora unositi hranom jer je sam ne može sintetizirati.

Kao surogat kave
Zapadna pučka medicina koristi lan kao afrodizijak, antibakterik, antikarcinom, dermetik, emolient, ekspektorant, laksativ, pektoral, za liječenje akni, alergija, astme, abcesa, bolesti mjehura, bronhitisa, bolova od trčanja, bolesti kože, bolnih zglobova, bol mišića, bubrežnih kolika, bolova u leđima, dijareje, dermatitisa, u dermatologiji, za ispiranje crijeva, protiv ječmenca, gonoreje, gihta, gastritisa, gubitka kose, grčeva, iritiranog urinarnog trakta, herpes zostera, karcinoma, konjunktivitisa, kurjeg oka, kamenaca mjehura, karpal tunel sindroma, konstipacije, katara mjehura i crijeva, kašlja, olakšanje probave, opeklina, oteklina, prehlade, psorijaze, Parkinsonove bolesti, porođajnih tegoba, reume, rana, reducira rizik od nastanka tromboze, skleroze, slabih živaca, trovanja nikotinom, tromosti želuca, upalnih stanja, uboda, ugriza zmije, zatvora, žučnih kamenca, žučnih kolika - grčeva, žlijezda, želučanog katara, itd. Uzima se i kao surogat kave.

Kod konzumiranja većih količina sjemena lana ili brašna od sjemena može doći do otrovanja. Priprema lanenog sjemena za liječenje mora biti uvijek neposredno prije uzimanja, zbog sklonosti mljevenog sjemena da se užegne.

Smanjuje bol
Sluz lana ljekovito je prirodno viskozno sredstvo (neškodljivo) koje liječi sluznicu naših unutarnjih organa tako da na njoj stvara presvlaku koja štiti od raznih iritirajući faktora i upalnih stanja. Pomaže u kriznim stanjima jakih zatvora, što je iznimno važno u osoba koji imaju tegobe s hemoroidima.

Sluz lana smanjuje bol te se u obliku obloga (laneno brašno, mljevene sjemenke lana) te se koristi kod raznih vrsta kožnih čireva (za sazrijevanje), apcesa, gnojnih rana, oteklina, ugriza zmija i insekata, uraslih noktiju i kašlja.

Laneno brašno rabimo za pripremu lanene kaše za obloge tako da miješamo brašno s vrućom vodom, ili kuhamo.

Ulje sjemenki lana najprirodnije je i najstarije ljekovito sredstvo za vanjsku uporabu kojim se liječe opekline kože, vaginalne infekcije, giht i reumatoidni artritis te gubitak memorije. Ono je i dobar kozmetik te se koristi s medom.

Preventivnim uzimanjem sjemena lana možemo spriječiti nastanak arterioskleroze, žučnih i bubrežnih kamenaca te osigurati redovito pražnjenje crijeva.J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana