Sport
HRVATSKI REKORDER IPAK IMA NORMU

Ivan Horvat u ožujku ide na Euro u Glasgowu
Objavljeno 23. veljače, 2019.
Najbolji osječki atletičar Ivan Horvat natjecat će se na Dvoranskom europskom prvenstvu koje se od 1. do 3. ožujka održava u Glasgowu. Hrvatski rekorder u skoku s motkom ni u posljednjoj prilici, na Skakačkom mitingu u Novom Sadu, nije uspio preskočiti traženu normu od 5,65 metara, preskočio je 5,55 m, no i to je bilo dovoljno da se nađe na popisu izbornika hrvatske reprezentacije Mladena Katalinića.

Naime, Horvat je svoje mjesto na dvoranskoj kontinentalnoj smotri zapravo zaslužio još prošle sezone, jer Europski atletski savez (EAA) za normu priznaje rezultate koji su ostvareni i prošle godine, no potvrdu te norme zahtijevao je Hrvatski atletski savez. HAS je propisao da se ona mora potvrditi i u aktualnoj dvoranskoj sezoni pa je Horvat to nastojao ostvariti. Imao je ukupno četiri prilike u 2019. godini, a najbliže traženom skoku preko 5,65 bio je na početku i na kraju. Na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske u skoku s motkom u Osijeku Horvat je preskočio 5,45, ali je praktički bio nadomak putu u Glasgow jer je letvica u njegovom drugom pokušaju pala tek nakon dugog "nećkanja". Uslijedili su potom nastupi na Dvoranskom prvenstvu Balkana u Istanbulu te na mitingu u Linzu, a oba je 25-godišnji Osječanin završio s preskočenih 5,30. U Novom Sadu preskočio je najviše ove sezone, a tih 5,55 preletio je u trećem pokušaju. Prethodno je iz prve svladavao visine na 5,20 i 5,40 te u konačnici imao sva tri neuspješna skoka na željenih 5,65. No tim je nastupom očito uvjerio izbornika reprezentacije da mu je forma u usponu, pa će Horvat nastupiti na svom trećem Dvoranskom prvenstvu Europe. Baš na prošlom EP-u u Beogradu, prije dvije godine, član Slavonija-Žita imao je i svoj najbolji nastup, rezultatski i po plasmanu, zauzevši sedmo mjesto među iznimno raspoloženom konkurencijom, s 5,75 m, samo centimetar manje od svog i državnog rekorda u dvorani.

Za dobre vijesti iz Novog Sada ne samo za osječki klub nego i hrvatsku atletiku pobrinuo se i Dario Prekl, koji je također u skoku s motkom osigurao nastup na U23 Europskom prvenstvu u švedskom Gavleu ovog srpnja. Prekl je postavio novi osobni rekord s 5,20 i time "vizirao" kartu za mlađeseniorsko kontinentalno prvenstvo.

Na mitingu u Novom Sadu nastupili su i drugi predstavnici Slavonija-Žita. Kod atletičarki najvrjedniji je rezultat ostvarila Sara Aščić u skoku u vis čijih 1,69 m vrijedi 891 bod po atletskim tablicama. Najvrjedniji rezultat kod atletičara, očekivano, bio je Horvatov skok s motkom te je tih 5,55 vrijedilo 1083 boda. G.R.
Horvat je u Novom Sadu preskočio 5,55 m, ali će na EP ići jer EAA za normu priznaje i rezultate od lani
Možda ste propustili...

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike