Osijek
ZALIHE KRVNE GRUPE 0 GOTOVO KRITIČNE

Broj doza krvi na minimalnoj je razini s tendencijom prema kritičnoj
Objavljeno 23. veljače, 2019.
Ni mjesec dana nakon što je objavljen prvi apel dobrovoljnim davateljima krvi Klinički zavod za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra ponovo je u gotovo kritičnim razinama zalihe krvne grupe 0! Razlog je, prema pojašnjenju predstojnice Kliničkog zavoda, prof. prim. dr. sc. Marine Samardžije, izuzetno velika potrošnja, i to posebne grupe bolesnika, a uz to, Klinički bolnički centar Osijek zalihama krvi opskrbljuje i sedam bolnica u okruženju. Slična je situacija, podsjetimo, bila i krajem siječnja, kad je potrošnja zaliha krvi gotovo premašila zalihe doza krvi.

- Krvna grupa 0 sad nam je na minimalnim zalihama, s tendencijom prema kritičnim. Kako bismo izbjegli odgodu operativnog programa, a što bi uslijedilo ako ne budemo dobili dovoljne količine krvne grupe 0, molimo i pozivamo davatelje da se odazovu ovom apelu kako bi se operativni programi nesmetano odvijali – pojasnila je dr. Samardžija, dodajući da do velike potrošnje dolazi najčešće zbog potrebe za tom krvnom grupom kardiokirurških pacijenata, ali i zbog velikih krvarenja bolesnika zbog gastroenteroloških poteškoća. Kako gube puno krvi, kaže dr. Samardžija, moraju dobiti puno doza krvi pa iako su ulazi doza krvi očekivani, potrošnja je, naglašava, veća od prosječne.

- Bolesnici koji trebaju određenu dozu krvi moraju je dobiti. Stvar je u tome što nulu može primiti svatko, no pacijent s krvnom grupom 0 isključivo može primiti istu takvu. Imamo jako puno "nula negativnih" pacijenata i zbog tog smo razloga uputili apel – pojašnjava dr. Samardžija i kaže kako je stanje s ostalim krvnim grupama zadovoljavajuće. M. Mihelić
U KBC U SUBOTU OD 8 DO 14 SATI
U želji za odazivom što većeg broja darivatelja, danas će (subota), Klinički zavod za transfuzijsku medicinu raditi od 8 do 14 sati, a i dan ranije bio je otvoren za darivatelje do 18.30 sati. Osječani su, kako doznajemo od dr. Branislave Kojić, spec. transfuziologa, još jednom pokazali veliko srce pa je od 7.30 do 12 sati dobrovoljnom darivanju krvi pristupilo 50-ak ljud-

- Apsolutno je dobar odaziv, jer u redovnom radnom vremenu petkom nemamo baš toliki broj darivatelja pa je u odnosu na prosjek ovo odličan odaziv i zahvaljujemo se svim darivateljima. Nadamo se da će sugrađani nastaviti dolaziti i do kraja danasšnjeg dana (petak, nap.a.), ali također i danas u subotu - rekla je dr. Kojić, ističući da su se apelu, osim darivatelja s krvnom grupom nula, odazvali i darivatelji drugih krvnih grupa.
Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike