Osijek
SVEČANOST ZA ČEPINSKE FOLKLORAŠE

Otvoren novosagrađeni Centar za kulturu Čepin
Objavljeno 22. veljače, 2019.
KUD Ivan Kapistran Adamović Čepin dobio je jučer novosagrađeni veliki prostor za rad - Centar za kulturu Čepin, koji je svečano otvorio općinski načelnik Dražen Tonkovac u nazočnosti brojnih uzvanika. Novi objekt u središtu Čepina sagrađen je uz pomoć prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, odnosno s gradom Mohačem, u sklopu projekta Pretvaranje kulturnog nasljeđa Šokaca u turističku atrakciju “Šokci”, u vrijednosti od milijun eura.

Među uzvanicima su, uz zamjenike načelnika Mateju Kalajžić i Ivana Žeravicu, bili dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović, načelnici Čepinu susjednih općina, Ena Obradović, zamjenica generalnog konzula Mađarske u Osijeku, te dogradonačelnik Mohača Aron Cserdi, koji je istaknuo da uskoro i oni završavaju svoj dio projektnog partnerstva vezan uz Mohačku čitaonicu Šokaca.

Ante Blažević, predsjednik KUD-a I. K. Adamović, koji uspješno djeluje njegujući tradicijsku kulturu i niže zapažene uspjehe, kazao je kako su zahvalni što će u novom prostoru okupljati mlade i ostale folkloraše oko lijepe ideje - baštinjenja tradicije, te da će zasigurno opravdati povjerenje koje im je dano novim objektom.

Projekt Šokac prvi je takav projekt u turizmu financiran na ovaj način za razvoj turističke atrakcije na temelju šokačke tradicionalne baštine. Novi Centar svjedoči, navodi Kalajžić, kako je europskim i vlastitim sredstvima “u našoj sredini omogućen razvoj turizma u sklopu manifestacija koje čuvaju kulturu Šokaca nudeći etnogastroponudu”. D. Pejić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana