Ekonomija
PRIJE OSAM MJESECI DONESEN JE NOVI ZAKON O HPK-U

Poljoprivredna komora još uvijek nema popis članova
Objavljeno 25. veljače, 2019.
Zakonom nije dana ni jedna javna ovlast, ni način naplaćivanja članarine

Iako je novi Zakon o Hrvatkskoj poljoprivrednoj komori (HPK) na snagu stupio još početkom srpnja prošle godine, a prijedlog novog Statuta poslan na mišljenje u Ministarstvo poljoprivrede te ga je Skupština izglasala u prosincu, gotovo ni osam mjeseci nakon toga nije poznat broj njezinih članova, koji su prema novom zakonskom rješenju sada ponovo obvezni biti u članstvu Komore te plaćati članarinu.Jer, pojašnjava predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, obvezni članovi prema Zakonu o HPK-u su obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava (PG).
- U trenutku kada Upisnik bude gotov, moći će se utvrditi o kojemu se točnom broju poljoprivrednika radi - ističe Jakopović, a formiranje Upisnika poljoprivrednih gospodarstava, u konačnici, "diktira" u nas prvi Zakon o OPG-u, također usvojen lani, u mjesecu travnju.
- Pravilnik o Upisniku poljoprivrednika, koji se donosi temeljem Zakona o poljoprivredi te Pravilnik o Upisniku OPG-ova, koji se donosi temeljem Zakona o OPG-u, u fazi su pripreme za objavu u Narodnim novinama. Pravilnici će stupiti na snagu 1. srpnja 2019., do kada će se završiti predviđena nadogradnja AGRONET sustava, a koja se odnosi na nove funkcionalnosti i elektroničke usluge za poljoprivrednike - pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, uz napomenu kako je predviđeno usklađivanje PG-ova temeljem Zakona o OPG-u u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Pravilnika o Upisniku OPG-ova. Bilo kako bilo, novi zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori - ocjena je mnogih - vrlo je štur, a ona još uvijek nema ni popis članova, tj. obveznika plaćanja komorskog doprinosa koji, podsjeća Jakopović, iznosi šest kuna mjesečno, odnosno 72 kune godišnje.
- Zakonom nije dana ni jedna javna ovlast ni način na koji će se naplaćivati članarine - upozorava Mladen Jakopović. Podsjetimo, HPK je bez obveznog članstva i obveze plaćanja članarine ostao još 2012. godine, za mandata, tadašnjeg, SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Do tada, podsjeća njezin bivši predsjednik, a danas član Upravnog odbora HPK-a Matija Brlošić, imao je oko 176.000 članova koliko ih je, ističe, bilo u Upisniku poljoprivrednih proizvođača, a od kojih je godišnje bilo uprihodovano na ime članarine 7 do 8 miijuna (0,5 % od izravnih plaćanja). Ukidanjem te obveze, broj članova HPK-a sveo se na samo nekoliko stotina, a doslovno se "istopio" i prihod od članarine, pa se s dotacijom prema HPK-u (bilo) krenulo i iz državnog proračuna. Od tada Komora zaziva novi zakon i vraćanje obveze članstva i članarine.
- Zbog neizvršavanja obveze pojedinog člana iz stavka 3. ovoga članka Komora može pokrenuti postupke namirenja tražbine sukladno Statutu Komore, stoji, uz ostalo, u čl. 21. novog Zakon o HPK-u u čijem čl. 8 stoji i da je obveza članova da uredno podmiruju članarinu.No Brlošić upozorava na izostanak javnih ovlasti iz zakona.
- Bez obzira na to što je novi zakon o HPK-u donesen, ako Komora bude morala sama naplaćivati članarinu, a nije propisana nijedna javna ovlast ni način na koji će se naplaćivati komorski doprinos, i ako se ne nađe neki model, ništa od toga. Nadalje, to su premali iznosi što u pitanje uopće dovodi poketanje prisilne naplate, ovrhe, da se i na takav način naplati komorski doprinos. Ne zaboravimo, tu su i troškovi naplate koji bi Komori mogli biti veći od zaduženja člana koji nije podmirio obveze. Niti imamo mehanizme kako naplatiti članarinu niti još imamo popis članova - ističe Brlošić. Kaže, on je sve ovo vrijeme dobrovoljni član Komore te da je takvog članstva u HPK-u vrlo malo.
- Dok sam ja bio na čelu Hrvatske poljoprivredne komore, bilo je 500 do 600 (dobrovoljnih) članova, no meni ionako nije bio cilj masovnost članstva jer Komoru nisu osnivali poljoprivrednici nego Hrvatski sabor, on ima brigu voditi računa o HPK-u, pa tako i njezinu članstvu. Član Komore postaje se upisom u spomenuti Upisnik, a mi smo dosad imali Upisnik poljoprivrednih prooizvođača, no Zakon o OPG-u zahtijeva Upisnik OPG-ova; obvezni član postaje onaj kojemu je SO, ekonomska veličina, veća od 3 SO-a, pa oni ispod 3 ha mogu biti dobrovoljni, ne obvezni članovi - dodaje Brlošić, uz poruku kako je Komora svakako potrebna poljoprivrednicima. Suzana Župan

Nisu mogli biti provedeni ni izbori u HPK-u
Situacija u kojoj Hrvatska poljoprivredna komora još uvijek nema popis (obveznih) članova odrazila se i na izborne aktivnosti u njoj. Izbori, i to oni redoviti, u HPK-u su trebali, podsjetimo, biti provedeni krajem prošle godine, no ističe član njezina Upravnog odbora Matija Brlošić, nisu održani upravo iz tog razloga – jer nema (popisa) članova. – Tako, tko god da je proveo izbore – kršio bi zakon, a pod slično se može podvesti i to što isti ti izbori nisu provedeni. No, opet, kako ih provesti bez popisa članova?! Ako Hrvatskom saboru, osnivaču HPK-a, Hrvatska poljoprivredna komora nije potrebna, kada joj Sabor ne da cjevčicu za kisik, za “disanje” – neka ju onda ukine. Jer, očito, novi Zakon o HPK-u donesen je samo kao puka forma, bez nekog zauzimanja za njegov kvalitetan sadržaj - ističe Matija Brlošić.
Niti imamo mehanizme kako naplatiti članarinu niti još imamo popis članova Komore, kaže Matija Brlošić
Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike