Sport
DINAMO U OSMINI FINALA S BENFICOM

Bjelica: Vjerovao bih u pobjedu
i protiv Reala na Bernabeuu
Objavljeno 22. veljače, 2019.

Portugalski nogometni velikan Benfica bit će suparnik Dinama u osmini finala Europske lige. U prvoj utakmici, 7. ožujka, Dinamo je domaćin, a uzvrat je sedam dana poslije u Lisabonu.


Sasvim sigurno, modri su dobili jednog od najtežih suparnika. Momčad sa stadiona Luz rekordnih je 36 puta bila prvak Portugala, slavila je i rekordnih 26 puta u nacionalnom kupu te sedam puta u Liga kupu. Bila je i dva puta prvak Europe (1961., 1962.), a trenutno je na drugom mjestu portugalskog prvenstva sa 63 boda. Momčad vodi Bruno Lage, u svojim redovima imaju i hrvatskog nogometaša Filipa Krovinovića, a bivši junior Dinama Branimir Kalaica igra za njihovu drugu momčad. U Europsku ligu stigli su osvojivši treće mjesto u skupini E, iza Bayerna i Ajaxa.


Kada je doznao suparnika, trener Dinama Nenad Bjelica otkrio je da će sigurno tražiti savjet od Nike Kovača, trenera Bayerna, s kojim je Benfica igrala u Ligi prvaka.


- S Nikom imam kontakt, nazvat ću ga i pokušati dobiti što više informacija od njih - rekao je Bjelica, koji je jednom kao član reprezentacije bio na Luzu, stadionu Benfice, ali tada protiv Engleske, na Europskom prvenstvu, nije igrao. Zato će imati priliku voditi Dinamo 14. ožujka.


Trener Dinama ne dvoji kako je Benfica favorit.


- Oni su apsolutni favoriti, ali ne pobjeđuju i ne prolaze uvijek favoriti. Mi vjerujemo u našu momčad, vjerujemo u euforiju koju imamo unutar momčadi, i ne samo u momčadi nego i u klubu, u gradu, u cijeloj Hrvatskoj. Nadam se da ćemo na krilima te euforije napraviti dva dobra rezultata i nadam se prolasku. Ja sam uvijek velik optimist. I protiv Real Madrida na Bernabeuu vjerujem da imam šanse za pobjedu. Šanse postoje, a vidjet ćemo, kad ih malo bolje analiziramo, kolike su te šanse. Dok šanse postoje, borit ćemo se.


Mogao je Dinamo proći još nepovoljnije u ždrijebu.


- Dojam je da smo dobili jako teškog suparnika, jednog od najtežih koji su nas mogli zapasti. Benfica je među sedam-osam momčadi koje je bilo bolje izbjeći. Dobro ćemo se pripremiti. Imamo prvu utakmicu u Zagrebu, nadamo se punom stadionu, pred našom publikom vidjeli ste što smo u stanju napraviti. Treba pokušati ostvariti što pozitivniji rezultat i onda s optimizmom otići u drugu utakmicu. Sigurno ćemo se u ova dva tjedna puno informirati o njima, pogledati ih i biti spremni za utakmicu, koja je za 14 dana.


Bjelica se nada da bi Portugalcima fokus mogao biti više na borbi za domaći naslov.


- Benfica je možda bila najbolji klub za dobiti baš zbog te borbe za naslov. Njima je vjerojatno prioritet domaće prvenstvo, jer su veći novci u igri i direktan plasman u Ligu prvaka. Vidjet ćemo i kakav im je program utakmica. Možda im fokus bude na tim utakmicama. Mi imamo širok roster i nemam problem s tim da mi četvrtkom igra jedna, a nedjeljom druga ekipa. Mi ćemo biti maksimalno psihološki i fizički spremni. Nadam se da će njima možda fokus biti na nečem drugom i da u utakmicama s Dinamom neće biti na stopostotnom nivou.


Siguran je kako Benfica neće podcijeniti Dinama.


- Ako pogledaju našu utakmicu protiv Viktorije, vjerojatno će biti maksimalno spremni za nas. Za nas je važno da opet napunimo Maksimir, da se pokažemo u onom svjetlu u kojem smo se pokazali protiv Viktorije. Moramo dati sve od sebe, dati svoj maksimum i pokušati ostvariti što bolji rezultat i ići u Lisabon s optimizmom i nadom u eventualni prolazak.
Bez obzira na to što je Bjelica često znao reći kako je najvažnija ona sljedeća utakmica, ovaj put o "onoj sljedećoj" u Maksimiru jučer se nije pričalo. Fokus je bio na ždrijebu i Benfici. Samo je prije toga komentirao trener Dinama poruku Bad Blue Boysa "Zar ga voliš na europskim samo? I u nedjelju doma igramo". A u nedjelju na Maksimiru, ako je to netko znao u Dinamu, gostuje Osijek. K.Lacković/Hina
PAROVI OSMINE FINALA
Dinamo (Zagreb) - Benfica, Chelsea - Dynamo Kijev, Eintracht Frankfurt - Inter, Napoli - Red Bull Salzburg, Valencia - Krasnodar, Sevilla - Slavia Prag, Arsenal - Rennes i Zenit - Villarreal
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku