Regija
NACIONALNI ODBOR ZA PROGRAM „ČOVJEK I BIOSFERA“

Prva sjednica održana
je u Dravskoj priči
Objavljeno 23. veljače, 2019.

NOSKOVCI

U Informativno-edukativnom centru – hostelu Dravska priča u Noskovcima održana je prva sjednica nacionalnog Odbora za UNESCO-ov program „Čovjek i biosfera“, koji je svojom odlukom osnovao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić.

U ime domaćina, Virovitičko-podravske županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, dobrodošlicu članovima Odbora poželjeli su župan Igor Andrović i ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) pokrenula je Program Čovjek i biosfera (Man and the Biosphere Programme) još 1970. godine radi uspostave ravnoteže između očuvanja bioraznolikosti i razvojnih potreba lokalne zajednice, a četiri godine kasnije započela je uspostava svjetske mreže rezervata biosfere kao područja koja predstavljaju glavne ekološke sustave na Zemlji u kojima se oni proučavaju i u kojima se čuva biološka raznolikost.

U Hrvatskoj postoje dva rezervata biosfere, to su Velebit (proglašen 1978.) i Mura-Drava-Dunav (proglašen 2012.), koji se prostire na području Hrvatske i Mađarske.

Članovi Nacionalnog MaB odbora na prvoj sjednici upoznati su s ulogom

Odbora, razmotrili su prijedlog Poslovnika o radu Odbora. Oni su također upoznati s ulogom i funkcijom rezervata biosfere, s aktualnim događanjima vezanim uz MaB program i rezervat biosfere, aktualnim događanjima, projektima, problemima i planovima za rezervate biosfere Velebit i Mura – Drava – Dunav. Osim toga, govorilo se i o smjernicama za planiranje upravljanja rezervatima biosfere.

Petar Žarković

Prisutni članovi

Prvoj sjednici Nacionalnog MaB odbora prisustvovali su članovi Irina Zupan,  Martina Vidaković i Neven Trenc iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda Siniša Golub, stručni voditelj u Nacionalnom parku Paklenica Gordan Lukač, ravnatelj Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanić i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana