Novosti
PROBLEMI S INFORMATIKOM

Granice satima blokirane zbog pada informatičkog sustava MUP-a
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Pad informatičkog sustava Ministarstva unutarnjih poslova u petak je satima blokirao granice.


- MUP RH obavještava građane da je tijekom dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a, zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju. Molimo građane koji su se zatekli na graničnim prijelazima i u šalter-salama upravnih poslova za razumijevanje i strpljenje - priopćili su iz MUP-a.


Ovo nije prvi zabilježen pad informatičkog sustava MUP-a, a u petak su nam građani javljali kako to nije bio jedini problem. Naime, neslužbeno smo doznali da je bilo problema i u HZMO-u, gdje poslodavci nisu mogli obaviti prijavu radnika u sustav, a problema je bilo i u nekim bolnicama s izdavanjem liječničkih nalaza. Također, više puta godišnje dogodi se i pad informatičkog sustava HZZO-a te građani, najčešće petkom, ne mogli podići lijekove na recept.


Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost iz zagrebačke tvrtke Diverto, prokomentirao nam je padove sustava u MUP-u te HZZO-u.
- Ne mogu komentirati konkretan slučaj, no ponekad u samim sustavima doista dođe do greške ili nastanu problemi u nadogradnjama, pa to za posljedicu osjetimo svi kao građani zbog nedostupnosti. U slučaju da netko zlonamjerno i neovlašteno uđe u sustav MUP-a, to može biti veliki problem i pitanje nacionalne sigurnosti, jer se radi o sustavu sa svim osjetljivim osobnim podacima građana. Što se tiče toga da obično petkom poslijepodne “padne” sustav HZZO-a pa građani ne mogu podići lijekove, to mi se čini da se više radi o nečijoj lijenosti, odnosno da radi nadogradnju sustava u radno vrijeme, ne razmišljajući o posljedicama. Naime, ako se radi “upgrade” i nešto pođe po zlu, cijeli sustav se vrati na ranije postavke i sve je u redu, no za to treba vremena. Nedostupnost sustava doista utječe na krajnje korisnike, sve nas kao građane, no puno su opasnije situacije u kojima dolazi do kompromitacije sustava u smislu povjerljivosti ili integriteta podataka - kaže Delić. S.Lacić
Alen Delić,

konzultant za informacijsku sigurnost

Ponekad u samim sustavima doista dođe do greške ili nastanu problemi u nadogradnjama, pa to za posljedicu osjetimo svi kao građani zbog nedostupnosti.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti