Sport
KVALIFIKACIJE KOŠARKAŠA ZA SP

Nova blamaža ugasila sve nade
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Posljednji kvalifikacijski "prozor" za SP hrvatski su košarkaši otvorili porazom, koji im je i definitivno zalupio vrata Kine. Nada je još tinjala, ali sada je konačno ugašena, mukama je napokon došao kraj. Iz naše, J-skupine, na svjetsku smotru će Litva, Italija i Poljska, koja je pobjedom u Varaždinu potvrdila vizu za Daleki istok. Nakon 1967., to će im biti prvo pojavljivanje na smotri najboljih, koju će hrvatski košarkaši gledati preko malih ekrana. Odlično je domaćin otvorio utakmicu u kojoj je jurio pobjedu od šest i više poena razlike. Sedam uvodnih minuta Poljaci su bili izgubljeni na parketu, Hrvatska je držala dobar napadački i obrambeni ritam, što je rezultiralo neočekivanim vodstvom od čak 14:0. Ipak, do isteka prve dionice stalo je malo u napadu, a i suparnik je najavio buđenje. Gosti su imali očajnu realizaciju, pogodili su tek dva šuta iz 15 pokušaja, izgubili su i pet lopti, stoga je minus osam uoči druge četvrtine za Poljake bio dobar rezultat. U drugoj četvrtini držali su Anzulovićevi izabranici prednost, koja je u 18. minuti ponovo dvoznamenkasta (35:25). Mogla je biti i veća, ali domaći su igrači promašili nekoliko zicera, u jednom kotranapadu čak su triput promašivali iz čistih pozicija. Uoči odlaska na odmor, nepotrebnu tehničku zaradio je Anzulović, što je kažnjeno s pogođenim slobodnim bacanjem i tricom, pa je na poluvremenu bilo samo 36:32. Premalo, s obzirom na dobro otvaranje.
U nastavku je Hrvatska počela padati, posebno u obrambenom dijelu, pa su tako Poljaci u trećoj četvrtini zabili 29 poena. Unatoč tome, Hrvatska je u 30. minuti imala 59:53, ali je prebrzo primila osam poena. Posljednja je dionica bila najslabija od domaćina, koji je ostao bez pravih rješenja. Vidjelo se da ova momčad nije u stanju ostvariti željeno, Poljaci su pred kraj potpuno iskoristili našu nemoć i kolo prije kraja riješili sve dvojbe, ako ih je uopće i bilo, oko odlaska na SP. N. Benčina
HRVATSKA*69

POLJSKA*77

VARAŽDIN - Arena Varaždin. Gledatelja: 2500.

HRVATSKA: Perić 10, Marčinković 2, Krušlin 21 (2-2), Katić 8 (1-2), Mustapić 6, Nakić, Perković, Planinić 8 (6-6), Bilan 10 (6-6), Vuković 2, Ljubičić, Junaković 2.

POLJSKA: Lampe 9 (1-1), Sokolowski 12 (7-10), Cel, Slaughter 15, Sulima, Ponitka 20 (9-10) Waczynski 10 (2-3), Laczynski, Gruszecki, Hrycaniuk 2, Koszarek 9, Wyka.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 16:8, 20:24, 23:29, 10:18.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike