Mozaik
LOV NA GLASOVITE ZVJEZDICE

Michelinova kontrola u hrvatskim restoranima
Objavljeno 23. veljače, 2019.
Ovo će biti treća godina zaredom kako Michelin objavljuje godišnju selekciju hrvatskih restorana na obali i kontinentu

Globalno najpriznatiji vodič za restorane Michelin uskoro će objaviti godišnju selekciju hrvatskih restorana na svojim digitalnim platformama, a ove godine planira i objavu prvog tiskanog vodiča za cijelu Hrvatsku na engleskom jeziku, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Ovo će biti treća godina zaredom kako Michelin objavljuje godišnju selekciju hrvatskih restorana.

U ovu godinu Hrvatska je ušla s ukupno 62 restorana na popisu Michelina, od čega tri imaju po jednu zvjezdicu, 55 preporuku, a četiri Michelinove oznake Bib Gourmand, koje su prvi put dodijeljene prošle godine. Iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da nemaju utjecaj na izbor hrvatskih restorana za vodič, niti surađuju, niti oko toga kontaktiraju s restoranima. U destinacije poput Hrvatske, Michelin šalje međunarodni tim iskusnih inspektora, posebno treniranih za kušanje i ocjenjivanje različitih vrsta internacionalnih kuhinja.

- Michelinovi inspektori prvo definiraju listu restorana na obali i kontinentu, potom ih vrlo detaljno obilaze, neke i više puta dok ne kompletiraju rezultate i objave selekciju za određenu godinu - ističu iz HTZ-a. Time se, dodaju, pregledava ono najbolje što Hrvatska ima, ali i potiče razvijanje izvrsnosti u restoranima u svim dijelovima zemlje. Od HTZ-ovih aktivnosti na promociji gastronomije izdvajaju edukativne radionice za hrvatske chefove koje su u posljednje dvije godine proveli u osam gradova, a na kojima su predavači bili chefovi s Michelinovom zvjezdicom.

Ocjenjujući da je dodjela prvih Michelinovih zvjezdica i preporuka restoranima veliko priznanje cijelom hrvatskom turističkom sektoru, iz HTZ-a dodaju da je u tome i veliki promotivni efekt za enogastroturizam i Hrvatsku u cjelini, jer je, kako kažu, “velika stvar biti prisutan na Michelinovoj karti svijeta uz bok najboljim restoranima s obzirom na to da Michelin predstavlja i promovira izvrsnost u svakom pogledu”. Michelin je prve zvjezdice restoranima dodijelio davne 1926. i do danas ta oznaka nije izgubila na važnosti, što govori o snazi Michelinova brenda. “To, naravno, nikako ne znači da restorani koji nemaju te zvjezdice ili preporuku nisu dobri, ali Michelinovi vodiči, internetske stranice i aktivnosti na tržištima dosta pridonose prepoznatljivosti gastronomije neke zemlje u svijetu. Time i hrvatska gastronomija postaje dio svjetske gastroscene, što je velika stvar”, poručuju iz HTZ-a.
Hina
IMA I RESTORANA KOJI SU PROPALI
U članku o Michelinu i britanskim restoranima BBC navodi da je pokojni Joël Robuchon, znameniti francuski kuhar čiji su restorani u svijetu dobili više od 30 Michelinovih zvjezdica, upozorava na značenje zvjezdica na poslovanje.

“S jednom Michelinovom zvijezdom dobivate oko 20 posto više posla. S dvije oko 40 posto više posla, a s tri zvijezde čak i 100 posto više posla”, kazao je Robuchon. Treba ipak biti oprezan jer je restoranska industrija teška, pa ima i restorana koji su, unatoč Michelinovoj zvijezdi - propali.
Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike